StoryEditorOCM
ŽivotDESET TRENDOVA

Koliko ranije je OK okiti jelku? Za one koji se uskoro spremaju zaroniti u blagdansko raspoloženje evo i inspiracije

Piše Jasenka Leskur
23. studenog 2023. - 16:39

Evo, nećemo se ni okrenuti, i počet ćemo tražiti gdje su nam kutije sa ukrasima za božićna drvca! Adventsko kićenje niče na ulicama gradova i polako nas ubacuje u taj film...Kakvo ćemo drvce odabrati? Kupiti ga svježeg, izvući "umjetno" od prošle godine ili napraviti neko koje će biti potpuno originalno, ekološko i "naše"?

Što kažu trendovi, proizvođači i prodavači božićnih ukrasa – što se može novoga iskombinirati za ukrasiti dom i stvoriti baš onakvo božićno ozračje kakvo priželjkujemo? Evo vodećih trendova po preporuci svijetdrveca.hr.

Ručno oslikani ukrasi

Tradicionalne, ručno oslikane kuglice su jedinstven ukras. Svaka na sebi ima drugačiji božićni motiv, što ukupni dojam čini zanimljivijim. Izrađene su od stakla i lako se mogu kombinirati s božićnim ukrasima od papira ili s heklanim ukrasima za drvce.

Ukrasi pastelnih boja

Pastelne nijanse ružičaste, mentol ili plave boje bit će hit ovog Božića. Na tako nježnom, pastelnom drvcu heklana srca, zvijezde za drvce, božićne ruže, ptice ili druge figure pastelnih boja lijepo će se kombinirati s bijelom čipkom, biserima, anđeoskim krilima ili vrpcama za drvo. Pogotovo kada se ukrašavaju bijela božićna drvca.

image
/Shutterstock

Ukrasi u jakim nijansama prirode

Smeđa, tamnozelena ili bakrena? Dekoracije od svjetlucavih tekstura, antilopa, stakla ili plastike vrlo su moderni i to svih oblika. Ukrasi u obliku šišarki, žira, cvijeća za drvo ili ptice. Pa razne drvene figure. Ornamenti u zemljanim bojama savršeno se podudaraju u kombinaciji sa zlatnim ukrasima ili bež priborom. Bez obzira volite li više živo ili umjetno božićno drvce.

image
/Shutterstock

Božićni ukrasi u bijeloj boji

Posljednjih godina bijela je najpopularnija boja kada su u pitanju božićni ukrasi, a popularnost neće izgubiti ni ove božićne sezone. Možda bijela boja u svakom od nas priziva zimu, snijeg i čistoću, zbog čega je sastavni dio Božića. Takva dekoracija vrlo je tražena, pa ćete pronaći nebrojene ukrase: bijele božićne kuglice, bijelo cvijeće, bijele zvijezde, lukove, perje ili anđele. Ukrase možete kombinirati s trenutnim vrlo trendovskim pastelnim bojama, ali i s besmrtnim srebrom ili zlatom. Ovako ukrašeno drvce izgleda diskretno, elegantno i istovremeno luksuzno.

Crna elegancija božićnih ukrasa

Crno ne pripada drvetu? Pogrešno! Crno je "in". Crna je boja elegancije i može biti jednako elegantna na vašem božićnom drvcu. U crnoj boji možete pronaći božićno cvijeće, božićne mašne, kuglice a ako ih pravilno kombinirate, na primjer sa zlatom ili srebrom, sigurno ćete biti zadovoljni.

image
/Shutterstock

Povratak u prošlost

Sjećate li se još uvijek božićnog drvca koje ste imali kod kuće kao djeca? Na grančicama je bilo božićnih figura u tradicionalnim božićnim bojama, i što je više tih boja, to bolje. Takve retro ukrase za drvce ponovno donose proizvođači božićnih ukrasa i dekoracija. Posebni sklad donose bijela, crvena, zelena i zlatna boja. Ako se odlučite za ukrašavanje svog stabla u retro stilu, umjesto tradicionalnih zvijezda i cvijeća na vrh postavite tradicionalni špic.

Vesela ekstravagancija

Želite li oživjeti svoje drvo i dati mu "šuga"? Tada biste na njega trebali objesiti neke netradicionalne, šarene ukrase: u obliku čizama, riba, meduza, sirena, plišanih životinja ili maski, što će mu dati dozu ekstravagancije. Iako na prvi pogled ovi ukrasi izgledaju previše kičasto, ako ih pravilno kombinirate, možete dočarati prekrasan veseli božićni bor. Pogotovo ako su ljubičasti, ružičasti ili kombinacija crnih i zlatnih ukrasa. Važno je samo sjetiti se da je manje ponekad i više.

Ptice na božićnom drvcu

Božićni ukrasi za drvce u obliku ptica bili su stilski ukras već nekoliko Božića, a drugačije neće ga biti ni ove božićne sezone. Vrlo popularna vrsta takvog ukrasa je, na primjer, sova. Ptice su različitih veličina i izrađene su od različitih materijala. Na vama je za čim ćete posegnuti.

image
/Shutterstock

Ukrasi u obliku hrane

Mnogo dobre hrane i slatkiša sastavni su dio božićnih blagdana. Ali kako bi bilo ukrasiti drvce takvim poslasticama? Voće, razni kolači, šišarke, medenjaci ili lizalice na božićnom drvcu, izgledaju doista zanimljivo, ekstravagantno i - ukusno. Stoga, ako ste se umorili od tradicionalnih božićnih ukrasa i imate hrabrosti probati nešto nekonvencionalno i novo ovog Božića, posegnite za takvim "kaloričnim" ukrasima.

image
/Shutterstock

Ukrasi za ljubitelje društvenih mreža

U vrijeme kada su društvene mreže sastavni dio života, bilo je samo pitanje vremena kada će netko smisliti takvu ideju za moderne božićne ukrase. Jeste li bijesni, sretni, umorni ili zaljubljeni? Ukrasima u obliku smajlića možete ukrasiti svoje drvce prema trenutnom raspoloženju. Budući da ovo nisu uobičajeni ukrasi, vjerojatno za njima posežu ljudi s velikim smislom za humor koji božićne ukrase ne shvaćaju tako ozbiljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 07:58