StoryEditor
ŽivotVažna i količina sna

Koliko biste ih trebali pustiti da gledaju crtiće, a kad ekran postaje višestruko opasan? Prvi put su objavljene izričite smjernice za djecu, zbunjenim roditeljima bit će lakše

Piše J. V.
25. travnja 2019. - 11:50

Koliko biste trebali "pustiti" dijete da gleda crtiće, zuri u ekran mobitela igrajući igrice, koliko bi trebalo spavati i treba li se nužno i u prvim godinama života baviti nekom laganijom fizičkom aktivnošću? Pitanja su ovo koja su zacijelo nekad kroz glavu prošla mnogim mladim roditeljima.

Odgovore im je pružila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) - u srijedu su izdali novi vodič za djecu do 5 godina. Podijelili su ih u tri skupine: novorođenčad do godine dana, djeca od godinu do dvije te ona od tri do četiri. Za svaku je grupu popisano koliko bi vremena smjeli provoditi pred ekranima, koliko bi trebali spavati i kakvim bi se aktivnostima trebali baviti za optimalne rezultate i pravilan razvoj, piše CNN.

Ovo je prvi put da je WHO izdao upute za ovako malu djecu; dosad su se bavili svim dobnim skupinama osim gore spomenutih. Panel eksperta na temelju je istraživanja ponudio preporuke svim roditeljima, budući da je zadnjih godina rapidno porastao broj pretile djece koja lakše i obolijevaju.

0 - 1 godina

Za novorođenčad je prijeko potrebno da barem 30 minuta dnevno sudjeluju u nekakvim fizičkim aktivnostima - čim djete postane sposobno za igranje na podu, to mu treba i osigurati, poticati ga da se giba i puzi.

Važno je i da ih ne limitirate kolicima, stolicama za jedenje i nosiljkama dulje od sat vremena na dan.

Čitanje bebama u najmlađim mjesecima vrlo je preporučljivo dok se vrijeme ispred ekrana apsolutno ne preporučuje.

Novorođenčad do 3 mjeseca ili mlađi trebali bi spavati od 14-17 sati na dan, dok se za one od 4 do 11 mjeseci preporuča 12-16 sati.

1 - 2 godine

I djeci u ovoj skupini trebalo bi osigurati kvalitetan san - od 11 do 14 sati, uključujući popodnevno drijemanje. Preporučuje se da dnevno provedu oko 180 minuta baveći se nekim fizičkim aktivnostima, a to uključuje aktivnu igru.

"Važno je da se u ovim godinama djeci omogući aktivna igra, dok se vježbe u pravome smislu te riječi ne preporuča", tvrdi Juana Willumsen iz WHO-a.

Djeca u ovoj dobnoj skupini ne bi trebala biti "vezana" u kolicima, auto sjedalicama ili nosiljkama dulje od sat vremena na dan. Za djecu staru godinu dana ne preporuča se vrijeme uz ekran, za one od dvije godine najviše sat vremena dnevno.

3 - 4 godine

I djeci u ovoj skupini trebalo bi limitirati dozvoljeno vrijeme uz ekrane televizora i mobitela - najviše sat vremena dnevno. Što se tiče sna, preporuča se od 10 do 13 sati dnevno svaki dan.

Najmanje 180 minuta dnevno djeca bi trebala provoditi u raznim fizičkim aktivnostima, s najmanje 60 minuta "intenzivnih" - igre u prirodi, trčanje i skakanje.

#DJECA#BEBE#RAZVOJ

Izdvojeno

29. lipanj 2020 01:45