StoryEditorOCM
ŽivotTOPLA ŠALICA

Koja je kava zdravija, instant ili turska? Nutricionistica objasnila sve što trebate znati o omiljenom jutarnjem napitku

Piše PSD
18. listopada 2021. - 21:44

- Instant kava je ustvari kristal koji nastaje nakon dehidriranja kuhanih zrna kave - objasnila je nutricionistica Malina Malkani,  a prenosi srpski portal Zadovoljna.

Proces nastanka se ne razlikuje puno od obične kave – voda se nakon kuhanja baca kako bi se dobio suhi prah ili kristali. Megan Mayer, ravnateljica komunikacijskog odjela tvrtke 'Food Information Council Foundation', dodaje kako instant kava ima dulji rok trajanja od zrna kave.

I instant kava i ona mljevena imaju skoro isti nutritivni profil - kaže Mayer i navodi da su razlike toliko male da su nebitne kad je riječ o zdravlju, osim kad je u pitanju količina kofeina.

Jedna šalica instant kave ima oko 63 miligrama kofeina, dok mljevena sadrži oko 96 miligrama. Instant kava u procesu proizvodnje gubi dobar dio kofeina. Može se raditi o velikoj razlici ako imamo na umu da stručnjaci savjetuju maksimalan unos od 400 mg kofeina na dan, pa je na to dobro pripaziti. Previše kofeina može voditi do nemira, anksioznosti, boli u trbuhu…

Instant kava je nešto blažeg okusa pa će ljubitelji turske kave reći da je više kao voda u boji. Naravno, i kvaliteta zrna utječe na okus.

- Ono što utječe na to je li kava zdrava ili nije je ono što joj dodajemo, a to uključuje šećer, mlijeko i dodatne kalorije - napomenula je Malkani, koja preporuča ispijanje kave bez dodataka ili s prirodnim zaslađivačima, prenosi Zadovoljna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2023 18:36