StoryEditorOCM
ŽivotBESKRAJNO ISKRENO

Kći Dubravka Šimenca proslavila rođendan, dijete je s posebnim potrebama. Slavni sportaš: ‘Naš sin je rođen zbog nje...‘

Piše MOZAIK SD
17. rujna 2024. - 14:28

Proslavljeni hrvatski olimpijac Dubravko Šimenc nakon udaje kćeri Nike ima još jedan razlog za slavlje. Njegova kći Karla proslavila je 30. rođendan. 

Šimenc je jedan od velikana hrvatskog sporta, a nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije u 200 utakmica i reprezentaciju Hrvatske u 150 utakmica. Osvajač je zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1988. godine i srebrne medalje na Olimpijskim igrama 1996. godine. Isto tako, osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1986. u Madridu i u Perthu 1991. No, to su samo neka od odličja koja je osvojio.

image

Dubravko Šimenc u igračkim danima

Ronald Goršić/Cropix

Međutim, bivši sportaš često u medijima govori i o svojoj obitelji. U braku sa suprugom Irom dobio je troje djece. Uz Karlu i Niku, Ira i Dubravko roditelji su i sina Tome.

image

Dubravko u điru Zagrebom sa sinom Tomom

Josip Moler/Cropix

Dubravko je za Zagreb.info jednom otkrio zašto su se Ira i on odlučili za treće dijete u supruginoj 41. godini.

"Poznato je zašto smo se mi odučili na treće dijete. Naša Karla je dijete s poteškoćama, tako da je to bila jedna zajednička odluka. Nije bila laka, ali naša je želja bila da jednog dana o Karli mogu preuzeti brigu Nika i Toma" otkrio je slavni vaterpolist.

U velikom razgovoru koji je dao za portal katehetski, odgovorio je na pitanje kakav je kao otac.

"Naša djeca su naš centar svakodnevnog života. Malo ljudi zna, sad ću još jednom svima objasniti. Toma je došao na ovaj svijet planirano, da pomogne nama samima i da s Nikom pomogne Karli. Pružamo im puno toga, uz pomoć baka i djedova, teta, kumova i prijatelja. Odgajati djecu nije lagano. Treba imati jako puno strpljenja, uzajamnog uvažavanja i povjerenja.

Često s Nikom razgovaramo o svemu, potpuno otvoreno i sretni smo da često kaže: ’‘Mama i tata, imali ste pravo!‘ ili ‘Mama i tata, što mislite?‘ Zbog takvog odnosa smo Ira i ja jako sretni, jer smo uspjeli odgojiti jedno normalno biće. Ona je danas doktor dentalne medicine, ima svoj posao, živi sa svojim dečkom, uživaju zajedno i svaki dan se vidimo. Prekrasno!".

Upitan koliko činjenica da je kći Karla dijete s posebnim potrebama utječe na kvalitetu njihovih odnosa, Šimenc je odgovorio:

"Karla je naša najveća preokupacija koja živi s nama i uvijek će biti s nama. Teško mi je govoriti o Karli, jer znam da jako puno roditelja ima iste ili slične probleme i da svatko na svoj način proživljava život. Karla je djevojka koja ti stalno govori da te voli, a samo mi znamo zašto. Ona je naš anđeo, naš centar svemira. Ona je najveći razlog da nikada ne odbijam nijednu humanitarnu akciju, a ima ih jako puno. Želim pomoći svakome. Koji put je to teško, a svima njima treba tako malo."

image
Damir Krajač/Cropix

Na konstataciju da je "svoju privrženost klasičnoj definiciji braka i obitelji javno iskazao i uoči referenduma o braku", te upitan koji su njegovi motivi u vrijeme kad takvo nešto "nije moderno", Dubravko Šimenc je za katehetski uzvrtaio:

"Moderno? Pa brak nije moda. Djeca nisu odjevni predmet! Ona su naša svetinja. Brak je zakonski i društveno uređena zajednica između jednog muškarca i jedne žene, koja je regulirana zakonima, pravilima, običajima, vjerovanjima i stavovima koji propisuju prava i obveze partnera i njihov zajednički status prema djeci. Moja supruga je moj najveći prijatelj, moje sve, s njom dijelim apsolutno sve. Takav sam. Poštujem je kao svog životnog suputnika, sa svim njezinim manama i vrlinama. Ona je meni sve."

image

Dubravko Šimenc o supruzi Iri: Poštujem je kao svog životnog suputnika, sa svim njezinim manama i vrlinama. Ona je meni sve!

Biljana Blivajs/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 15:51