StoryEditor
ŽivotVažna tema

Kćer Blaženke Divjak digla glas za napuštenu djecu u domovima: u svoju je obitelj stigla s 3 godine, upozorava da problem u Hrvatskoj traje predugo

Piše Kristinka Šćavina/ Gloria
2. srpnja 2020. - 10:36
Shuttertsock

Aktivistica Marta Divjak, koja je s dvije istomišljenice pokrenula inicijativu za pojednostavljenje postupaka posvojenja i udomljavanja djece, otkriva kako je nju sudbina pomilovala kao trogodišnju djevojčicu - kad su joj roditelji postali aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i njen suprug Tomislav, piše Gloria.

Djeca koja odrastaju u sretnim obiteljima imaju tisuću želja, a ona u dječjim domovima samo jednu - da pronađu nove roditelje. I zato se svaki put kad u dom dolaze potencijalni posvojitelji nadaju da će baš oni biti odabrani i da zauvijek odlaze u neku ljepšu budućnost. Za svakoga od njih to je "lutrija života" - što je naziv i nedavno objavljenog podcasta inicijative #moramovamnestoreci, čiji je cilj edukacija javnosti o posvajanju i udomljavanju te poboljšanje skrbi i položaja djece unutar sustava.

A tri članice, koje inicijativu vode putem Instagrama, Facebooka, bloga i YouTubea, jako dobro znaju o čemu govore - jer su na vlastitoj koži osjetile što znači biti posvojeno/domsko/udomljeno dijete. Martu Divjak (25) su s tri i pol godine posvojili aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i njezin suprug Tomislav, diplomirani inženjer strojarstva.

Margareta Čizmar (24) je kao četveromjesečna beba došla u dom ekonomistice Ljiljane Čizmar i njenog supruga Živka, inženjera elektrostrojarstva. Antonija Skender (37) je pak “zapela” u sustavu jer se biološki roditelji nisu željeli odreći prava na nju pa je šest mjeseci provela u domu te do 16. godine živjela kod udomitelja.

"U 2019. u Hrvatskoj je posvojeno 85 djece, a njih 450 imalo je sve uvjete za posvojenje. Istodobno je na posvojenje čekalo 1400 posvojitelja, s tim da je njih 851 na listi dulje od tri godine. Taj ritam je porazan i ne mijenja se godinama. Ovo su brojevi, ali svaki predstavlja jedno nesretno dijete koje čeka svoju obitelj. Oni državi nisu prioritet i stoga se ne poduzima ništa da bi se pojednostavila dugotrajna birokratska procedura na njihovom putu do novih roditelja", kaže Marta Divjak, idejna pokretačica inicijative.

Na njezino osnivanje potaknuli su je ružni komentari koje je Blaženka Divjak dobila na društvenim mrežama nakon što je u Saboru otkrila kako je prije više od 20 godina posvojila dijete i kako se otada ništa u sustavu nije promijenilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 21:39