StoryEditorOCM
Životdr. Vahudin Žugor

Kao mladić pobjegao je pred ratom iz Banje Luke, a danas je vodeći robotski kirurg u Europi, ovo je njegova priča

Piše MOZAIK SD
31. siječnja 2023. - 20:42
Dr. Vahudin Žugor: Ovakva robotika i kirurgija trenutno ne postoji u BiH, ali nadam se da će jednog dana naše znanje i iskustvo stečeno u inozemstvu biti iskorišteno i kod nasScreenshot YouTube Deutsche Welle

Uspjeh ovdašnjih ljudi u svijetu uvijek raduje, a naročito onda kada su imali težak početak. A nedvojbeno vrlo težak početak imao je prof. dr. Vahudin Žugor.

Obitelj Žugor iz Banje Luke do početka 90-ih i rata u BiH živjela je sasvim normalnim životom. Otac Šaćir je bio sudac, a majka Nazifa viša medicinska sestra. Njihov sin Vahudin školovao se i igrao nogomet u Borcu, Prijedoru i FK Naprijed. Ali rat mijenja njegove mladenačke planove.

Napušta medicinsku školu i dolazi u Njemačku: bez novca i bez znanja njemačkog jezika. Dolazak u Njemačku bio je veliki psihički pritisak. Danas, 30 godina kasnije, kaže da mu je glavni cilj bio preživjeti i osigurati financijska sredstva za studiranje te pomoći roditeljima koji su kao izbjeglice živjeli u Hrvatskoj, piše Mehmed Smajić za Deutsche Welle.

"Radio sam dan i noć. Prvo sam radio kao njegovatelj. Kad sam danju radio, noću sam učio jezik i obrnuto. Nakon tri godine upisao sam renomirani medicinski fakultet u Erlangenu", prisjeća se Žugor, koji je danas ravnatelj Klinike za urologiju u Bambergu, jedne od 35 klinika u Kliničkom centru, koji zapošljava 5500 radnika.

na tisuće operativnih zahvata

Prof. dr.sc. Vahudin Žugor je pionir robotske kirurgije u Njemačkoj. Mnogi ga smatraju vodećim robotskim kirurgom u Njemačkoj i Europi. U urološkoj klinici u Bambergu nedavno je napravio 1000 operacija robotskim sustavom da Vinci. Bio je to i njegov 4000. zahvat otkako je počeo obavljati operacije s robotima. Najčešće su to karcinomi prostate i bubrega, mjehura ili nadbubrežnih žlijezda.

Njemačke bolnice sve više prepoznaju važnost robotike ponajprije zbog dobrih rezultata. U Njemačkoj se koristi oko 200 robotskih sustava. prof. dr.sc. Žugor se stručno usavršavao na devet klinika u Njemačkoj i na Cambridgeu.

Xaver Frauenknech, predsjednik Upravnog vijeća Kliničkog centra u Bambergu, kaže da je Žugorova stručnost jedan od glavnih razloga zašto su ga angažirali - riječ je o međunarodno priznatom stručnjaku.

"U protekle četiri i pol godine svojim radom ispisao je povijest našeg kliničkog centra. Kupili smo još jedan Da Vinci robot kako bismo ga primijenili u drugim područjima, ali i obučili nove stručnjake", kaže Frauenknecht.

San o robotskoj kirurgiji u BiH

"Robotska tehnologija omogućuje stabilnost i preciznost izvođenja malih pokreta u tijelu pacijenta, a dodatna stabilnost robotske ruke s visokokvalitetnom kamerom omogućuje veliko povećanje i izvrsnu vizualizaciju tkivnih struktura", kaže prof.dr.Žigor i napominje da kombinacija tehnologije s iskusnim operaterom i odabir prikladnih karakteristika bolesti kod pacijenta jamče najbolje rezultate operacije.

Osim što je izvanredni profesor na Sveučilištu u Kölnu, Vahudin je tutor i mentor brojnim studentima i liječnicima urologije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Mnogi pacijenti iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja dolaze na liječenje u Bamberg te traže pomoć i savjet od Žugora. Mnoge teške urološke bolesti, koje se tehnički ne mogu liječiti u BiH, domena su dr. Žugora, koji je ujedno i jedini urolog robotičar iz BiH u Europi.

"Ovakva robotika i kirurgija trenutno ne postoji u BiH, ali nadam se da će jednog dana naše znanje i iskustvo stečeno u inozemstvu biti iskorišteno i kod nas", kaže prof. dr.sc. Vahudin Žugor, piše Deutsche Well.

Prof. dr. Vahudin Žugor izrazio je želju, treba se nadai da će u Bosni i Hercegovini biti sluha za njegovu hvalevrijednu, humanu ideju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 08:34