StoryEditorOCM
ŽivotMali praznici

Kalendar za 2022. izgleda obećavajuće: bit će puno neradnih dana, a evo i koje su vam prilike za spajanje i uživanje u produženim vikendima

Piše Ivo Bonković
4. studenog 2021. - 10:25

U najgore vrijeme godine, ono kad dan okončava prije 17 sati pa čovjeku ne ostaje ništa drugo nego da liježe s kokošima, bude i nekih lijepih vijesti. Pogled na kalendar sljedeće 2022. godine zaista je očaravajući. Odavno nije bilo toliko prigode za sve meštre od spajanja blagdana da se nauživaju produženih vikenda u godini pred nama. A do tada će valjda i dan štogod narasti.

Evo, za blagdan Tri kralja (fali onaj četvrti, Artaban) prve prilike za spajanje. Neradni je dan četvrtak, pa s dodatkom petka evo poštenog odmora od novogodišnje fešte.

Dobro, Uskrsni je ponedjeljak - ponedjeljak, 18. travnja, ali tko ne radi, i to su tri dana koja nisu za bacit. A proljeće, a toplo... Šteta što je Praznik rada 1. svibnja u nedjelju, to je jedini blagdan koji je sljedeće godine fulao (aj, može jedan, da ne pretjerujemo), ali već Dan državnosti pada u - ponedjeljak. Još jedan mali godišnji na kraju mjeseca, a onda slijedi veliki finale u lipnju.

Tijelovo je 16. lipnja, vidi čuda u četvrtak. Dodaš jedan dan i četiri prekrasna lipanjska dana su pred vama. Tek što ste se vratili na posao, eto vas iza kuta čeka Dan antifašističke borbe 22. lipnja. Usred tjedna, u srijedu, pa možete spajati s nedjeljom prije ili poslije, po guštu.

Ajmo se malo odmoriti od odmora i spajanja blagdana. Cijeli srpanj je čisto beskoristan, nigdje blagana. Svašta.

Ali, eto kolovoza, Oluja oliti Dan pobjede 5. kolovoza događa se u petak, a Vela Gospa je 15. kolovoza u ponedjeljak.

Onda je red opet se malo odmoriti od neradnih dana sve do studenog, Svi sveti su u utorak. Pa nije red raditi samo ponedjeljak, zar ne.

I konačno kraj godine, Božić jest u nedjelju, ali je Sveti Stipan u ponedjeljak 26. prosinca, što nije loše s obzirom na ovogodišnji Božić od kojeg nema ništa od dodatnih odmora.

Dakla, svi stručnjaci za slobodne dane i povezivanje blagdana imaju se čemu radovati kad je u pitanju godina nova. Samo treba preživjeti ove teške dane, rani mrak, zimsko računanje vremena. I kog vraga čeka ta Europska unija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 19:44