StoryEditorOCM
ŽivotKRENITE NAPRIJED

Kako znati da je vrijeme za ‘dizanje sidra‘? Ako se ovako osjećate, hitno morate dati otkaz

Piše MOZAIK SD
29. travnja 2023. - 14:29

Svi smo se barem jednom zapitali je li došlo vrijeme za otkaz i potragu za novim poslom. Iako novi početak stresan i neizvjestan, činjenica je da se danas sve više posloprimaca odlučuje na potpunu promjenu karijere, piše Moj Posao.

Prema podacima PwC-a, svaka peta zaposlena osoba razmišlja o promjeni posla. Među njima se nalaze i Hrvati, od kojih je polovica ispitanih osoba u anketi portala MojPosao u posljednjih godinu dana dala otkaz. Otkaze su Hrvati najčešće davali zbog loših međuljudskih odnosa, odnosno jer ih tvrtka u kojoj su bili zaposleni "nedovoljno cijeni". Na drugom mjestu nalazi se i premala plaća, iza koje slijedi loš utjecaj posla na zdravlje te nemogućnost profesionalnog napretka.

Stručnjaci predlažu da prije donošenja odluke o otkazu, prednosti i mane "stavite na papir". Ovo su neki od najčešćih razloga zbog kojih ljudi odlučuju dati otkaz.

Niste dovoljno plaćeni 

Preniska primanja i težnja boljem životnom standardu validni su razlozi za davanje otkaza. Naime, nedovoljna financijska kompenzacija za rad plodno je tlo za rast nezadovoljstva.

Prije davanja otkaza, dobro istražite tržište rada. Nemojte očekivati nemoguće, ali nemojte ni zaboraviti benefite koje dobivate kod trenutnog poslodavca. 

Manjak podrške kolega i nadređenih

Nedostatak podrške od kolega čest je razlog napuštanja nekog radnog mjesta. Dobri međuljudski odnosi na poslu povećavaju motivaciju i produktivnost, a samim time i zadovoljstvo radnika.

Ako se nalazite u okolini punoj negativnosti i sukoba, prije donošenja konačne odluke o napuštanju poslodavca, s njim pokušajte porazgovarati o problemu koji vas muči. Ako i nakon toga ne vidite nikakve promjene, onda takva radna okolina nije za vas. 

Vaša uloga u kompaniji se konstantno mijenja - na gore

Česte promjene unutar kompanije, nesigurnost radnog mjesta te neizvjesnost mogu stvoriti nepotrebni stres. Naravno, svi mi takve promjene često shvaćamo preozbiljno. Upravo zato, prije bilo kakve odluke, pokušajte realno sagledati situaciju. Sastavite listu pitanja, a odgovore probajte dobiti od nadređenih osoba. 

Toksično radno mjesto koje se ne podudara s vašim standardima i moralima

Ovo je jedan od najčešćih razloga za odlazak, jer ovakva okolina ima negativan utjecaj na mentalno zdravlje pojedinaca. Takva okolina može dovesti do umora, nedostatka motivacije i sputanog profesionalnog razvoja. 

Ovakvi problemi često su duboko ukorijenjeni, a njihove promjene znaju biti jako teške. Pokušajte saznati koji su razlozi iza takve okoline. Ako u svom istraživanju naiđete na veliki zid, toksično radno okruženje svakako ostavite iza sebe. Prilikom pronalaska novog posla, dobro razmislite što želite na novom radnom mjestu, piše Moj Posao.

Izgorjeli ste

Kada vam radno mjesto počinje stvarati preveliku količinu stresa zbog koje iz kuće izlazite s grčem u želudcu, vrijeme je da napravite neke promjene. U takvim situacijama morate krenuti od sebe.

Prije odluke o odlasku s nekog radnog mjesta, pokušajte uvesti promjene u svom načinu rada. Ako su vam rokovi glavni krivci za stres, svoje obaveze rasporedite drugačije. Zadajte si ranije rokove kako bi sve obavili na vrijeme, posložite prioritete, a dio posla podijelite s kolegama. Isto tako, za vrijeme radnog vremena napravite više manjih pauza kako bi se odmorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:41