StoryEditorOCM
Životpukni puško!

Kako krokant, simbol svakoga dobrog vjenčanja, može ‘proreći‘ hoće li prvo dijete biti muško ili žensko

Piše Milena Budimir
23. ožujka 2021. - 14:04

Ako se u ostatku svita zove krokant, u Splitu se dodaje jedno "a" i postaje krokanat i bez njega sigurno neće proći niti jedna, jedina fešta, a pogotovo ne vjenčanje. Krokant je tradicionalna dalmatinska slastica, ukusan desert zbog kojeg se domaćin uvijek treba potruditi da na raspolaganju ima kutijice u kojima će uzvanici ponijeti kući sve što ostane od njega.

Krhka je to poslastica, lomljiva, stvorena od šećera i badema, grublje mljevenih, obično debela manje od centimetra. Kako su nam pojasnili Bobisovi pašticjeri - kada se karamelizira šećer i kada mu se dodaju bajami - ta gusta, vruća masa se pažljivo oblikuje.

- Ostalo je još od početaka da taj posao rade samo muškarci - priznaju nam.

Oblikuju masu ručno, a neke dijelove ipak rade u kalupu. Jedna od tih "starih formi" je i ona od koje se poslije gradi kampanel Svetoga Duje.

Ajmo, koliko vas ovdje nije imalo "Duju od krokanta" na piru?

Naravno, znali smo to i sami!

Sveti Duje od krokanta je u Dalmaciji najpopularnija svadbena torta, naravno, neki se mladenaci odluče i za druge verzije, no svejedno - dalmatinsko vjenčanje je prepoznatljivo baš po ovoj torti.

U Bobisu imaju cijelu paletu proizvoda od krokanta, pa imate fjoke, tovare, kuće, cvitove, nema čega nema.

- Ako ti se kampanel sori na desnu stranu - bit će "prvo pa muško", ako je na livo onda ćeš prvo dobit ćer - e, tako su i legende nastale.

A sve od jednog običnog, premda slasnog kolača.

Za one koji žele znati više - povijest izrade torti seže do antičkih vremena kada su nalikovale krušnim proizvodima. Rađene su od masla, jaja i meda, a slatkoću im je davalo, najčešće sušeno voće. Kasnije je krušni dio zamijenjen biskvitom kojem su dodane razne vrste krema, šlaga i dodatnih vrsta voća. Danas je izrada torti pravo umijeće i potrebno im je posvetiti posebnu pažnju i strpljenje. U izradu svake torte utkani su sati izrade, a ponekad i dani te pritom Bobis ništa ne prepušta slučaju. Svaki je sastojak pomno odabran i svaki recept iskušan, a posebna se pažnja pridaje izgledu torte jer ona mora biti besprijekorna.

Ženama najdraži

- A ti si se mislija oženit bez krokanta - otac je uputija upitni pogled prema meni.
- Materi se neće sviditi - sestra je nadožuntala.
Garant ni sestri ideja nije bila bajna. Jerbo, još nisam upozna curu ili ženu, a da nije goluza na krokanat. Ma more bit sve sile kolača na pirevima, od kremastiih pašta, do domaćih breskvica. Od torti na osam katova, preko najslađih šarenih bokunića... Ništa to. Samo krokanat igra glavnu ulogu.
Na piru je tako nekoliko stvari pod povećalom, kakva je bila mlada, koje auto su mladenci vozili, kakva je bila muzika, je l' pršut bija preslan, je l' janjetina valjala i - kakav je bija krokanat. To su najbitniji faktori. Ako si mladoženja, moš doć i u bermude...
E, a kada su moja i njena mater dobile svoje i "isposlovale" krokanat, tribalo je samo odrediti u kojem će obliku torta biti.
- Nemoj mi crkvu molim te, pa neću mačem po njoj. Neću ni brod, ni sidro, a neću ni mladence - govorija sam. Mlada je imala isto par ideja...
Na kraju je dogovor pa na nešto šta ćemo s guštom rumbat. Di ćemo iskaliti sve frustracije koje su se nakupile prije pira. A, vi koji ste se ženili to znate, a oni koji će se tek ženiti virovat će mi na rič - bilo ih je. Samo da ova nezgodna vrimena prođu pa da se opet veselimo i sladimo na budućim pirovima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 14:39