StoryEditor
Životideja za ručak

Kako najbolje iskoristiti prezrele rajčice? Osim u šalši od poma, savršeno će vam prijati u opjevanom talijanskom specijalitetu u koji idu još samo tri sastojka

Piše T.S.M.
30. lipnja 2019. - 14:54
brzic_rajcice15-030619

Upeklo je kao da smo usred ljeta, a vrućine ne prijaju ni povrću pa se brzo sparuši, istrune i postane prezrelo i gnjecavo zbog čega, nažalost, često završi u smeću.  Ako niste ljubitelj salate od mekanih rajčica, a nekako vam se ne jede ni šalša, predlažemo vam jedan stari talijanski recept za kojeg vam, osim vrlo zrelih poma, treba još samo malo starog kruha, maslinovo ulje i češnjak.

Riječ je o pappa al pomodoro (ili pappa col pomodoro), starinskom jelu cucine povere. Izgleda kao jako gusta juha, teksturom nalik malo rjeđoj palenti, a jede se i topla i hladna. Porijeklom je iz Toskane, a koliko je omiljeno govori vam i podatak da ga je 1965. opjevala Rita Pavone (video pogledajte u nastavku), ali najprije, evo vam recept za pappu.

Pappa al pomodoro

  • kilogram vrlo zrelih rajčica (tradicionalno se koristi sorta costoluto fiorentino, rebrastih plodova izrazitog mirisa i okusa)
  • oko 350 grama starog kruha (u originalu se koristi toskanska pogača karakteristična po svojoj neslanost)
  • 1 režanj češnjaka
  • malo maslinovog ulja
  • sol, papar i začinsko bilje po želji (najbolje odgovara bosiljak)

Zažutite nasjeckani češnjak na ulju i dodajte grubo narezane rajčice. Ostavite da se kuha oko pola sata na laganoj vatri. Podlijte vrelom vodom (treba podsjećati na gustu juhu) pa podajte kruh. Začinite po želji, po vrhu dodajte još malo maslinovog ulja i nasjeckanog začinskog bilja.

U drugim verzijama kruh se stavi na dno posude za kuhanje i prelije se šalšom od poma ili rajčicama iz konzerve, doda se tekućina (voda ili povrtni temeljac), poklopi se i lagano kuha oko 45 minuta. Našli smo i dobar savjet  za slučaj da se koristi svježi kruh - možete ga najprije natrljati češnjakom i popeći na grillu ili u pećnici. 

A dok kuhate, možete i zapjevati s Ritom...

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 09:45