
Za med kažu da je jedna od namirnica koje "podižu imunitet", pridaju joj ljekovita svojstva te preporučuju uvrstiti u plan prehrane. Pomaže kod grlobolje, neka istraživanja sugeriraju da ublažava i simptome alergije, kao i seboroičnog dermatitisa.
Namirnica je to koju ćete naći u svakome kućanstvu. Koristili ju vi kao zaslađivač ili se uzdali u njena ljekovita svojstva, vrlo vjerojatno vam je na meniju. No kakav med jedemo?
DW piše kako je, uz maslinovo ulje, med namirnica najčešće podložna različitim prevarama. U razgovoru sa pčelarom Jozom Tafrom iz sela Svinišće kraj Omiša otkrivaju kako ni opcija kojoj se mnogi koji traže "pravi" med najčešće okreću, kupnja uz cestu, nije uvijek najbolja.
U pokušaju zarade, tvrdi, mnogi lokalni prodavači nude patvorine meda, a dodavanjem bojila, šećernog sirupa, peluda i komada pčelinjeg voska postižu izgled domaćeg meda visoke kvalitete. Svoju tvrdnju Tafra potkrjepljuje i istraživanjem Hrvatske pčele, stručnog časopisa za pčelare koji je proveo istraživanje koje se pokazalo poražavajućim. Od deset ispitanih uzoraka meda kupljenog uz cestu, samo se jedan pokazao ispravnim.
Budući da mnogi otpisuju kupnju meda u velikim supermarketima, nazivajući takve proizvode "lažnima", što nam je činiti?
"Stav svih pčelara jest da treba osvijestiti potrošače da kupuju med lokalnih poznatih pčelara u koje imaju povjerenje, te koji, po mogućnosti, imaju propisno označene etikete", smatra dr. sc. Zdenko Franić iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada za DW.
Cijeli tekst pročitajte ovdje.