StoryEditorOCM
ŽivotVažna namirnica

Kako znati je li med koji jedemo ‘pravi‘? Postoji par trikova za provjeru, svoje mišljenje iznose i stručnjaci: Kupujte med poznatih lokalnih pčelara

Piše M.P.
24. studenog 2020. - 10:07

Za med kažu da je jedna od namirnica koje "podižu imunitet", pridaju joj ljekovita svojstva te preporučuju uvrstiti u plan prehrane. Pomaže kod grlobolje, neka istraživanja sugeriraju da ublažava i simptome alergije, kao i seboroičnog dermatitisa.

Namirnica je to koju ćete naći u svakome kućanstvu. Koristili ju vi kao zaslađivač ili se uzdali u njena ljekovita svojstva, vrlo vjerojatno vam je na meniju. No kakav med jedemo?

DW piše kako je, uz maslinovo ulje, med namirnica najčešće podložna različitim prevarama. U razgovoru sa pčelarom Jozom Tafrom iz sela Svinišće kraj Omiša otkrivaju kako ni opcija kojoj se mnogi koji traže "pravi" med najčešće okreću, kupnja uz cestu, nije uvijek najbolja.

image
Shutterstock

U pokušaju zarade, tvrdi, mnogi lokalni prodavači nude patvorine meda, a dodavanjem bojila, šećernog sirupa, peluda i komada pčelinjeg voska postižu izgled domaćeg meda visoke kvalitete. Svoju tvrdnju Tafra potkrjepljuje i istraživanjem Hrvatske pčele, stručnog časopisa za pčelare koji je proveo istraživanje koje se pokazalo poražavajućim. Od deset ispitanih uzoraka meda kupljenog uz cestu, samo se jedan pokazao ispravnim.

Budući da mnogi otpisuju kupnju meda u velikim supermarketima, nazivajući takve proizvode "lažnima", što nam je činiti?

"Stav svih pčelara jest da treba osvijestiti potrošače da kupuju med lokalnih poznatih pčelara u koje imaju povjerenje, te koji, po mogućnosti, imaju propisno označene etikete", smatra dr. sc. Zdenko Franić iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada za DW.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Kako znati je li med ‘pravi‘?

1. Teglu meda okrenite naopako te promatrajte što se događa sa sadržajem. Pojavi li se unutar tegle veliki mjehur, to upućuje da ste kupili pravi, prirodni med.

2. Protrljajte malo meda među prstima. Ukoliko se jako lijepi, znači da ima dodanih šećera ili umjetnih zaslađivača. Pravi med pod prstima će ostaviti lagano 'voskast' osjećaj te ćete osjetiti kako se pomalo upija u kožu.

3. Nekoliko kapljica meda stavite na komad papira ili papirnatog ručnika. Ukoliko ubrzo 'probije' papir znači da je u njega dodavana voda. Čisti med ne bi trebao duže vrijeme prodrijeti kroz papir.

4. U čašu vode stavite jednu žličicu meda te promatrajte što se događa. Pravi med će potonuti na dno i lagano se zgrudati, dok će se umjetni početi otapati u vodi.

5. Ukoliko se u vašem domu pojavljuju mravi, stavite žličicu meda u njihovu blizinu. Mrave će odmah privući med u koji su dodani šećeri, no pravi med sigurno neće. Naime, pčele insiktivno upravo medom štite svoje košnice od štetočina poput mrava.

6. Ukoliko kod kuće već duže imate teglicu meda i još je u tekućem stanju, vjerojatno nije riječ o prirodnom proizvodu. Pravi med s vremenom će se uvijek kristalizirati, a kako biste ga vratili u tekuće stanje potrebno je samo teglu potopiti u posudu s toplom vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 21:37