StoryEditorOCM
Život‘OKINULI‘ SMO NA NJIH

Kad trenutak ispadne čarolija: na najćudljivijem rtu koji dijeli sjeverni od južnog Jadrana i pripisuju mu se ‘magična‘ svojstva, uz zalaz sunca smo snimili divne prizore

16. kolovoza 2021. - 09:44

Nekad jednostavne, svakidašnje stvari baš ispadnu čarobne. Pa odlazak u ribolov na panulu, kad se doma vratite praznog "sića", a "nadojeni" lijepim prizorima znače više od skuše na gradelama.

I mi smo sinoć okušali "zadnju sreću" prije povratka s godišnjeg u urbanu džunglu, pa strpljivo (ali neuspješno) panulajući na potezu između Sevida i Punte Planke dočekali ove meke i posebne prizore, koje smo ovjekovječili fotoaparatom.

image
Duje Klarić/Cropix


Punta Planka je smještena dva kilometara jugoistočno od Rogoznice i najistureniji je dio istočne obale Jadranskog mora, a koji, kako navodi loverogoznica.eu, zemljopisno i klimatski dijeli Jadran na sjeverni i južni.

To je mjesto na kojemu se snažno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, ciklone i anticiklone, morske struje. Na njemu se lome najveći valovi Jadranskog mora i vladaju najtiše bonace, koje se mogu zamisliti.

image
Duje Klarić/Cropix


U "namreškanoj" morskoj varijanti, na hridima rta zbog čijih struja u Rogoznici tijekom tri ljetna mjeseca padne tri puta manje kiše nego u susjedstvu, u Splitu i Šibeniku, zatekli smo gnjurca u kraljevskoj pozi i samouvjerenoj "analizi" terena.

image
Gnjurac odmara na stijeni svjetionika Planka
Duje Klarić/Cropix

Vrebao je na morsku ponudu, baš kao i mi. Opušten i možda već zapravo sit. Kao i mi.

image
Duje Klarić/Cropix


Nije mu se žurilo ni poletjeti, ni zaroniti, a nije ga uznemirio ni sve veći broj turista koji su se, kao i svake večeri prije 20 sati, prije nego sunce krene zaranjati u more i stvarati jedan od najljepših mogućih zalaza koje možete zamisliti, krenu spuštati do crkvice sv. Ivana, smještene na rtu Planke.

image
Duje Klarić/Cropix

Oni su bili u svom "selfie" filmu, gnjurac u svom. A onda se sunce spustilo kao idealna kulisa.

image
Duje Klarić/Cropix

A mi smo "okinuli". Doslovno i figurativno.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 20:40