StoryEditorOCM
Životkoristan savjet

Jeste li znali da je prije odlaska na put u zamrzivač dobro staviti novčić? I ne, u pitanju nije praznovjerje

Piše mozaik sd
30. kolovoza 2023. - 12:22

Puno ljudi voli putovati, a dok putuju trude se osigurati od krađa i provala, kao i pobrinuti se za zalijevanje biljaka. Međutim, u tih nekoliko dana, tjedana ili mjeseci koliko nas neće biti može se dogoditi puno iznenađujućeg i neugodnog. Na primjer, može nestati struje, što može dovesti i do kvarenja namirnica, a da mi to ne znamo.

Upravo zato je dobra ideja prije puta staviti u zamrzivač novčić. I to tako da se čaša napuni vodom, pa kada se voda zamrzne, na njenu površinu stavi se novčić. Ako slučajno nestane struje, led će se otopiti pa će i novčić biti dublje u čaši, što će nam sugerirati da je, dok nas nije bilo, došlo do nestanka struje.

Ovoga se dosjetila Emerald Autlou, koja na TikToku dijeli različite ideje, pa tako i ovu. Inicijalno je do nje došla zbog američkih uragana, ali je primjenjiva i na godišnje odmore, prenose City Magazine i N1.

@emerald_outlaw I shared this awhile back as a tip for when you’re traveling, but it’s particularly useful for natural disasters, such as Hurricane Hilary ? This isn’t a foolproof way to know whether or not your food is safe to eat, but it does give you a starting point to know if, or how long, your power was out.  A few additional tips for my fellow Californians: - Have extra water on hand (we should always be doing this in case of earthquakes too!) - Make sure flashlights/lanterns are charged - Charge all phones/battery packs ahead of time (I love my Anker charger because it can last for days!!) - We’re going to clean out our yard’s drain - we usually do this at the end of summer before winter rains, but we want to make sure any rain we may get can flow out of our yard!? Stay safe my friends! ? #hurricane #hurricanehilary #hurricaneprep #hurricaneseason #householdtips #california #naturaldisaster #safetytips ♬ original sound - The YAYsayers

Konačna dubina potonuća novčića pokazat će otprilike koliko dugo nije bilo struje, a time i koliko je hrana bila izložena višim temperaturama, pa tako i bržem kvarenju.

Ako je zamrzivač pun, a struje je nestalo, hrana može izdržati čak dva dana, a ako je pun napola, hrana će se početi kvariti za jedan dan. Hranu koja je na temperaturi višoj od propisane duže od dva sata i ne upotrijebite je, trebala bi se baciti, a naročito oprezan treba biti oko mesa.

Idealno bi bilo da, kad se vratite s puta, pronađete novčić baš tamo gdje ste ga ostavili. Ako je on malo potonuo, svakako provjerite sadržaj zamrzivača, ali i ostatka frižidera, savjetuje praktična i brižna Emerald Autlou, prenosi N1.

Boravkom u zamrzivaču novčić neće izgubiti na vrijednosti, ali što je puno važnije, može vas i vaše bližnje sačuvati od trovanja hranom. A to vrijedi više od K-15, ma koliko velik bio.

 

image

U zamrzivač se može staviti euro, kao i centi, pa i kune. Nije važna valuta nego zdravlje (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:32