StoryEditorOCM
ŽivotNA NJEN DAN

Jeste li vidjeli kako je sinoć ‘pukao blagoslov s neba‘? Zalaz je bio izniman, mi smo ga snimili iznad mjesta čije ime znači ‘prolaz‘. Dobar znak!

23. travnja 2020. - 07:19

"Mama, jesi vidila? Ka' da se Bog javlja s neba kroz onu rupu od oblaka! Slikaj, slikaj me tata", uzvikivala je sinoć oduševljeno naša kćer, skakućući po plažici ispod splitskog Instituta, gdje smo, igrajući Monopolly, dočekali jedan od zaista spektakularnijih zalaza sunca.

Kako su poslijepodne i predvečerje bili poluoblačni, tako su se sunčeve zrake na Zapadu kroz njih prelamale na najimpresivniji način, kako to već priroda radi, pa je nebo imalo dubinu, a more neviđenu tirkiznu boju.

Tako je izgledao splitski zalaz. A ni onaj kojeg je u Zadvarju zabilježio naš kolega Zvonimir Barišin, bome, nije bio ništa manje "biblijski".

Scene koje je uhvatio spektakularne su na duhovni i filmski način, planeta Zemlja na svoj se dan, premda besramno ne vodimo računa o njoj, potrudila pozdraviti s nama kraljevski. Premda to ničim nismo zaslužili.

Nalazimo podatke da ime mjesta Zadvarje znači “vrata”, “prolaz”, “dveri”, pa kad se u taj kontekst stave ovi dojmljivi prizori, ne može se poreći da ne bude nadu.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


U izlaz iz specifičnog načina života na kojeg smo primorani, bahatosti s kojom se odnosimo prema Zemlji. Kad bi joj pokazali zahvalnost koju zaslužuje, jednom bi mogli ispričati neke zaista lijepe priče.

A ona nam ih toliko servira svakodnevno.

I živopisno Zadvarje u ovim meditativnim prizorima je na čekanju. Čeka da mu se vrati njegov najprepoznatljiviji "brend", mjesna žila kucavica, robno-stočni sajam, a avanturisti ne mogu dočekati dan kad će opet moći dolaziti po svoju dozu adrenalina.

Kanjonig kroz Cetinu na ovom je području spektakularan, Cetina ondje skriva svoje najdublje kanjone, a savladavanje riječnih brzaca baš na ovom toku mnogima je u nezaboravnoj uspomeni.

Zadvarje se zaista nalazi u samom srcu fantastičnog prirodnog krajolika, kojim kraljuju i vodopadi Velika i Mala Gubavica, prvi je ujedno s visinom od 49 metara najveći je u Dalmaciji, a pod njima se može i kupati.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Kad nas je već inspirirala ova dalmatinska općina smještena između Omiša, Brela i Šestanovca, spomenimo još jedan detalj, koji fascinira brojne posjetitelje.

Zadvarje, naime, ima i tvrđavu Duare, srednjovjekovnu utvrdu koja krije burnu prošlost.

Kako navodi turistički vodič hotspots, osim što je tvrđava u više navrata prelazila iz turskih u kršćanske ruke, ondje je u borbi sa Makaranima, poginuo njen zapovjednik, zadvarski dizdar Hasan-aga-Arapović, muž opjevane Hasanaginice.

Spektakularan zalaz snimljen je i u Omišu. Ovom prizoru se zaista nema što dodati.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 00:51