StoryEditorOCM
ŽivotVRHUNSKA KVALITETA

Jedina hrvatska vinska brokerica savjetuje: ovo su etikete koje trebate uvrstiti na svoje vinske karte

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
12. ožujka 2025. - 14:32

Svaki ozbiljan restoran zna da je dobra vinska karta ključan dio gastronomske ponude. Gosti očekuju raznovrsnost, priliku da kušaju lokalne specijalitete uz vina koja naglašavaju autentičnost regije, ali žele i opcije izvan granica Hrvatske. Posebno u Dubrovniku, gdje se susreću različiti profili turista – od ljubitelja fine dining restorana do onih koji žele ležerniji pristup uživanju u hrani i piću.

Grad pod Srđom, s pravom, je ponosan na bogatu vinsku baštinu, a restorani prednjače u ponudi vrhunskih domaćih etiketa. Međutim, svjetski trendovi koji se preslikavaju i na našu obalu pokazuju da su gosti sve znatiželjniji i otvoreniji za nova iskustva – žele kušati i vina iz drugih dijelova svijeta.

- Iako Dubrovnik ima hotele s pet zvjezdica, tu su i hoteli s četiri i tri zvjezdice, kao i velik broj privatnog smještaja što strukturu gostiju čini vrlo raznolikom. Stoga se i restorani moraju prilagoditi te u ponudi imati i kvalitetna vina za goste koji nisu toliko financijski snažni ili nemaju afinitet za arhivska ili skupa vina - pojašnjava Kristijan Parlov, voditelj prodaje u Vinologu. 

image
Vinolog d.o.o.

Upravo zato, na nedavnoj vinskoj radionici "Najprodavanija strana vina na čaše", održanoj u Dubrovniku, predstavljena su neka od najprodavanijih stranih vina koja bi ugostitelji trebali uvrstiti u svoje vinske karte. Niz vrhunskih etiketa predstavljen je ugostiteljima, a svako vino nosi priču o regiji, tradiciji i beskompromisnoj kvaliteti.

Jelena Balog, jedina hrvatska vinska brokerica i stručnjakinja za globalno vinsko tržište, istaknula je tijekom radionice važnost balansirane ponude...

- Dubrovački restorani već imaju fantastične domaće vinske karte, ali važno je ponuditi gostima i priliku da usporede naša vina s vrhunskim svjetskim etiketama. Svako od ovih vina donosi specifičan terroir i stil koji će se savršeno uklopiti u različite gastronomske ponude - objašnjava Balog. 

A koja su to vina koja su oduševila prisutne?

- Pri odabiru vina za radionicu vodili smo se najprodavanijim vinima u Hrvatskoj. Budući da pokrivamo cijelu zemlju - imamo vinoteku u Zagrebu, prodajni dio u Splitu i već tri godine surađujemo s Dubrovnikom - pratili smo što ljudi kupuju privatno, ali i što se traži u HORECA segmentu. Naravno, pazili smo i da naša vina budu i cjenovno prihvatljiva - objasnio je Parlov i dodao:

- Vina koja smo predstavili već su dobro prihvaćena na svjetskim tržištima, a reakcije ovdašnjih ugostitelja pokazuju da i oni prepoznaju potencijal ovih etiketa. Očekujemo da će u sljedećim sezonama upravo ova vina postati stalni dio vinskih karti mnogih restorana.

Predstavljena vina

Alessandro Bortolin - DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut

Ovo je vrhunski Prosecco iz srca Valdobbiadenea, poznate talijanske vinske regija, smještene između Venecije i Dolomita. Izuzetno je elegantan i mineralan, s finim perlanjem i osvježavajućim citrusnim notama. Idealan je izbor za aperitiv ili uz lagana predjela.

Deangeli Musti Nobilis - Prosecco DOC Extra Dry
Savršen spoj svježine i blage slatkoće čini ga iznimno pitkim i privlačnim. Njegove voćne arome zelene jabuke i bijelog cvijeća osvajaju na prvi gutljaj.

Arraez - Cava Sutra DOP
Španjolska pjenušava senzacija! Intenzivne voćne arome s laganom tostiranošću i svježim završetkom čine ga savršenim za svaku prigodu. Izvrsna alternativa šampanjcu po znatno pristupačnijoj cijeni.

Skoff Original - Sauvignon Blanc
Ovaj austrijski Sauvignon Blanc oduševljava svojom aromatičnošću i svježinom. Intenzivne herbalne i citrusne note, uz blagu mineralnost, čine ga izuzetno elegantnim i vibrantnim vinom.

Saveurs d‘Autrefois - Grenache Blanc i Chardonnay
Autentični spoj francuske tradicije i vrhunskog terroira. Kompleksan, bogat voćnim i začinskim aromama, s finom strukturom koja ga čini izvrsnim izborom za gurmanske užitke.

Quaderna Via - Chardonnay Los Elementales
Puno tijelo, bogate note zrele breskve i vanilije te elegantna kremasta tekstura čine ovo vino izvrsnim izborom za ljubitelje sofisticiranih chardonnaya.

Brotte - La Fiole
Jedinstveno vino koje nosi prepoznatljivu bocu i raskošne note zrelog voća, začina i suhog bilja. Toplo, zaokruženo i izuzetno ugodno na nepcu.

La Bargemone - Rose
Provansalska elegancija u čaši! Ovaj rosé donosi nježne cvjetne i crvenoplodne note, s predivnom svježinom koja ga čini idealnim za ljetne večeri.

Montindon - Rose Chiaretto di Bardolino DOC
Lagan, svjež i voćan, Chiaretto iz Bardolina na istočnoj obali jezera Garda, klasik je među talijanskim roséima. Njegove delikatne arome jagode i citrusa čine ga savršenim partnerom za mediteranska jela.

Dr. Zenzen - Pinot Noir
Elegantan i profinjen, s notama crvenog voća, suptilnih začina i baršunaste teksture. Prava poslastica za ljubitelje kompleksnih, ali pitkih crnih vina.

Botter - Velarino Malvasia Nera
Rijetka i intrigantna Malvasia Nera očarava svojim bogatim, tamnim voćnim aromama i svilenkastom strukturom. Izvrsno balansirano vino koje donosi toplinu juga Italije.

Botter - La Fiole Reserve
Duboko, intenzivno i profinjeno, s notama crnog ribiza, duhana i čokolade. Ovo vino ima odličan potencijal za odležavanje i pravo je blago za ozbiljne vinske karte.

- Svako od ovih vina nosi autentičnu priču i karakter, prilagođen različitim stilovima ugostiteljskih ponuda. Od svježih pjenušaca do dubokih crvenih vina – sigurna sam da će ova selekcija oduševiti i goste i sommeliere -  zaokružila je Balog priču o predstavljenim vinima.

Kako sačiniti kvalitetnu vinsku kartu?

Tijekom radionice vinska stručnjakinja naglasila je kako se trendovi u ugostiteljstvu mijenjaju i kako restorani trebaju biti korak ispred

- Kvalitetna vinska karta je više od popisa vina – to je prilika za stvaranje priče, za predstavljanje regija, stilova i filozofije vinara. Svaka etiketa koja je predstavljena u Dubrovniku donosi jedinstvenu priču. Svjetska vina nisu konkurencija domaćima, nego ih nadopunjuju. Dobar sommelier zna kako kreirati vinsku kartu koja će pružiti najbolju moguću ponudu za svakog gosta – od onoga koji traži autentično lokalno iskustvo, do onoga koji želi istražiti i druge regije - istaknula je Balog.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Vinolog d.o.o.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2025 09:15