StoryEditor
ŽivotVOLI HRVATSKU

Je li se legendarni šahist Gari Kasparov trajno preselio u Podstranu pokraj Splita? U Dalmaciju se ‘sklonio‘ nakon pandemije koronavirusa

15. siječnja 2021. - 12:17
Feđa Klarić

Legendarni ruski šahist Gari Kasparov (57) već neko vrijeme živi u Podstrani u kojoj posljednjih zadnjih petnaestak godina ljetuje sa suprugom Dariom i njihovo dvoje djece. Još 2013. s obitelji se iz svog bivšeg doma u Moskvi preselio u New York. U Dalmaciju je stigao lani netom nakon što je počela pandemija koronavirusa.

Osim ovog velikog prijatelja Hrvatske, koji zbog zalaganja za Vukovar tijekom Domovinskog rata od 2014. ima naše državljanstvo, u mjesto nadomak Splita rado je dolazila i njegova majka Klara Shagenovna Kasparova.

Njihova zajednička ljetovanja u Podstrani za oboje su bili posebni trenuci jer kao glasni kritičar politike predsjednika Rusije Vladimira Putina čuveni šahist zadnjih osam godina nije dobrodošao u svojoj domovini. Upravo u Podstrani se oprostio od majke, koja je iznenada preminula od korone, i to na sam Božić.

- Kad sam ljetos stigao u Hrvatsku, nadao sam se da će nam se i majka čim prije pridružiti, no tada je započeo drugi val korone i Rusija je zatvorila granice. Na kraju se s njom nisam uspio oprostiti niti telefonom. Posljednjih sedam dana života provela je ležeći na odjelu intenzivne njege.

image
Premijer Andrej Plenković i Gari Kasparov
Božidar Vukičević

U blizini nije bilo nikoga njoj bliskoga, osim medicinskih djelatnika u čudnim zaštitnim kacigama i kombinezonima. Mislim da je umrla jer nije mogla izdržati samoću i tugu, prestala se boriti. Do tada je bila odličnog zdravlja, iako je u ožujku trebala napuniti 84 godine. Za našeg zadnjeg susreta rekla mi je kako joj je najveća želja da budem uz nju kad dođe ovaj tužan dan. Stoga mi je posebno teško što je umrla sama, rekao je Kasparov za Gloriju.

Šahovski genij imao je svega 22 godine kada je 1985. postao svjetski prvak, a smrt majke ga je jako shrvala.

- Sama me podignula na noge jer sam sa osam godina ostao bez oca koji je preminuo od raka. Po zanimanju je bila inženjerka industrije, a godinama je radila u jednom velikom energetskom institutu u kojem ju je čekala sjajna budućnost. No, nakon očeve smrti stavila je točku na karijeru. Iako je zadržala posao jer smo trebali od nečega živjeti, svaki je slobodan trenutak bila posvećena mom snu. Kad sam sa sedam godina krenuo u školu šaha, iznad mog kreveta objesila je plakat na kojem je napisala 'Ako ne ti, tko onda?', prisjetio se šahist.

image
Kasparov je često i u SPlitu
Nikola Vilić/Cropix

Majka mu je bila veliki oslonac, brinula o njegovom rasporedu natjecanja, planirala putovanja, a svaki dan su vodili duge razgovore o šahu.

- Sve do početka pandemije redovito smo se viđali nekoliko puta godišnje, a ljeta smo obavezno provodili u Podstrani. Bila je presretna kad sam joj prošle godine javio da sam sa suprugom Dašom i našom djecom odlučio tu biti neko vrijeme. Moju kći Aidu nazvao sam po njoj. Iako je majčino službeno ime Klara, svi su je od rođenja zvali Aida. U svemu je imala veliki utjecaj na mene. Zbog nje sam zavolio povijest, klasičnu glazbu i poeziju, osobito ruskog pjesnika Mihaila Ljermontova čije sam pjesme znao napamet.

Majka, kaže, nikada nije prestala tugovati za njegovim ocem, a umrla je baš na datum njihova vjenčanja. Posljednjih mjeseci Kasparov je pažnju javnosti privukao kao savjetnik Netflixove serije "Damin gambit" koja obara sve rekorde gledanosti.

Fascinantna životna priča

Evo što Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža  piše o tom poznatom šahistu: 

- Rođen je u Bakuu, 13. IV. 1963. Juniorski e prvak svijeta 1980., kada je postao i velemajstor. Pobjednik turnira u Banjoj Luci 1979., Bakuu 1980., Bugojnu i Moskvi 1982., Nikšiću 1983. i dr.

Kao izazivač igrao je 1985. protiv svjetskog prvaka A. Karpova; prvi je meč bio prekinut, a u ponovljenom meču Kasparov je pobijedio i postao 13. svjetski prvak.

Zbog neslaganja s Međunarodnom šahovskom federacijom (FIDE) osnovao je 1993. paralelnu udrugu (Profesionalna šahovska udruga, PCA). Kako mu je zbog toga FIDE iste godine oduzela naslov svjetskoga prvaka, izborio je ponovno taj naslov, ali u verziji PCA.

Naslov je izgubio 2000. kada ga je pobijedio Vladimir Kramnik. U meču protiv elektroničkog računala Deep Blue tvrtke IBM pobijedio je 1996., ali je u drugom meču (1997) bio poražen, dok je 2003. meč protiv računala Deep Junior završio neriješeno. 

Više o fascinantnoj životnoj priči šahista pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 23:26