Sigurno vam se dogodilo da odete u trgovinu po voće i zateknete banane koje su već pocrnile ili jabuke koje baš i ne izgledaju svježe.
Čak i po povrće koje traje dugo, kao što su crveni luk ili krumpir, ali u trgovini vidite samo krumpir koji je proklijao, luk koji je već pomalo mekan ili udaren.
Zbunjeni ste jer su to namirnice koje mogu dugo trajati, ali evo u čemu je trik – riječ je o najobičnijem triku trgovaca!
Trgovinama se ne isplati da roba ostane neprodana, zbog čega će pokušati prodati i neugledno ili manje svježe voće i povrće.
Postoje čitavi serijali dokumentarnih filmova o tome koliko se hrane godišnje baci, samo zato što su kupci navikli kupovati povrće i voće kao za izložbu.
Što ćete pripremati?
Ovdje se postavlja i pitanje što ćete pripremati od kupljenih namirnica.
Ako ćete voće jesti svježe i želite da vam potraje nekoliko dana, tražit ćete čvrste plodove koji će još malo sazrijeti dok stoje u vašoj kuhinji.
Ako ćete kuhati, prezreli plodovi su nekad ukusniji od potpuno svježih.
Najsvježije voće i povrće naći ćete ispod ili iza onog koje je izloženo na najvidljivijem mjestu. Trgovci žele najprije prodati ono kojem se bliži istek roka trajanja.
Pogledajte i što se događa u trgovini oko vas.
Vidite li nekoga od zaposlenika kako preslaguje izloženo voće, ali gajba kojom se bavi je puna, a pored sebe nema kolica s još voća?
To znači da ne dopunjuje zalihe jer je većina tog voća već prodana, već mu je zadaća upravo posložiti svježije voće na nepristupačnija mjesta, a manje svježe ili neugledno voće staviti na vrh kako bi se prvo prodalo.