StoryEditor
ŽivotEMOTIVNA ISCRPLJENOST

Princ Albert II. plaća supruzi Charlene 12 milijuna eura godišnje kako bi bila ono što želi od nje? Procurili detalji oko supertajnog ugovora, ‘odbjegla princeza‘ zbog njega se vratila

19. svibnja 2022. - 10:01

Obavljanje kraljevskih dužnosti nešto je što se podrazumijeva kad si rođen u takvoj obitelji ili si u nju ušao udajom/ženidbom.

Naravno, ima i onih koji su ih se odrekli, posljednjih desetljeća najeksponiraniji su primjer princ Harry i njegova supruga Meghan Markle, koji su napustili britansku kraljevsku obitelj i svoje dužnosti kako bi sreću i bogatstvo potražili u Kaliforniji.

Čini se kako ni monegaška princeza Charlene, koja je zbog zdravstvenih poteškoća bila odsutna iz Monaka gotovo godinu dana, nije naročito zainteresirana za obavljanje svojih kraljevskih dužnosti, a njezin je suprug, princ Albert II., namjerava “natjerati” na to pozamašnom “plaćom”.

Francuski mediji tvrde da je 64-godišnji monegaški vladar potpisao “supertajni ugovor” prema kojem će svojoj dvadeset godina mlađoj supruzi plaćati 12 milijuna eura godišnje kako bi obavljala svoje kraljevske dužnosti.

Albert je navodno spreman učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi Charlene imao pokraj sebe na javnim događanjima.

Je li taj ugovor bio razlog što se Charlene početkom svibnja pojavila na dva događanja uz supruga i njihovu djecu, sedmogodišnje blizance, princa Jacquesa i princezu Gabriellu, teško je reći.

image

Charlene Wittstock bila je južnoafrička olimpijska plivačica prije nego što je postala monegaška princeza

Rajesh Jantilal/AFP

Albertovi neimenovani prijatelji tvrde da on, suprotno medijskim napisima, na plaća supruzi milijune da bi ostala u ulozi njegove supruge. Kažu kako Charlene ima vrlo velikodušan predbračni ugovor i Albert joj ne mora plaćati da bi obnašala svoj dužnosti. Nakon što je dugo bila odsutna zbog bolesti, Charlene je izuzetno sretna što je ponovno s Albertom i djecom, tvrdi neimenovani izvor.

Charlene se vratila u Monako u ožujku, nakon što je četiri mjeseca provela u jednoj švicarskoj klinici liječeći se od “emotivne i fizičke iscrpljenosti”.

Prije toga je više od pola godine bila u svojoj rodnoj Južnoafričkoj Republici, gdje je tijekom humanitarnog boravka zadobila tešku infekciju uha, nosa i grla, zbog koje je imala nekoliko zahtjevnih operacija.

Plaćati Charlene 12 milijuna eura godišnje za obavljanje kraljevskih dužnosti ne bi trebao biti problem za Alberta, čije se bogatstvo procjenjuje na više od milijardu eura. Insajderi kažu kako ima smisla da Charlene, koja je prošla vrlo teško razdoblje, želi sebi osigurati zajamčen prihod.

’Odbjegla nevjesta’

O bračnim problemima monegaškog para govori se još od njihova vjenčanja 2011. godine.

U to su vrijeme južnoafričku olimpijsku plivačicu nazivali “odbjegla nevjesta” jer je navodno prije vjenčanja tri puta pokušala pobjeći iz Monaka natrag u domovinu nakon što je otkrila da je Albert tijekom njihove veze imao aferu iz koje je dobio dijete – njegovo treće izvanbračno.

Navodno su je u Monaku zadržali dogovorom da će moći otići jednom kad kneževini osigura legitimnog nasljednika prijestolja. Jedan je izvor kazao kako će Charlene, kad rodi nasljednika, ako stvari u braku ne budu išle kako treba, nakon razumnog vremena dobiti velikodušnu brakorazvodnu otpremninu.

Stoga su se mnogi pitali je li njezin lanjski odlazak u Južnoafričku Republiku bio početak okončanja braka u kojemu je Charlene od početka bila nesretna, pa je vrlo često nazivaju “najnesretnijom princezom na svijetu”.

Charlene je na vjenčanju prolila rijeke suza, ali navodno nisu bile radosnice, a godinu dana nakon vjenčanja govorilo se kako je depresivna, jer ne uspijeva zatrudnjeti. Konačno je vijest o trudnoći objavljena u svibnju 2014., a u prosincu te godine rodila je princezu Gabriellu i nasljednika prijestolja, princa Jacquesa.

Albert se 2020. suočio sa zahtjevom za utvrđivanje očinstva djeteta koje je napravio u ranim godinama veze s Charlene, bila je to “strastvena afera” s jednom Brazilkom koja je u srpnju 2005. rodila kćer.

Brazilka je zahtijevala da se Albert podvrgne DNK testu, kao što je bio slučaj prije nego što je potvrđen kao otac dvoje izvanbračne djece, kćeri Jazmin Grace, koja je rođena 1993., i sina Alexandrea, koji je rođen 2003. godine.

image
Claudia Albuquerque/Bestimage/Profimedia

Jazminina je majka Tamara Rotolo, američka agentica za nekretnine koju je Albert upoznao dok je bila na odmoru na jugu Francuske, a Alexandreova je majka Togoanka Nicole Coste, bivša stjuardesa Air Francea. Njih dvoje nemaju nasljedno pravo na monegaško prijestolje, ali Albert ima financijske obaveze prema njima.

Nakon što su se pojavile informacije da će se Albert uskoro naći na sudu zbog trećeg izvanbračnog djeteta, Charlene je u izjavama hvalila svojeg “lojalnog” supruga, u razgovoru za Point du Vue Alberta je opisala kao “odanog, odlučnog i hrabrog”.

Pankerska frizura

No samo nekoliko dana prije nego što su objavljene informacije o još jednom Albertovu djetetu, Charlene je šokirala svijet neočekivanom frizurom, pankerski izbrijanim dijelom glave.

Rekla je i da je nova frizura bila njezina odluka i da je to željela učiniti već dulje vrijeme jer joj se sviđa taj stil.

Albertovi bračni problemi, čini se, samo su nastavak “prokletstva Grimaldijevih”. Legenda kaže kako je u 13. stoljeću Rainier I. oteo prekrasnu flamansku djevu, a ona se osvetila proklevši njega i sve njegove nasljednike. Njezine su riječi navodno bile: “Nikad Grimaldi neće naći sreću u braku.”

Druga verzija priče kaže kako je te riječi izrekla žena koja je proglašena vješticom i spaljena na lomači. Tijekom stoljeća Grimaldijevi su iskusili tragične smrti, iznenadne razvode i zahtjeve za utvrđivanjem očinstva.

Mnogi još dobro pamte tragičnu prometnu nesreću 1982. u kojoj je poginula Albertova majka, prekrasna hollywoodska diva Grace Kelly, koja se odrekla karijere zbog udaje za princa Rainiera III., ali navodno nije bila presretna u tom braku.

image

Dva vjenčanja - princ Rainier III. i Grace Kelly 1956. godine, i princ Albert II. i Charlene Wittstock 2011. godine

Stf/AFP

I život Albertove starije sestre, princeze Caroline, ispunjen je tragedijama.

Ona je otišla na studij filozofije, psihologije i biologije na pariškom sveučilištu Sorbonne, gdje je upoznala i 1978. se, na užas svojih roditelja, udala za francuskog plejboja Philippea Junota. Imala je 21 godinu, a mladoženja je bio 17 godina stariji.

Nakon dvije turbulentne godine su se razveli. Caroline se 1983. udala za Stefana Casiraghija, sina talijanskog biznismena, i dobili su troje djece – Andrea, Pierrea i Charlotte.

Tragedija na tragediju

Tragedija se ispriječila njihovoj sreći, Stefano je poginuo u nesreći glisera ispred monegaške obale 1990. godine.

Danas je Caroline, jedna od najelegantnijih žena svijeta, razdvojena od svojeg trećeg supruga, princa Ernst-Augusta od Hanovera, za kojeg se udala 1999. godine, a s njim ima kćer, princezu Alexandru. Caroline i Ernst-August, poznat po svojoj burnoj naravi i sklonosti alkoholu, razišli su se 2009. godine.

Albertova mlađa sestra, princeza Stephanie, koja je bila s majkom Grace u automobilu kad se dogodila fatalna nesreća, smatra se divljim djetetom obitelji, nanizala je priličan broj skandaloznih veza. Sa svojim bivšim tjelesnim čuvarom Danielom Ducruetom spetljala se 1991. godine i dobili su dvoje djece, Louisa i Pauline, prije nego što su se vjenčali 1995. godine, premda se njezin otac, princ Rainier, protivio tome.

Nakon godinu dana brak se raspao kad je Daniel uhvaćen u društvu žene koja je prije toga osvojila titulu Miss Topless Belgije. Stephanie je 1998. rodila kćer Camille, ali je odbila reći tko je otac, pa Camille nema pravo na monegaško prijestolje, za razliku od brata Louisa i sestre Pauline.

image

Charlene je na vjenčanju isplakala rijeke suza, ali navodno nisu bile radosnice
 

Miguel Medina/AFP

No Camille je 2017. odala da joj je otac bivši zaštitar u palači, Jean Raymond Gottlieb, koji je bio šef Stephaniena osiguranja kad su započeli vezu. Camille nosi njegovo prezime, ali on nije upisan na njezinu rodnom listu, niti je Stephanie ikad javno potvrdila da je on otac njezine kćeri.

Stephanie je 2001., zajedno s djecom, pobjegla s cirkuskim trenerom slonova, ali brzo se vratila u Monako, a nakon dvije godine udala se za portugalskog cirkuskog akrobata Adansa Lopeza Peresa. Brak je nakon manje od godinu dana okončan razvodom.

Homoseksualac Pierre

I među ranijim generacijama Grimanijevih ima sličnih priča. Svekar i svekrva prekrasne princeze Grace, grof Pierre de Polignac i princeza Charlotte, bili su u nesretnom desetogodišnjem braku. Vjenčali su se 1920. godine i imali su dvoje djece, uključujući Albertova oca, princa Rainiera, koji je rođen 1923. godine.

Pierrea je za supruga princezi Charlotte odabrao njezin otac, princ Louis II., uvjeren da će joj on biti idealan bračni partner, dobro obrazovan, slične dobi i zainteresiran za umjetnost. No ubrzo je postalo jasno da je Pierre homoseksualac, pa se par potiho razišao sredinom 20-ih godina.

image

Nakon što se doznalo za još jedno Albertovo izvanbračno dijete, Charlene je 2020. šokirala frizurom

Eric Gaillard/AFP

I život njezina oca, princa Louisa II., bio je ispunjen ljubavnim dramama nakon što je dobio izvanbračno dijete s ljubavnicom, kabaretskom pjevačicom Marie Juliette Louvet, koju je upoznao u Alžiru, gdje je bio na prestižnoj vojnoj akademiji Saint-Cyr i kasnije je služio u francuskoj Legiji stranaca.

Njihova kći Charlotte Louise Juliette rođena je 30. rujna 1898. u Alžiru, a on se bez ljubavnice i kćeri vratio u Monako nakon završetka službe u francuskoj vojsci.

No 1911. godine, u strahu od ustavne krize oko nasljeđivanja prijestolja, Charlotte je priznata kao njegova nasljednica, ali to je proglašeno neustavnim i tek je 1919., kad je princ Louis usvojio svoju kćer nakon zakonskih promjena, ona službeno postala nasljednica.

Princeza Charlotte poslije se odrekla prava na prijestolje u korist svojeg sina, princa Rainiera III., koji je postao monarh nakon smrti svoga djeda, princa Louisa II., 9. svibnja 1949. godine...

image

Princ Rainier III. i Grace Kelly tijekom njihova vjenčanja u travnju 1956. godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 07:49