StoryEditor
Životstigmatizacija

Izjava psihijatra Ivana Urlića o autizmu mnoge je razbjesnila: ‘Govori gluposti. Sramotno i dezorijentirano! Predlažemo mu više druženja i edukacije‘

14. listopada 2020. - 21:03
Privatni album

Nakon što je Ivan Urlić, poznati splitski neuropsihijatar za medije analizirao psihoprofil napadača s Markova trga, 22-godišnjeg Danijela Bezuka na noge se 'digao' Savez udruga za autizam RH (SUZAH) te Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom'.

Naime,Urlić je za pojedine hrvatske medije kazao sljedeće za napadača:' Svugdje je sam, svugdje se slika sam, slika se s odijelima s puškom tako da može biti da je to jedna autistična osoba koja je živjela svoj život koji se na van nije ni mogao vidjeti ni percipirati kao čudan'.

Iz SUZAH-a pak sad poručuju sljedeće: 'Neuropsihijatar Ivan Urlić dao je sramotnu i dezorijentiranu izjavu kojom je bez ikakvog temelja implicirao da Danijel Bazuk, počinitelj zločina na Markovu trgu 'autističan'. Savez udruga za autizam Hrvatske ponovo koristi priliku, kao i nebrojeno puta u svojih 40 godina postojanja, da apelira da se prestane stigmatizirati populaciju osoba s poremećajem iz spektra autizma.

image
GI jedan
Privatni album

Nažalost, godinama smo svjedoci da se neshvatljivo, usamljeno, nerazumljivo trpa u kategoriju 'autističnog“ stigmatizirajući i marginalizirajući skupinu koja već trpi sustavnu diskriminaciju u Republici Hrvatskoj. Posebno je zabrinjavajuće što je ova izjava došla od prof. dr. sc. Ivana Urlića, poznatog hrvatskog psihijatra te se postavlja pitanje kako možemo očekivati pomak u percepciji ove ranjive populacije ako stručne osobe mogu dati tako nepromišljenu izjavu. jasno će iz SUZAH-a.

Osim toga, traže javnu ispriku prof. dr. sc. Ivana Urlića koju će objaviti i na svojim internetskim stranicama.

image
Vojko Bašić/arhiva/Cropix

Na izjavu psihijatra Ivana Urlića očitovala se i GI 'Pomozimo djeci s invaliditetom'. Evo zbog čega su srditi.

Borba s vjetrenjačama

'U  izjavi kojom je splitski neuropsihijatar prof. dr. sc. Ivan Urlić dao  osvrt na psihološki profil napadača Danijela Bezuka na policajca na Trgu  svetog Marka, svojom očitom profesionalnom nezainteresiranošću izravno  je povrijedio populaciju osoba iz spektra autizma. Naime, terminologija  'autistično', 'autističan' i slično neupotrebljiva je i u potpunosti  ispoljava negativan aspekt usporedbe s osobama iz autističnog spektra, a  protiv kakvih se predrasuda naša Građanska inicijativa godinama  bori, no to je očito borba s vjetrenjačama.

Dakle, nekompatibilna izjava  prof. Urlića ne samo da zahtijeva ispriku obiteljima i osobama s  autizmom, već i duboku socijalnu elastičnost, kvalitetniji stimulans u  edukaciji, te ispravnu interpretaciju prilikom davanja sličnih izjava.  Nakon toliko godina socijaliziranja javnosti, tolerancija na ovakve ili  slične percepcije u potpunosti je neprihvatljiva, dodaju iz GI 'Pomozimo djeci s invaliditetom.

Roditelji u grupi, pojašnjavaju nam, ogorčeni su.

-Žali Bože mladi život je izgubljen, mogao je još jedan a ovaj govori gluposti. I to stručnjak koji bi trebao pomagati ljudima, pojašnjavaju.

Sramota je da psihijatar s tolikim stažom ne razumije ponašanje osoba s autizmom, dodaju, pa mu zaključno predlažu više druženja, suradnje te edukacije o autizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 15:51