StoryEditor

Iz umjetnosti u poljoprivredu: Jadran Lazić na Hvaru sadi deset tisuća maslina

Piše PSD.
5. rujna 2009. - 13:30
Poznati hrvatski fotograf Jadran Lazić (57), koji dugi niz godina sa suprugom i troje djece živi u Los Angelesu (SAD), još od 1982. godine u Zavali na Hvaru ima svoju vilu »Tamara«.

O toj prekrasnoj građevini nadomak mora brigu vodi njegova 77-godišnja majka Slavica, kako bi je dijelom koristio za iznajmljivanje turistima, ali i za ljetni odmor.

No, paparazzo koji se ponajprije proslavio fotografijama Brežnjevljeva sprovoda i teroriste Abu Abbasa sve češće razmišlja što će raditi pod stare dane, pa je na krovu škoja, iznad Zavale i na Plani iznad Gromin dolca, kupio oko 13 hektara zemlje na kojoj podiže najveći maslinik na otoku.
- U Otok sunca sam zaljubljen od malih nogu, a budući da osim fotografije ne znam raditi ništa drugo, odlučio sam se posvetiti nečemu čim su se težaci na ovom području bavili od davnina. Na Vorhu mi se svidio taj prekrasni pogled, ali sam istovremeno bio razočaran što je sve zapušteno i odmah se odlučio za maslinarstvo. Kupio sam zemlju na tri lokacije i do sada, bez korištenja državnih poticaja, zasadio 850 dvogodišnjih maslina, pretežito oblica – govori Lazić, i dodaje kako su u tom području još uvijek najveći problem konji koji se kreću bez nadzora, tako da je imanje djelomično ogradio s 300-tinjak metara izgrađenog suhozida.

Međutim, to nije sve jer u masliniku već ima novu gustirnu obloženu kamenom, zapremnine 150 metara kubičnih, koja mu je ljetos itekako poslužila za zalijevanje mladih maslina i to sustavom 'kap na kap'. Ogorčen je zbog kulturocida koji se prije nekoliko godina dogodio malo dalje od njegova imanja kada su kolnici i gomile drobilicama samljeveni u 'šuder', i tvrdi da će on svoje sačuvati, a trim koji je zapravo ukras maslinika čim prije obnoviti. Planova ima dosta, a do tada mu u radu pomažu Miki Bojanić, Vjekoslav Jelen - Braco, Drago Barbić i Vjekoslav Marjan, dok je od stručnjaka angažirao Matu Žanića, Ivu Lučića – Kompozitora, Stanislava Štambuka i Marina Fučijaša.

- Do sad nisam iskoristio ni četvrtinu zemljišta, pa ću već uskoro zasaditi još 300 do 400 maslina, a onda se fazu po fazu koristeći savjete Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša širiti dok ne stignemo do 10.000 stabala. Naravno, ako neka pozicija bude pogodnija za ljekovito i aromatsko bilje uzgajat ćemo lavandu, ruzmarin ili kadulju, što će moja kćerka Tamara kad specijalizira dermatologiju iskoristiti u medicinske svrhe. Također razmišljam i o gospodarskom turizmu, pa bi u tom smislu bio sretan da i drugi poduzetnici oplemene taj kamenjar oko mene, jednostavno želim da Vorh izgleda poput Provanse ili Toscane, kad bogati Amerikanci za 6-7 godina budu dolazili kupiti najskuplje ekološko ulje u Hrvatskoj da imaju gdje sletjeti s helikopterom, da im mogu ponuditi pravo prenoćište, bazen i sve drugo što će ostaviti pozitivan dojam o našoj zemlji – zaključio je Lazić.

Mirko CRNČEVIĆ

item - id = 66258
related id = 0 -> 14108
related id = 1 -> 1700
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 01:58