StoryEditor
ŽivotOKTAN U VENAMA

Ivo Čizmić: Iz Zadvarja jurim potreću ‘zlatnu kacigu’

Piše PSD.
9. prosinca 2014. - 23:01

Kada biste zaigrali u nekom sportskom kvizu i stigli do pitanja koliko godina ima hrvatski prvak u auto-crossu, vjerojatno biste “pali”. Iz prve. Nema sumnje, jer kada je takav sport u pitanju, stereotip nalaže mladića, momka do svojih 35 godina, nabrijanog, s oktanom u venama umjesto krvi.


Ivo sa najvećom navijačicom - kćerkom Josipom

No s druge strane priča ne ide baš tako jer je naš dvije godine zadnje prvak 54-godišnji Ivo Čizmić, tu iz Zadvarja, vozač koji juri po “zlatnu kacigu”, treći naslov prvaka zaredom.

"Istina je, i prijatelji mi često kažu da bi možda iz stotog puta pogodili kojim se sportom bavim. Nekako se ne uklapam u te dobne granice, ali iskreno rečeno nisam baš niti klasičan predstavnik svog sporta" – kaže nam Ivo s kojim smo prvi razgovor imali prije točno deset godina u tadašnjem prilogu Pressing, kada je postao prvak debitant.

Povratak na vrh

Eto, i desetljeće kasnije ljubav je ista, iako se dosta toga promijenilo. Nije bilo mjesta natjecanju u kontinuitetu, što zbog aktualne gospodarske situacije, što zbog obiteljskih razloga.

"Nije ovo baš jeftin sport, neki osnovni troškovi natjecanja se zatvore s dvadesetak tisuća kuna, no puno je toga vezano uz samostalan rad. Recimo, ja vozim sada audi 100 u koji je ugrađen motor iz A8, onaj 3,7 litara, i sve se inovacije na njemu, ali i na karoseriji rade u kućnoj garaži. Tri godine nisam vozio, ali srce nije dalo, vratio sam se 2011. natrag i opet sam na vrhu" – priča nam Ivo Čizmić.

Do naslova prvaka i nije baš tako lako stići, treba odvoziti utrke na stazama Rupe i Ozalj, jedinim koje su preživjele ovu recesiju. Motivacija ipak nije nikada bila upitna za natjecanja, iako i sam priznaje nije nešto posebno “nabrijan” na naslove. Ponekad je veći gušt i samo nastupiti.

"Težak je ovo sport, psihički i fizički, a nema se baš prostora niti vremena za treninge. Uz to dosta mi pomažu kolege iz HAC-a koji imaju razumijevanje za moje utrke.

Bilo bi lijepo osvojiti tu “zlatnu kacigu” treći put zaredom biti prvak, no to mi nije glavni cilj. Kada sam na startu, razmišljam samo o utrci, ne zbrajam bodove. Ako osvojim “kacigu”, bit ću ponosan, no neću biti nesretan ako mi to ne pođe za rukom" - kaže Čizmić.

Suvozačica kći Josipa

Prije deset godina Ivo je imao partnericu na utrkama, kujicu Abu koja danas ostaje kod kuće. Mijenja je Beni. Inače, oba ljubimca su u obitelj stigla iz azila jer tako žele pomoći domaćim životinjama. No sada je uz oca i na utrkama mlađa kći Josipa kao suvozačica, starija Marija ostaje kući.

Josipa mi priča kako to izgleda iz gledališta, i sama tvrdi da se neke stvari ne mogu opisati, jer sam taj doživljaj škripe po neravnom je prepun adrenalina. Vozila je jednom ovaj audi, ne na utrkama, ali onako, i kaže da je dojam fantastičan. Inače uvijek svoje kćeri učim da poštuju prometne propise, ni ja nisam od onih koji će ih prekršiti, u prometu ne volim nagaziti po gasu - priča nam Ivo.

PIŠE: ROBERT RADICA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 05:33