StoryEditorOCM
ŽivotZNANOST I BOG (2)

Ivan Đikić: Smrt naše kćeri Karle bio je trenutak preispitivanja sebe i značaja vjere pred izazovima koje život donosi

Piše Petar Čikeš
9. listopada 2024. - 09:08
Znanstvenik Ivan Đikić: Radim i družim se s ljudima iz raznih kultura, vjera i zemalja, i nikade nisam imao nikakvo negativno iskustvo s vjerskim mišljenjima ili religijskim potrebama pojedinih kolega ili studenataTomislav Krišto/Cropix

Naš sugovornik prvi je i jedini hrvatski znanstvenik koji je tri puta zaredom proglašen dobitnikom "znanstvenog Oskara", projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC), svjetski stručnjak u istraživanju tumora i zaraznih bolesti, redoviti je profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu te član Instituta za biofiziku "Max Planck". Dobitnik je brojnih znanstvenih nagrada, uključujući Leibniz nagradu, "Ernst Jung" nagradu i "Louis-Jeantet" nagradu za medicinu. Počasni je doktor sveučilištâ u Splitu i u Rijeci.

Izabrani je član Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), Njemačke akademije Leopoldine, Europske akademije i Američke akademije umjetnosti i znanosti te predano radi na obrazovanju novih generacija znanstvenika na globalnoj razini, a za trud koji ulaže u popularizaciju znanosti u Hrvatskoj odlikovan je ordenom Reda kneza Branimira s ogrlicom, koju uručuje predsjednik Hrvatske.

‘U prošlosti je postojao naglašeniji javni sukob znanosti i vjere‘

Naravno, radi se o Ivanu Đikiću. Razgovor smo vodili na temu odnosa znanosti i religije.

Dr. Marušić: Teško je duboko i iskreno vjerovati u Boga, no još je teže ne vjerovati - onda se ništa ne može objasniti

Tema je to koja uvijek izaziva podijeljena mišljenja i često žustre rasprave. No, razmišljanja jednog od naših najuspješnijih znanstvenika vrijedi pročitati, bilo da ste zagriženi ateist ili gorljivi vjernik. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 09:44