StoryEditor
Životu dubrovačkoj bolnici prvi put na svijetu jedna umjetnina skenirana pomoću kompjutorske tomografije

Isus na CT pretragama

Piše PSD.
6. srpnja 2008. - 11:49

Na ovaj način su dobivene važne informacije o materijalu od kojeg je raspelo iz lopudske crkve Gospe od Šunja izrađeno i na koji je način sastavljeno, što je važno za buduće konzervatorske i restauratorske zahvate

U Općoj bolnici Dubrovnik obavljeno je CT snimanje Isusa na križu. Riječ je o raspelu s oltara iz crkve Gospe od Šunja na Lopudu iz 18. stoljeća koje je, prije intervencije restauratora i konzervatora, skenirano na najsuvremenijem medicinskom uređaju, što je ujedno bila svjetska premijera primjene CT uređaja u umjetničke svrhe.

Na isti je način ispitivana Tutankamonova mumija, no digitalno snimanje umjetnina do sada, prema raspoloživim podacima, nitko u svijetu nije obavio.

Međunarodni projekt

- Na ovaj smo način dobili iznimno važne informacije o materijalu od kojeg je raspelo izrađeno, te na koji je način i kojom tehnologijom sastavljeno, a te su spoznaje nužan uvjet za konzervatorske i restauratorske zahvate. Do sada smo za bilo kakvu spoznaju o umjetnini morali otkinuti njezin dio, a ovo je prvi put da neinvazivnom metodom dobivamo kompletnu informaciju koja nam je potrebna - objašnjava doc. dr. Jurica Matijević, nastavnik na smjeru za konzervaciju i restauraciju splitske Umjetničke akademije.

Restauracija inventara u crkvi na Lopudu obavlja se već šest godina u sklopu međunarodnog projekta u kojem sudjeluju studenti i nastavnici na restauratorskim studijima u Koelnu, Antwerpenu, Bruxellesu i Splitu. Lani su, kaže dr. Matijević, počeli istraživati raspelo, za koje se pokazalo da svojom neobičnom građom odudara od klasičnih skulptura.

Restauratorima je, stoga, iznimno zanimljiva bila njegova struktura, zbog čega su se za pomoć obratili Frani Mihanoviću, inženjeru medicinske radiologije na splitskom Medicinskom fakultetu, s kojim su surađivali na prijašnjim projektima i koji im je predložio CT snimanje.

- Organizirali smo prijevoz raspela s Lopuda i zahvaljujući susretljivosti čelnih ljudi dubrovačke Bolnice i Odjela za radiologiju obavili snimanje na najmodernijem CT uređaju. Raspelo je skenirano slojevito, do detalja veličine 0,6 milimetara, a CT nam je omogućio virtualnu endoskopiju, što znači da smo virtualno ušli u umjetninu i dobili sliku njezine unutrašnjosti, a raspelo nismo dezintegrirali - objašnjava Mihanović.

Unutrašnjost raspela šuplja

Zahvaljujući višeslojnom CT snimanju restauratori su doznali kako je Isusovo raspelo s Lopuda izrađeno od srčike mediteranske biljke ferule, te kako je njegova unutrašnjost šuplja.
Ing. Frane Mihanović i dr. Jurica Matijević o ovom će projektu uskoro objaviti i stručni rad, a rezultati projekta su ih, kaže dr. Matijević, potaknuli na razmišljanje o tome da prezentaciju uporabe radioloških snimanja u svrhu ispitivanja umjetnina uvedu u nastavni proces na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 18:45