StoryEditorOCM
ŽivotČudni krugovi

Imoćani o simbolu koji je preko noći osvanuo na dnu Modrog jezera: ‘Meni ovo miriše na sotonske znakove, bolje bi bilo da je nacrta znak merđana...‘

20. listopada 2020. - 16:50

Tek su prošla dva mjeseca otkako je presušilo Modro jezero u Imotskom, a dogodile su se već četiri senzacije u tom prirodom biseru, koje su uz koronu i pandemiju postale top vijesti dana. Prva je presušenje jezera, a onda je 20. rujna na njegovu presušenom dnu odigrana petnaesta jubilarna nogometna utakmica. Dakako, između Vilenjaka i Vukodlaka, i to osmi put.

Nakon toga se s nestrpljenjem očekivao nadolazak vode u jezero, pa nakon uzastopnih kiša kada je iz jezerskih izvora počela nadirati voda u nedjelju navečer i u noći prema ponedjeljku kao treća senzacija, eto ti u Modrom jezeru i četvrte. U ponedjeljak ujutro dok je voda već plavila najniže kote na njegovu dnu, s istočne strane, i to one s kojih se spuštaju Vukodlaci da bi odigrali nogometnu utakmicu, pojaviše se na još uvijek presušenom dna jezera u dužini od nekih osamdesetak metara četiri neobična kruga povezana ravnim crtama.

U jednom i neka neobična strelica uperena prema jugozapadu, tamo prema Vilenjacima. No prije nego se to i vidjelo i razglasilo po Imotskom i cijelome svijetu di god ima Imoćana, na nekim mobitelima s broja njemačkih teleoperatera SMS-om su neki Imoćani obaviješteni kako bi valjalo ujutro, u ponedjeljak, snimiti nešto neobično u jezeru. I ujutro su stvarno osvanuli navedeni krugovi, a cijela priča je nazvana neobičnom umjetničkom instalacijom.

Autoru iste kapa do poda za trud i način izvođenja. Prema svemu sudeći morao je dan ranije ili više dana silaziti u jezero, točno utanačiti kote, locirati ih i onda najvjerojatnije u noći s nedjelje na ponedjeljak opet se spustiti na njegovo dno i vrlo precizno nekim predmetom nacrtati krugove i prave linije, rujući po mekanoj površini. Time je dobio drukčiju boju svoje instalacije, koja se sada jasno ocrtava na dnu. I dakako krenuše Imotskim nagađanja tko je taj odvažni umjetnik, stručnjak čak. S pravom stručnjak jer su linije kao po koncu iscrtane. I konačno, što je pjesnik, pardon, umjetnik tim krugovima i crtama i strelicom htio reći. No odgovora nigdje, a primjedbi svugdje.

– Ma bolje mu je bilo nacrtat znak Mercedesa koji je bio i 2017., i time bi nasmija mnoge. Ili možda karikaturu virusa korone, i bio bi u trendu – govori jedan lokalni glasnogovornik o neobičnom događaju u Modrom jezeru.

– E, nećeš ti Mercedesa ko da i drugi auta nema u Imotskom. Dapače, Golf je nadjačao Mercedesa, a di je BMW, pa di su ostali auti. A meni se čini da je to skopčano s onim što crtaju slične krugove po poljima Engleske, Brazila i svugdi na svitu – veli mu drugi.

– Meni ovo miriše na sotonske znakove, ali opet mislim da nije tliko manit da će to crtat po dnu jezera – uključuje se treći.

–​ Triba je nacrtat neku dobru manekenku s prednjim i zadnjim subjektima, glagolima i atributima, i bila bi mu puna vidilica svita. Ovako tribaš mislit i dumat, šta je to i šta je tijo kazat ti naš umitnik – nadovezuje se priča po imotskoj špici.

A do umjetnika barem za sada ne može se doći. Svatko je sada umjetnik po tom pitanju u Imotskom. Čak i autoru ovoga teksta nabacuju da zna tko je napravio četvrtu senzaciju na dnu jezera.

– Eto, ti navodno sve znaš i morao bi sve znati šta se događa u Imotskom, vjerojatno imaš veze i s izvanzemaljcima, pa možda su i oni to nacrtali – govori u šali jedan lokalac.

I dok se jezero polako puni vodom, koja je već pristigla i do same instalacije, priče o neobičnom crtežu i dalje su aktualne.

– Ma čim ti voda do petka prikrije cili taj neobični znak, pričat će se po Imotskom i svitu to što se nacrtalo. I onda ko sve u životu, zaboravit će se, a autor, ako se sam ne javi, i sam će zaboraviti šta je tijo reći svojim crtežom – generalna je ocjena Imoćana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 19:05