StoryEditor
ŽivotSVE SE SPOJILO

Imao je bliski susret, ali sve se isplatilo. Zbog Biokova i Cetine, koje ovakve možda nikad niste vidjeli, pustite na pet minuta sve što radite

4. svibnja 2020. - 10:00
Zvonimir Barišin/Hanza Media

To ne može nikada biti obično, ni prosječno. Svi su elementi ove priče naprosto izvanserijski.

Biokovo je spektakularno lijepa i uzbudljivo moćna planina, koliko god puta je posjetili, koliko god puta je gledali na snimkama, uvijek izaziva divljenje i ulijeva strahopoštovanje.

Planina uz koju su ispletene tolike legende, vezani životi dobrog dijela današnjeg stanovništva Makarskog primorja i Splita, ali i puno šire od toga, izazov penjačima, nadahnuće pjesnicima i travarima.

Kad s takvim Biokovom spojite zalaz sunca, koji je sam od sebe nešto najposebnije što se u Zemljinoj rotaciji događa, pa ih snimite sa 1734 metra nadmorske visine, dobijete prizore zbog kojih se stvarno isplati planirati "put do gore".

Ili barem, ako niste u mogućnosti za to, nakratko ostaviti sve što trenutno radite i napuniti se ovim spektakularno lijepim prizorima.

Biokovo smo svi nebrojeno puta gledali snimljeno na brojne načine.

Ipak, mora se priznati, kadrovi koje je zabilježio naš kolega i u potrazi za njima imao neočekivane bliske susrete pred šoferšajbom automobila, zaista su lijepi.

Posebno dominira fotografija s pogledom na planinarski dom Vošac, koji u ovom kadru izgleda otprilike kao sve što vam treba u životu.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


O Vošcu je zanimljive podatke ispripovjedio Jurica Pavičić u svojoj priči o bajkovitoj vožnji zavojitim serpentinama, u kojoj je naveo kako je današnja planinarska kućica također prošla svoj pakao privatizacije.

"Vošac je stožasti vrh na kojem je svojedobno bila meteorološka postaja JNA, danas pretvorena u bazičnu planinarsku kuću. Od parkirališta je udaljena svega par stotina, doduše, strmih metara.

Taj uspon vrijedi truda jer se s vrha stere impresivni pogled na Makarsku, Makarsko primorje i obližnje otoke.

Osobito spektakularno izgledaju makarski šumoviti poluotoci Osejava i Sveti Petar, ali i spomenik partizanskoj mornarici Galebova krila u Podgori. Zanimljiv je i pogled na otoke koji iz ove perspektive izgledaju neočekivano: Brač, recimo, gledate “iz profila”, pred vama se pruža njegov istočni presjek...", navodi Pavičić.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


Kad se takva ljepota začini oblacima u njihovom nesputanom i dojmljivom plesu, dobivate scene za kakvima bi žudjela hollywoodska ili netflixovska produkcija gorštačke ili SF sage.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media


I kao da to nije dovoljno, novi dan je počeo serijom fotografija s ušća Cetine.

image
Zvonimir Barisin/Cropix


Cetina, osim svojom impresivnom bistroćom na toku dugom 105 kilometara, koliko prolazi na putu od izvora na Dinari do ušća u Omišu, promatrače oduševljava i brojnim antičkim i srednjovjekovnim utvrdama koje prate njen put.

Od Glavaša nad izvorom, preko Sinjske tvrđave, Čačvine i Nutjaka pored Trilja, preko Zadvarja, Kunjka u Kučićima, do Visuća, Mirabele i Fortice u gradu.

I sad je još sve ekskluzivno nama na raspolaganju. Rijetka privilegija, koja ne košta puno, tek čvrstog plana i nešto goriva.

image
Zvonimir Barišin/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 22:16