StoryEditorOCM
ŽivotDan ženskog orgazma

Iako žene imaju poteškoća s postizanjem orgazma tijekom seksa s partnerom, nemaju iste probleme kada masturbiraju

Piše MOZAIK SD
8. kolovoza 2024. - 19:18
Zanimljivo je da iako žene imaju poteškoća s postizanjem orgazma tijekom seksa s partnerom, nemaju iste probleme kada masturbirajuShutterstock

Razumijevanje ženskog užitka korisno je za sve, bez obzira na spol. Ipak, istraživanje ženskog užitka počelo je tek 2005. godine. Žene su općenito nedovoljno zastupljene u znanstvenim istraživanjima, osobito kad se radi o seksualnom zdravlju i zadovoljstvu.

Čimbenici poput toksičnih uvjerenja o ženskom užitku, nedostatka obrazovanja o ženskom orgazmu te problemi sa seksualnim partnerima mogu utjecati na sposobnost žene da postigne orgazam.

Dan ženskog orgazma, koji se obilježava 8. kolovoza, poziv je na prekid te diskriminacije i otkrivanje tajni ženskog užitka. LELO koristi ovu priliku da podijeli više informacija i potakne vas da naučite više o ženskom užitku.

Dok 95% heteroseksualnih muškaraca doživi orgazam tijekom seksa, samo 65% heteroseksualnih žena također doživi orgazam. Zvuči kao velika razlika, zar ne?

Međutim, zanimljivo je da iako žene imaju poteškoća s postizanjem orgazma tijekom seksa s partnerom, nemaju iste probleme kada masturbiraju, odnosno kada su same.

image
Shutterstock

To je nešto što bi svatko trebao naučiti o sebi. Želimo da žene diljem svijeta budu osnažene i preuzmu kontrolu nad svojom seksualnošću i užitkom, jer nikada nije kasno uložiti u vlastitu sreću.

Neuroznanost iza ženskog orgazma

Užitak dolazi iz kombinacije senzornih informacija, poput poljupca ili prizora nekoga tko vam je privlačan, u kombinaciji s unutarnjim stanjem, odnosno onim što se događa u vašoj glavi.

Osim genitalne stimulacije, seksualna stimulacija može dolaziti u bilo kojem obliku: miris, zvuk, prizor i misli.

Ovo je pojednostavljeno objašnjenje, ali pokazuje da je mozak složen organ. I ne samo to, njegova simfonija seksualnog uzbuđenja neprestano se mijenja i razvija, često na suptilnije načine kod žena, stoji u priopćenju kompanije LELO.

MRI snimke pokazuju aktivnost mozga koja započinje u genitalnom području senzornog korteksa, a zatim se širi prema limbičkom sustavu, koji je uključen u dugoročno pamćenje i emocije. Kako se žene približavaju orgazmu, aktivnost u frontalnom korteksu i malom mozgu raste, a kada orgazam dosegne svoj vrhunac, aktivnost u hipotalamusu također doseže vrhunac.

Hipotalamus se nalazi duboko u mozgu i povezuje endokrini sustav (hormone) sa živčanim sustavom. Ima niz učinaka, uključujući kontrolu seksualnog ponašanja, otpuštanje hormona i regulaciju emocionalnih reakcija.

Tijekom orgazma, hipotalamus oslobađa oksitocin. Možda poznajete oksitocin kao "hormon ljubavi", ali on je također odgovoran za poticanje kontrakcija maternice tijekom poroda i ženskog orgazma.

Nucleus accumbens je još jedan dio mozga čija aktivnost doseže vrhunac tijekom orgazma.

Ova struktura duboko u mozgu igra ključnu ulogu u sustavu nagrađivanja i dio je djelovanja dopamina, neurotransmitera koji uzrokuje osjećaj zadovoljstva. Aktivnost u ovom području se smanjuje nakon orgazma.

Istražite dubine ženskog orgazma

Najpopularnija, a vjerojatno i najučinkovitija metoda je stimulacija klitorisa (s ili bez penetracije) koja žene može dovesti do prekrasnog orgazma.

Naravno, osim stimulacije klitorisa, vjerojatno ste čuli za G-točku, ali što je s C-točkom, A-točkom i Otočkom?

Klitoralni orgazam: Klitoris se nalazi točno ispod vrha kapuljače vaših stidnih usana. Većina ljudi ne zna da je vanjski dio klitorisa, koji je izvana vidljiv, samo vrh cijelog klitorisa.

G-točka: G-točka je jedna od mnogih točaka užitka unutar vaginalnog kanala. Često se opisuje kao područje spužvaste teksture smješteno tri do pet centimetra unutar vaginalnog kanala na gornjoj stijenci vagine.

image
Shutterstock

A-točka: A-točka nalazi se na prednjoj stijenci vagine, ispod mjehura. Nalazi se na istoj strani kao i G-točka, ali nešto dublje, obično oko 10-15 cm od vaginalnog otvora i 2-3 cm od cerviksa.

C-točka: Cerviks je vrat maternice u obliku krafne koji se nalazi na kraju vagine. Mnogima je čak i lagani dodir grlića maternice neugodan, no za neke je to erogena zona. Za najbolje rezultate dodirujte cerviks samo kada ste već jako uzbuđeni.

O-točka: O-točka se nalazi između stražnje stijenke vagine i rektuma i može se stimulirati dubokom vaginalnom ili analnom penetracijom. Do ovog mjesta može biti teško doći samostalno, stoga preporučujemo da ovu tehniku isprobate s partnerom.

Analni orgazam: Za neke je analni seks apsolutno prekrasno i potpuno orgazmičko iskustvo. Između vagine i anusa nalazi se tanka stijenka. Kada se žena upusti u analni seks, to stvara pritisak na ovu stijenku, povećavajući vjerojatnost stimulacije G-točke. Ne zaboravite koristiti lubrikant!

Kombinirani orgazmi: Očigledno je da postoje različiti načini postizanja kombiniranog orgazma, ali najčešći je istodobna stimulacija klitorisa i G-točke.

Što možete učiniti kako biste poboljšali svoj orgazam?

Na vaš potencijal orgazma utječu fiziološki, biološki i psihološki čimbenici. Kako biste poboljšali svoj orgazam, počnite eksperimentirati s novim tehnikama, položajima, igračkama i kombinacijama. Žene koje često doživljavaju orgazme spremne su isprobati nove stvari.

Započnite svoje putovanje samospoznaje, a ako imate partnera, uključite ga kao svog vodiča.

Ima još mnogo toga za naučiti o ženskim orgazmima.

Dok seks igračke, posebice one za klitoris, mogu značajno povećati vaše izglede za orgazam, najvažniji element je vaše vlastito tijelo.

Prestanite glumiti orgazme i usredotočite se na svoje putovanje užitkom. Zapamtite, bolji seks počinje izvan spavaće sobe. Otvoreni razgovori o seksualnom užitku ključni su za dobrobit. Iako postoje duboki dvostruki standardi prema ženama kao seksualnim bićima, užitak nije luksuz – on je nužnost.

Proslavite Dan ženskog orgazma prihvaćanjem i istraživanjem dubina ženskog užitka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 22:56