stdClass Object ( [id] => 143222 [title] => I Hrvatice tvrde da ih je Swami seksualno iskorištavao [alias] => i-hrvatice-tvrde-da-ih-je-swami-seksualno-iskoristavao [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
 Paramhans Swami Maheshwarananda

Swami nije istinski guru. On godinama iskorištava svoje sljedbenice seksualno ih zlostavljajući, pri čemu koristi svoj autoritet. Ne bojte se, nego ostavite svoja svjedočanstva na ovim web stranicama.

Ne ustručavajte se, Joge u svakodnevnom životu bit će i nakon Swamija - stoji na internetskoj stranici koja je uznemirila brojne članove i simpatizere udruge “Joga u svakodnevnom životu” koja djeluje u dvadesetak zemalja sa sjedištem u Beču.

Dio njih napustio je udrugu nakon što su na stranici objavljene ispovijesti žena iz raznih zemalja, sljedbenica indijskog duhovnog učitelja Paramhansa Swamija Maheshwaranande, poznatijeg kao Swamiji (Svamiđi), osnivača udruge koji ih je navodno iskorištavao, fizički i psihički.

Slučaj je otvorila stanovita Monica iz njemačkog Dresdena koja je četiri godine boravila u Indiji gdje ju je Swami, po njezinoj priči, seksualno ponižavao, zbog čega je ona nedavno odlučila javno progovoriti, i to u austrijskom tjedniku Profil. Prethodno je postavljena i spomenuta web stranica, a pokazalo se da je njezin autor Splićanin Bartul (podaci poznati redakciji) koji je tada bio u vezi s djevojkom iz Zagreba, također “iskorištenom” u jednom indijskom centru.

Tragom priče došli smo do Bartula koji nas je zamolio za anonimnost jer se boji Swamijeve moći. I sam je bio simpatizer udruge, a i danas se bavi jogom, no kada je saznao za dvostruko lice Swamija, pokrenuo je web stranicu na kojoj je iznio tek dva svjedočanstva, a potom su krenuli mailovi brojnih žena koje su iznijele priče iz centara JUSŽ.

- Moja bivša cura ispričala mi je tu nevjerojatnu priču. Rekla je da su joj prijetili gubitkom posla, pa i dalje šuti o svemu. Ipak, svjesna je da ne može nikog tužiti jer je, kao i druge žene, na spolne odnose pristala dragovoljno. Bilo je nekih prijava iz Slovenije, ali bez uspjeha, jer nema uporišta u zakonu s obzirom na dragovoljnost, a i svi slučajevi dogodili su se prije nekoliko godina, pa vjerujem da bi tužbe bile odbačene.

Konačno, žrtve bi vjerojatno bile proglašene psihičkim bolesnicama - kazuje nam Bartul, kojemu se preko web stranice javilo desetak žena koje su navodno iskorištavane u centrima u Mađarskoj, Sloveniji, Indiji i Češkoj.

Hrvatska se ne spominje. Prema njihovim pričama, Swami je koristio svoj autoritet i držao ih u šaci, a one su baveći se jogom i meditirajući dolazile u stanje ugode, pa su tako bile podložne za manipulaciju. No, sve priznaju da su se zapravo “podale” poslije, shvativši da su iskorištene(!).

- Činjenica je da su one bile naivne i glupe, ali Swami ima dva lica, jedno za javnost, a drugo unutar toga svoga kulta ličnosti. Znao je vrijeđati i udarati te žene i tako im lomio duh. Svugdje se predstavlja kao mirotvorac, a zapravo je bolesna i zločesta osoba. Žao mi je što će sada pasti sjena na “Jogu u svakodnevnom životu” koja je u osnovi pozitivan sustav, a u Splitu je vode krasni ljudi, no ne mogu ignorirati manipulaciju koju provodi taj čovjek koji se uza sve to kune u celibat - veli Bartul.

Da stvari zaista nisu posve jasne unutar cijele udruge JUSŽ, potvrđuje nam i Sanja Drviš Grk, koja je sa suprugom Nikolom (nekadašnji učitelji joge iz Splita, op.a.) u travnju ove godine napustila udrugu. U njezinu dopisu stoji da je njih nekoliko otišlo zbog “saznanja o seksualnim iskorištavanjima mladih sljedbenica od strane Swamija, kao i zbog neslaganja s predsjedništvom pokreta koji je slijepo privržen Swamiju”.

 Nekoliko istaknutih splitskih članova zbog skandala
 napustilo je udrugu

- Istina je da smo istupili iz udruge i to je sve što imam reći o toj temi. Za nas je ta priča završena. Ne bavimo se više time i idemo dalje sa svojim životima - kratko nam je kazala gospođa Sanja. Na naše pitanje zašto nisu poduzeti pravni koraci ako su u pitanju zlostavljanja, odgovorila nam je da to trebamo saznati na drugim adresama. To smo i napravili, nazvavši centralu udruge u Zagrebu gdje su spremni na pravne korake, ali zbog kleveta na račun njihove udruge i blaćenja lika i djela učitelja Swamija.

- Riječ je o teškim klevetama kojima se pokušava naštetiti udruzi JUSŽ, i to baš u vrijeme kada smo raspisali pozive za nove tečajeve diljem Hrvatske. U Splitu se ne događa nikakav razdor unutar udruge. Dva instruktora su nas napustila iz nekih svojih razloga. Proteklih dana primili smo dosta upita zainteresiranih za članstvo, pa su naši dosadašnji članovi jako ljuti na tu web stranicu koju je plasirao netko tko nam ne želi dobro.

Javnosti ćemo uputiti demanti, a spremni smo i na podizanje tužbe zbog klevete, no čekamo da reagiraju naše svjetske podružnice - rekao je Swami Vivek Puri, instruktor joge i predsjednik hrvatske udruge JUSŽ, sumnjajući kako je cijeli medijski linč prema udruzi krenuo iz Srbije, gdje je podružnica ugašena nakon što je tamošnjem učitelju Slobodanu Milićeviću oduzeta kontrola nad jednim centrom i financijama oko videoizdanja.

- Cijela ta internetska priča prilično je tanka, a sva svjedočanstva na spornoj web stranici pisana su istim stilom, što znači da dolaze od istog autora. Ako netko ima nešto prijaviti, neka to učini na policiji - poručuje Puri.

merien ilić

Drž’te lopova!

Jedan od članova splitske udruge javio nam se također anonimno, s izjavom: - Ponukan podmetanjima i lažima, koje služe u svrhu prikrivanja vlastitih razočaranja, frustracija i osobnih interesa, te kako poznajem aktere priče, moram kazati sljedeće: Autor web stranice, inače promiskuitetan tip, razvlači iz samo njemu znanih pobuda, ovu nesretnicu kako bi osobno svjedočila o svojoj “traumi”.

Ako žena s 33 godine ne može odlučivati što je za nju zlostavljanje, i tek se nakon tri, četiri godine okrene od učitelja, to govori dovoljno o njoj samoj. Swami iz Novoga Sada je nakon 20 godina celibata “otvorio” oči tek kada su mu oduzete sve ovlasti koje je imao, te se povukao iz udruge s djevojkom mlađom od njega 20 godina. Bračni par iz Splita, koji moralizira, sada uspješno vodi vlastiti biznis s jogom. Na koncu, držim da se ova priča svodi na to da lopov, kad je ugrožen, viče na prvog do sebe “drž’te lopova”!

Mesićevo odlikovanje

Indijski duhovni učitelj poznatiji kao Swamiji, 2006. godine boravio je u Hrvatskoj, kada ga je tadašnji predsjednik Stipe Mesić odlikovao Odličjem reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. U Splitu je Swami zasadio maslinu kao simbol mira, tolerancije i ljubavi, te je održao predavanje o sustavu joge u svakodnevnom životu, promovirajući i svoju knjigu “Skrivene snage u čovjeku”.

Svjedočanstvo s web stranice

Angelino svjedočanstvo, preneseno s web stranice: Desetljeće života sam bila u kultu JUSŽ i postala sam fanatično ovisna o tome potrošivši svoje vrijeme, energiju i novac. Odrekla sam se putovanja, sporta, čak i svoje obitelji, konačno i sebe. Živjela sam u Jadanu. Jednog dana stari čovjek zvan Guruji pozvao me u svoju sobu. Počeo je s diranjem mojih usana na način da mi je bilo neugodno.

Govorio mi je mješavinom engeskog i marwarija i naložio mi da zaključam vrata. Posve se razodjenuo i počeo me ljubiti i dirati po intimnim dijelovima tijela... poslije je otišao. Potužila sam se Swamiju, no on mi rekao da izbjegavam Gurujija i pozvao me k sebi gdje me zlostavljao. Prestao je s tim kada sam mu rekla da sam u vezi s jednim članom udruge... (Njemica Angela godinama je živjela u centru u Jadanu gdje se brinula za Swamijevu majku).

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slučaj je otvorila   stanovita Monica iz njemačkog Dresdena, koja je četiri godine boravila u Indiji gdje ju je Swami, po njezinoj priči, seksualno ponižavao. O tome je progovorila u austrijskom tjedniku Profil, a sa sličnim tvrdnjama javio se i S [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-09-18 17:12:21 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-09-19 08:22:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-09-18 21:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18814 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/09/18/Panorama/swa00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7364640 Threads: 2 Questions: 1592084364 Slow queries: 4723086 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110323506 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/i-hrvatice-tvrde-da-ih-je-swami-seksualno-iskoristavao-143222 [printLink] => /mozaik/zivot/i-hrvatice-tvrde-da-ih-je-swami-seksualno-iskoristavao-143222?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 347696 [name] => swami [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => swami [link] => /tag/swami ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slučaj je otvorila   stanovita Monica iz njemačkog Dresdena, koja je četiri godine boravila u Indiji gdje ju je Swami, po njezinoj priči, seksualno ponižavao. O tome je progovorila u austrijskom tjedniku Profil, a sa sličnim tvrdnjama javio se i S [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I Hrvatice tvrde da ih je Swami seksualno iskorištavao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-13-34-37-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/18/Panorama/swa00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/09/18/Panorama/swa00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
 Paramhans Swami Maheshwarananda

Swami nije istinski guru. On godinama iskorištava svoje sljedbenice seksualno ih zlostavljajući, pri čemu koristi svoj autoritet. Ne bojte se, nego ostavite svoja svjedočanstva na ovim web stranicama.

Ne ustručavajte se, Joge u svakodnevnom životu bit će i nakon Swamija - stoji na internetskoj stranici koja je uznemirila brojne članove i simpatizere udruge “Joga u svakodnevnom životu” koja djeluje u dvadesetak zemalja sa sjedištem u Beču.

Dio njih napustio je udrugu nakon što su na stranici objavljene ispovijesti žena iz raznih zemalja, sljedbenica indijskog duhovnog učitelja Paramhansa Swamija Maheshwaranande, poznatijeg kao Swamiji (Svamiđi), osnivača udruge koji ih je navodno iskorištavao, fizički i psihički.

Slučaj je otvorila stanovita Monica iz njemačkog Dresdena koja je četiri godine boravila u Indiji gdje ju je Swami, po njezinoj priči, seksualno ponižavao, zbog čega je ona nedavno odlučila javno progovoriti, i to u austrijskom tjedniku Profil. Prethodno je postavljena i spomenuta web stranica, a pokazalo se da je njezin autor Splićanin Bartul (podaci poznati redakciji) koji je tada bio u vezi s djevojkom iz Zagreba, također “iskorištenom” u jednom indijskom centru.

Tragom priče došli smo do Bartula koji nas je zamolio za anonimnost jer se boji Swamijeve moći. I sam je bio simpatizer udruge, a i danas se bavi jogom, no kada je saznao za dvostruko lice Swamija, pokrenuo je web stranicu na kojoj je iznio tek dva svjedočanstva, a potom su krenuli mailovi brojnih žena koje su iznijele priče iz centara JUSŽ.

- Moja bivša cura ispričala mi je tu nevjerojatnu priču. Rekla je da su joj prijetili gubitkom posla, pa i dalje šuti o svemu. Ipak, svjesna je da ne može nikog tužiti jer je, kao i druge žene, na spolne odnose pristala dragovoljno. Bilo je nekih prijava iz Slovenije, ali bez uspjeha, jer nema uporišta u zakonu s obzirom na dragovoljnost, a i svi slučajevi dogodili su se prije nekoliko godina, pa vjerujem da bi tužbe bile odbačene.

Konačno, žrtve bi vjerojatno bile proglašene psihičkim bolesnicama - kazuje nam Bartul, kojemu se preko web stranice javilo desetak žena koje su navodno iskorištavane u centrima u Mađarskoj, Sloveniji, Indiji i Češkoj.

Hrvatska se ne spominje. Prema njihovim pričama, Swami je koristio svoj autoritet i držao ih u šaci, a one su baveći se jogom i meditirajući dolazile u stanje ugode, pa su tako bile podložne za manipulaciju. No, sve priznaju da su se zapravo “podale” poslije, shvativši da su iskorištene(!).

- Činjenica je da su one bile naivne i glupe, ali Swami ima dva lica, jedno za javnost, a drugo unutar toga svoga kulta ličnosti. Znao je vrijeđati i udarati te žene i tako im lomio duh. Svugdje se predstavlja kao mirotvorac, a zapravo je bolesna i zločesta osoba. Žao mi je što će sada pasti sjena na “Jogu u svakodnevnom životu” koja je u osnovi pozitivan sustav, a u Splitu je vode krasni ljudi, no ne mogu ignorirati manipulaciju koju provodi taj čovjek koji se uza sve to kune u celibat - veli Bartul.

Da stvari zaista nisu posve jasne unutar cijele udruge JUSŽ, potvrđuje nam i Sanja Drviš Grk, koja je sa suprugom Nikolom (nekadašnji učitelji joge iz Splita, op.a.) u travnju ove godine napustila udrugu. U njezinu dopisu stoji da je njih nekoliko otišlo zbog “saznanja o seksualnim iskorištavanjima mladih sljedbenica od strane Swamija, kao i zbog neslaganja s predsjedništvom pokreta koji je slijepo privržen Swamiju”.

 Nekoliko istaknutih splitskih članova zbog skandala
 napustilo je udrugu

- Istina je da smo istupili iz udruge i to je sve što imam reći o toj temi. Za nas je ta priča završena. Ne bavimo se više time i idemo dalje sa svojim životima - kratko nam je kazala gospođa Sanja. Na naše pitanje zašto nisu poduzeti pravni koraci ako su u pitanju zlostavljanja, odgovorila nam je da to trebamo saznati na drugim adresama. To smo i napravili, nazvavši centralu udruge u Zagrebu gdje su spremni na pravne korake, ali zbog kleveta na račun njihove udruge i blaćenja lika i djela učitelja Swamija.

- Riječ je o teškim klevetama kojima se pokušava naštetiti udruzi JUSŽ, i to baš u vrijeme kada smo raspisali pozive za nove tečajeve diljem Hrvatske. U Splitu se ne događa nikakav razdor unutar udruge. Dva instruktora su nas napustila iz nekih svojih razloga. Proteklih dana primili smo dosta upita zainteresiranih za članstvo, pa su naši dosadašnji članovi jako ljuti na tu web stranicu koju je plasirao netko tko nam ne želi dobro.

Javnosti ćemo uputiti demanti, a spremni smo i na podizanje tužbe zbog klevete, no čekamo da reagiraju naše svjetske podružnice - rekao je Swami Vivek Puri, instruktor joge i predsjednik hrvatske udruge JUSŽ, sumnjajući kako je cijeli medijski linč prema udruzi krenuo iz Srbije, gdje je podružnica ugašena nakon što je tamošnjem učitelju Slobodanu Milićeviću oduzeta kontrola nad jednim centrom i financijama oko videoizdanja.

- Cijela ta internetska priča prilično je tanka, a sva svjedočanstva na spornoj web stranici pisana su istim stilom, što znači da dolaze od istog autora. Ako netko ima nešto prijaviti, neka to učini na policiji - poručuje Puri.

merien ilić

Drž’te lopova!

Jedan od članova splitske udruge javio nam se također anonimno, s izjavom: - Ponukan podmetanjima i lažima, koje služe u svrhu prikrivanja vlastitih razočaranja, frustracija i osobnih interesa, te kako poznajem aktere priče, moram kazati sljedeće: Autor web stranice, inače promiskuitetan tip, razvlači iz samo njemu znanih pobuda, ovu nesretnicu kako bi osobno svjedočila o svojoj “traumi”.

Ako žena s 33 godine ne može odlučivati što je za nju zlostavljanje, i tek se nakon tri, četiri godine okrene od učitelja, to govori dovoljno o njoj samoj. Swami iz Novoga Sada je nakon 20 godina celibata “otvorio” oči tek kada su mu oduzete sve ovlasti koje je imao, te se povukao iz udruge s djevojkom mlađom od njega 20 godina. Bračni par iz Splita, koji moralizira, sada uspješno vodi vlastiti biznis s jogom. Na koncu, držim da se ova priča svodi na to da lopov, kad je ugrožen, viče na prvog do sebe “drž’te lopova”!

Mesićevo odlikovanje

Indijski duhovni učitelj poznatiji kao Swamiji, 2006. godine boravio je u Hrvatskoj, kada ga je tadašnji predsjednik Stipe Mesić odlikovao Odličjem reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. U Splitu je Swami zasadio maslinu kao simbol mira, tolerancije i ljubavi, te je održao predavanje o sustavu joge u svakodnevnom životu, promovirajući i svoju knjigu “Skrivene snage u čovjeku”.

Svjedočanstvo s web stranice

Angelino svjedočanstvo, preneseno s web stranice: Desetljeće života sam bila u kultu JUSŽ i postala sam fanatično ovisna o tome potrošivši svoje vrijeme, energiju i novac. Odrekla sam se putovanja, sporta, čak i svoje obitelji, konačno i sebe. Živjela sam u Jadanu. Jednog dana stari čovjek zvan Guruji pozvao me u svoju sobu. Počeo je s diranjem mojih usana na način da mi je bilo neugodno.

Govorio mi je mješavinom engeskog i marwarija i naložio mi da zaključam vrata. Posve se razodjenuo i počeo me ljubiti i dirati po intimnim dijelovima tijela... poslije je otišao. Potužila sam se Swamiju, no on mi rekao da izbjegavam Gurujija i pozvao me k sebi gdje me zlostavljao. Prestao je s tim kada sam mu rekla da sam u vezi s jednim članom udruge... (Njemica Angela godinama je živjela u centru u Jadanu gdje se brinula za Swamijevu majku).

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/i-hrvatice-tvrde-da-ih-je-swami-seksualno-iskoristavao-143222 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=991253ccbfcf645a4c30812e3a24a19af3a27af6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+Hrvatice+tvrde+da+ih+je+Swami+seksualno+iskori%C5%A1tavao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fi-hrvatice-tvrde-da-ih-je-swami-seksualno-iskoristavao-143222 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fi-hrvatice-tvrde-da-ih-je-swami-seksualno-iskoristavao-143222 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slučaj je otvorila   stanovita Monica iz njemačkog Dresdena, koja je četiri godine boravila u Indiji gdje ju je Swami, po njezinoj priči, seksualno ponižavao. O tome je progovorila u austrijskom tjedniku Profil, a sa sličnim tvrdnjama javio se i S [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

I Hrvatice tvrde da ih je Swami seksualno iskorištavao

Piše PSD.
18. rujna 2011. - 23:59
 Paramhans Swami Maheshwarananda

Swami nije istinski guru. On godinama iskorištava svoje sljedbenice seksualno ih zlostavljajući, pri čemu koristi svoj autoritet. Ne bojte se, nego ostavite svoja svjedočanstva na ovim web stranicama.

Ne ustručavajte se, Joge u svakodnevnom životu bit će i nakon Swamija - stoji na internetskoj stranici koja je uznemirila brojne članove i simpatizere udruge “Joga u svakodnevnom životu” koja djeluje u dvadesetak zemalja sa sjedištem u Beču.

Dio njih napustio je udrugu nakon što su na stranici objavljene ispovijesti žena iz raznih zemalja, sljedbenica indijskog duhovnog učitelja Paramhansa Swamija Maheshwaranande, poznatijeg kao Swamiji (Svamiđi), osnivača udruge koji ih je na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:34