StoryEditorOCM
ŽivotKAKO PREŽIVJETI?

I danas najavljuju vrući dan a još uvijek niste ‘ulovili‘ majstora za popravak klime? Evo nekoliko savjeta

Piše MOZAIK SD
8. srpnja 2023. - 07:31

Visoke temperature prevladavaju već nekoliko dana, pa čak i noći ne donose značajnije hlađenje. Stanovi su zagrijani, mnogi već pate od manjka sna, gubitka apetita do glavobolje ili osjećaja tromosti. Visoke temperature nipošto nisu ugodne, a ako vam se pokvario i klima uređaj - onda zaista imate veliki problem. Dok pronađete slobodnog majstora koji će doći i popraviti vaš klima uređaj mogu proći i dani.

image

Zatvorite rolete

Shutterstock

Srećom, nekoliko brzih i jednostavnih trikova može održati sobe hladnima ili sniziti temperature u njima i sve to bez klima uređaja ili velikih financijskih izdataka. 

Pravilno prozračite prostorije

Kada razmišljate kako prozračiti stan, vjerojatno svi prvo pomisle da je dovoljno otvoriti prozore kako bi ušao svjež zrak. Međutim, ovaj učinak je kratkotrajan, jer topli vanjski zrak prodire u zgradu. Nakon što topli zrak uđe, mnogo je teže  ohladiti sobu. Stoga je prilikom prozračivanja bitno da se svi prozori otvaraju samo ujutro ili navečer, kada temperature vani još nisu tako visoke. Tijekom pokušaja hlađenja soba treba otvoriti i vrata ormara, jer ormari pohranjuju toplinu unutra.

Zaštitite prozore od sunčevih zraka

Mnogi znaju da treba prozore pokriti zavjesama, ali ne znaju da je to najbolje učiniti sa glatkim, svijetlim, neprozirnim zavjesama koje reflektiraju sunčevu svjetlost. Prikladne tkanine za to su lan, pamuk i svila. Ako imate rolete iskoristite ih jer one su još i bolja zaštita od sunca. Osim što rolete omogućuju da se soba potpuno zatamni, služe i kao zvučna izolacija.

Zbogom stand-by modu

Mobiteli, prijenosna računala, televizori i drugi elektronički uređaji zrače toplinom tijekom rada, pa čak i u stanju pripravnosti. Potpunim isključivanjem uređaja moguće je spriječiti dodatno zagrijavanje vaših prostorija, pa pažljivo provjerite u stanu koji su vam aparati trenutačno neophodni, a bez kojih možete neko vrijeme. 

image

Spavaćicu ili posteljinu možete staviti u zamrzivač prije spavanja. Hladna tkanina pomoći će da se tijelo ohladi

Shutterstock

Što još možete učiniti protiv vrućine

U vrućim danima trebali biste se odlučiti i za sirovu ishranu - i to ne samo zato što uporaba peći dodatno zagrijava stan. Sirova jela poput salata tijelo lakše probavlja, tako da trebate manje energije za to.

Ako se borite s visokim temperaturama, možete pidžamu ili posteljinu staviti u zamrzivač tijekom dana, pa prije spavanja izvaditi i upotrijebiti. Hladna tkanina pomoći će vam da se tijelo ugodno ohladi.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:54