StoryEditor
Život‘JEL‘ TEBI ISTA? ISTA!‘

Htjela je napraviti princa, a ispala Alemka Markotić! Mila Lončar u ‘krpi‘ fascinantno dobro oblikuje slavne osobe, zabavit će vas fotogalerija, ali i tko je u čijem društvu

23. veljače 2021. - 19:08
Darko Tomaš/Cropix

Oblikujući krpene lutke Osječanka Mila Lončar dočarava mnoge osobe iz javnog života, umjetnike - glazbenike, pisce, slikare, ali političare.

Posložene u izlogu zagrebačke knjižnice na Kustošiji, gdje ova ilustratorica i dizajnerica ima izložbu, nasmijavaju ljude u prolazu, bilo nekom svojom karakterističnom crtom ili rasporedom tko se s kim zatekao "u društvu".

Tu su zajedno Rambo i Putin, Šeks, Jovanka, Arsen, Van Gogh i Krleža, Ćiro i engleska kraljica.

image
Mila i Žak
FB M.L.


Sylvester Stallone nosi Rambov povez oko čela i Rockyijevu boksačku rukavicu, Clint Eastwood je u kaubojskoj pozi, Salvador Dali zavrnutih brčića visi naopako kao šišmiš, dok Van Gogh ima povez preko uha. Epidemiologinja Alemka Markotić je u kutu izloga jer "pazi" na socijalnu distancu u vrijeme epidemije.

- Likove odabirem zato što ih posebno volim ili zato što su popularni i imaju nešto karakteristično u izgledu – priča Mila koja je po struci dizajner odjeće, a sretno je zaposlena u najpoznatijoj osječkoj tvrtki za grafički dizajn.

image
Darko Tomaš/Cropix


Cijeli život radi nešto "u rukama", prošle godine je izlagala portrete poznatih umjetnika, ilustrirala dječiju slikovnicu Silvije Šesto "Majstorica Nola popravlja tatu", a od jeseni se upustila u izradu lutaka.

'Jel' tebi liči na nju? Ista!'

I počela se kreativno baviti i političarima.

- Prvo sam napravila jednu žensku lutku, bez identiteta, i nakon toga sam joj htjela izraditi princa. S narančastom kosom i pjegicama. Ali, kad sam pogledala, meni je on ličio na – Alemku Markotić.

Kažem ja Silviji Šesto: "Jel' tebi liči na nju?" Ona odgovori – "Ista". Tako da je Alemka druga lutka koju sam napravila, a trebala je zapravo biti princ.

image
Darko Tomaš/Cropix


Onda sam krenula dalje probati i napravila Baru. Stvarno liči! I tako sam za oko mjesec dana naštancala 60 komada – priča dizajnerica koja svojim lutkama želi razveseliti ljude u ovo teško vrijeme.

Ljudima se sviđaju, naravno. Nabraja koje najviše:

- Krleža, Šeks, engleska kraljica i Alemka Markotić. I Žak!

- A Kolinda?

image
Kolinda G.K.
FB M.L.

- Nitko je nije ni komentirao. Mislim da ove, kad ih se pogleda, imaju jači karakter, to ljude privuče - objašnjava nam ona i nastavlja:

- Moje lutke su napravljene od recikliranog materijala. Koristim stare majice i krpe koje me podsjete na nečiji ten. Onda uzmem iglu, konac i vruće ljepilo, gledam u fotografiju i "pikam" dok ne dobijem lik kojeg sam htjela.

Kako ljudi u Osijeku znaju da se bavim reciklažom, donose mi hrpe starih plišanaca iz kojih vadim punilo, pa jastuke, majice i slične stvari iz kojih vadim dijelove - priča ona.

Kostur svake Miline lutke je žičana konstrukcija po kojoj namata konop ili vunu, a nakon što napravi konstrukciju, ide na završni dio koji svaku lutku čini specifičnom.

Spojiti Šeksa s Lennonom

- Posebno mi je tu važna glava, portret, izražaj, uhvatiti crtu, pogoditi nešto specifično da se lik prepozna - pojašnjava.

Iz Osijeka ih je u Zagreb donijela tridesetak, a još toliko ih ima kod kuće jer stalno ih izrađuje, već polovicom svibnja novim se lutkama predstavlja u zagrebačkoj knjižnici Travno, a u rujnu u Zaprešiću. Doma su ostali Tesla, Jadranka Kosor, Plameni jazavac Plenković, puno ih je još.

image
Darko Tomaš/Cropix

Sa Silvijom Šesto, koja također ima svoju dvojnicu - lutkicu, namjerava napraviti i slikovnicu za odrasle. Naslov će joj biti „Milina Arka ili Crodiseja 2021“. Dječiju slikovnicu je Mila ilustrirala prema gotovom tekstu, a sada će, obrnuto, književnica pisati tekst za njene lutke. Bez obzira koja god da je osoba u pitanju.

- Kako će spojiti Šeksa sa Lennonom? Mora biti neka smiješna priča, Silvija ima sjajne ideje. Kad napravim lutku i pošaljem joj je, ona meni vrati poruku, i u u tom privatnom chatu već imamo priču u natuknicama. Bit će i Šeksa koji želi kuhat rakiju, Bare i Gobac će ići zbog šljiva u Afriku, jedna stranica će mirisati kao Kosoričin parfem, ne znam što će složit', valjda Škoru koji kreće prema njoj da je poljubi. Jedva čekam to čuti, da znam koje ću scene posložiti i kakve će sve biti kombinacije – smije se ova vedra Osiječanka.

image
Darko Tomaš/Cropix


Rado bi izložila svoje lutke i u Splitu, kaže da joj splitski mentalitet odgovara i da se s ljudima brzo "skonta". Opušteni su i znaš na čemu si s njima, ocjenjuje ona.

Dobila je i prve kupce lutaka, zapravo rezervacije. Po cijeni od 80 eura prve su otišle Zagorka i Frida Kahlo.

image
Frida Kahlo u rukama osiječke dizajnerice
FB M.L.


Pogledajte više fotografija u našoj galeriji gore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 19:25