StoryEditorOCM
ŽivotDIJAMANTNI PIR

Hrvatski par iz Njemačke nakon 60 godina braka: ‘San smo ostvarili, ali smo kao emigranti platili veliku cijenu‘

Piše MOZAIK SD
12. veljače 2023. - 17:05

Svojih 60 godina braka, dijamantni pir, u njemačkom Freiburgu su u subotu proslavili Berislava i Božo Bošnjak. Bračni par je svoju djecu, unučad, prijatelje i rođake okupio u prostorijama Hrvatske katoličke misije Freiburg gdje je svečano misno slavlje predvodio velečasni Veselko Župarić - piše Fenix magazin.

Vlč. Župariću je to bio prvi dijamantni pir u njegovoj dosadašnjoj svećeničkoj službi pa je i njemu taj dan bio poseban. Uz to, Grad Freiburg, biskupija i Hrvatska katolička misija su bračnom paru uručili simboličnu Uspomenu za dijamantni jubilej.

image

Berislava i Božo Bošnjak s vlč. Veselkom Župarićem

Godišnjice poput dijamantnog pira su posebne pa je tim više to bila prigoda da se ovaj bračni par prisjeti svojih početaka. Berislava i Božo vjenčali su se 10. veljače, davne 1963. godine.

Berislava (rođ. Zovko) je rođena 9. ožujka 1946. godine u selu Uzarići, a Božo 4. kolovoza 1939. godine u mjestu Provo u općini Široki Brijeg. Vjenčali su se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu, a vjenčao ih je fra Zdenko Karačić.

Ljubav iz djetinjstva

Berislava i Božo su se upoznali dok su još bili djeca. U ranoj mladosti odlučili su se zavjetovati na vječnu ljubav, kako kažu, u dobru i zlu dok ih smrt ne rastavi. Rano su spoznali što je to težak hercegovački život, pogotovo u onim vremenima u kojima su živjeli. Ali taj težak život spojio je Berislavu i Božu te su se oni uzajamno poštivali, imali jaku vjeru, ljubav i Božji blagoslov kojim ih je, kako kažu, Bog obilno nagradio.

U braku su dobili troje djece. Mario (1963.), Senka (1966.) i Stojan (1976.), su im podarili s osmero unučadi (Katarinu, Ivonu, Emiliju, Marinu, Tomislava, Milu, Kristiana i Davida Božu), a doživjeli su i rođenje praunučadi (Ante, Karlo i Ivan).

- Težak život i teška vremena natjerala su nas da 1969. godine odemo iz Hercegovine trbuhom za kruhom u tuđinu. Kao zalog svom rodnom Širokom Brijegu uz veliku tugu i bol i sa željom u srcu da se što prije vratimo u svoju rodnu grudu ostavili smo teška srca svoje dvoje djece. Mislili smo, ako na rodnoj grudi ostavimo djecu, prije ćemo se vratiti. Htjeli smo u Njemačkoj raditi i zaraditi te se brzo vratiti kući, baš kao i mnogi naši iseljenici tog vremena. No, nikad ne bude onako kako čovjek planira - govori Božo.

U Njemački Heilbronn je Božo došao 1965. godine u potrazi za poslom i boljim životom. U domovini je ostavio suprugu i dijete.

- Sam u tuđini, a obitelj u domovini, nije mi bilo lako - prisjeća se Božo.

No, nakon rođenja drugog djeteta, Berislava dolazi u Njemačku svome suprugu i u Heilbronnu nastoje oboje raditi kako bi se što prije vratili u domovinu djeci koju su, poput mnogih drugih roditelja ostavili na čuvanje svojim roditeljima.

U Njemačkoj se rodilo i treće dijete. Kako bi češće viđali svoju djecu, obitelj Bošnjak 1974. godine odlučuje izgraditi kuću u Zagrebu i preseliti ih u Zagreb kako bi imali bolje uvjete za školovanje.

- Htjeli smo da nam budu bliže, da ih možemo češće posjećivati. Ostaviti djecu i otići raditi u tuđinu bilo je najteže razdoblje našeg života - kaže Berislava.

Kako su godine prolazile, a oni shvatili da se ipak tako brzo neće vratiti, doveli su djecu u Freiburg.

- Najljepši trenutci počeli su 1987. godine, kada smo se svi okupili i u Freiburgu zasnovali novi, zajednički život. Vrijeme je odmicalo u tuđini, djeca su odrasla, imaju svoje obitelji - govori Berislava.

Puno odricanja i stvaranja

Nekoliko godina u tuđini, puno odricanja i stvaranja, pretvorilo se u nekoliko desetljeća. Poslije 45 godina tuđine odlučili su se vratiti na svoje radno ognjište.

- Vrijeme prolazi i roditelja, braće i dosta prijatelja više nema. San je ostvaren, ali smo platili veliku cijenu jer smo bili odvojeni od naših najmilijih - kaže Berislava.

image

Dijamantni pir Berislave i Bože Bošnjaka

/Fenix (b.džajkić)

Supružnici su od 2002. godine u mirovini i žive u Širokom Brijegu. I sada opet posjećuju i obilaze svoju djecu i unučad, no ovaj put dolaze iz Širokog Brijega u Freiburg.

Srebreni pir (25 godina) proslavili su u Njemačkoj, a zlatni pir (50 godina braka) proslavili su u Širokom Brijegu uz mnogobrojnu rodbinu i prijatelje. Ali svoj dijamantni pir, 60 godina braka, odlučili su proslaviti u zemlji kojoj su dali najviše godina svog života, u Njemačkoj. Iz Hercegovine su na nekoliko dana došli u Freiburg kako bi sa svojom obitelji i prijateljima proslavili taj veliki jubilej.

- Nadamo se kako ćemo imati još dosta godina braka, treba nam samo zdravlja i bistar um, sve ostalo će biti dobro - zaključili su supružnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 13:57