StoryEditor
Životbajkovite destinacije

Hrvatska izabrana među 20 najljepših zemalja svijeta, a čak osam mjesta iznad nje nalazi se njena 'mala, ali moćna' susjeda

Piše L. L.
11. siječnja 2019. - 23:52

"Iskoristite svoje vrijeme na Zemlji", slogan je Rough Guidesa, britanskog turističkog vodiča i referentnog izdavača, osnovanog 1982. godine.

z Rough Guidesa zamolili su nedavno korisnike svih svojih društvenih kanala i platforni na kojima je vodič dostupan da glasaju za najljepšu zemlju na svijetu. I glasali su, u velikom broju, a među prvih, najljepših 20 zemalja, u kojima je najljepše iskorištavati svoje vrijeme na Zemlji, našla se i Hrvatska, i to na 19. mjestu, iza Norveške i ispred Vijetnama.

Za Hrvatsku se uz njezino 19. zauzeto mjesto kaže kako privlači turiste iz cijelog svijeta zahvaljujući povijesnim gradovima poput Dubrovnika i Splita, "a da ne spominjemo" - kako je to izrazio jedan pratitelj, "tu obalu" koja se proteže na više od 1700 kilometara.

Hrvatska služi svim vrstama turista: ima izvrsnu hranu i domaće vino, pješačke staze i rimske ruševine, elegantan shopping i termalna lječilišta. I sve to prije nego što u obzir uzmete jadranske otoke, od blistavog Hvara do opuštenog Raba. Voda je bistra i pogodna za kupanje, a iako su mnoge plaže stjenovite, možete se zabaviti obilazeći obalu čamcem.

U društvu najljepših našla se, i to bolje, na 11. mjestu plasirana susjedna nam zemlja, Slovenija, "mala, ali moćna". Prema ocjenama glasača, gradovi su bajkoviti, s kamenim ulicama i crvenim krovovima koji izgledaju kao da su stigli ravno iz Disneyeva filma. Krajolik je bogat i često prekriven borovim šumama kroz koje vijugaju biciklističke staze. "Tako posebnom" Sloveniju čine planine, šume, jezera, obala, stari gradovi, ljubazni ljudi i izvrsna hrana, ocijenjeno je.

A evo i popisa 20 najljepših (koji više od 50 posto drži Europa):

1. Škotska

2. Kanada

3. Novi Zeland

4. Italija

5. Južna Afrika

6. Indonezija

7. Engleska

8. Island

9. Sjedinjene Američke Države

10. Wales

11. Slovenija

12. Meksiko

13. Indija

14. Finska

15. Švicarska

16. Peru

17. Norveška

18. Irska

19. Hrvatska

20. Vijetnam

Izdvojeno

26. svibanj 2020 16:36