StoryEditorOCM
ŽivotMnoge povoljnosti

Hrvati, predlažemo vam atraktivnu destinaciju - Hrvatsku! Green Sail ističe nekoliko prednosti ljetovanja u vlastitoj zemlji, među njima je i ušteda

12. kolovoza 2020. - 18:52

Okolnosti u kojima je pandemija uzrokovana koronavirusom uvelike okončala mnoge planove hrvatskih građana za putovanja u inozemstvo i prisilila ih da ostanu unutar granica svoje države tijekom ove ljetne sezone, navela je Green Sail, neprofitnu organizaciju koja radi na razvoju održivog turizma, da istakne kako smo sad, kao nikad prije, dobili jedinstvenu priliku da otkrijemo ljepote vlastite države, mjesta, atrakcije i fascinantna odredišta koja možda ne bismo ni planirali posjetiti da se ova zdravstvena i ekonomska kriza nije dogodila.

U skladu s tom prilikom donose sedam dobrih razloga zbog kojih je putovanje unutar Hrvatske najbolji način da putovanje učinimo što sigurnijim i za sebe i za druge te, zahvaljujući ljepotama zemlje, jednako privlačno kao i ono izvan naše države.

1. Smanjujete svoj ugljikov otisak

Ekološki odgovorna i održiva putovanja već su neko vrijeme popularne teme. Još prije pandemije bolesti COVID-19, održiva putovanja počela su se naveliko spominjati unutar turističke industrije jer su mnogi putnici odlučili pokušati smanjiti svoj ugljikov otisak i postati ekološki odgovorniji. Uzimajući u obzir koliko je mala Hrvatska, u potpunosti se može eliminirati potreba za putovanjem zrakoplovom. Koristan izbor za naš planet, značajno smanjenje ugljikova otiska te uštedu vremena i novca donosi ako se odlučite za zajednički prijevoz autom s obitelji ili prijateljima, a još manji utjecaj na okoliš – emisija ugljikova dioksida (CO2) bit će upola manja u odnosu na zrakoplov, ako do svog odredišta odlučite putovati vlakom.

2. Ponovno otkrivate svoju zemlju

Iako su međunarodna putovanja uvijek posebna i egzotična jer podrazumijevaju razgledavanje novih odredišta i upoznavanje novih kultura, mnogo puta podrazumijevaju putovanja u napučena područja s brojnim transferima i presjedanjima. Putovanje podrazumijeva istraživanje, stoga razmislite koliko ima odredišta u Hrvatskoj koja još niste imali priliku posjetiti. Trenutačno je pravo vrijeme i za uživanje u nekim popustima, određenima radi poboljšanja lokalnog turizma te da napokon posjetimo mjesta u vlastitoj zemlji koja nikada prije nismo vidjeli.

3. Učite o vlastitoj kulturi i nasljeđu

Otkrivanje novih kultura izvan vlastite zemlje uvijek se isplati, no sigurno postoji još mnogo toga što još uvijek nismo otkrili, a najbolji način da naučimo nešto novo je upravo taj da posjetimo takva mjesta unutar vlastite države. Hrvatska povijest prepuna je nevjerojatnih događanja i mjesta koja i danas postoje. Odlučite li ih posjetiti, možda ćete se prilično iznenaditi koliko su zapravo zanimljiva i živopisna.

4. Imate priliku otići na više kraćih putovanja

Putovanje u inozemstvo često podrazumijeva vrlo brza putovanja, s namjerom da vidite puno u ograničenom vremenskom razdoblju jer niste sigurni hoćete li se uskoro vratiti na isto mjesto. Ovaj namjera ujedno povećava i broj prijevoznih sredstava te naposljetku i troškove svih tih aviona, autobusa... Putovanje unutar Hrvatske može biti dobro i za vaše okruženje i za novčanik jer možete putovati sporije, posjećujući opuštenije različita odredišta.

Ako putujete svojim automobilom, parkirajte ga na istom mjestu nekoliko dana i uživajte u istraživanju grada pomalo drukčije, npr. šetnjom ili biciklom. Zadržite li se unutar Hrvatske tijekom ovogodišnjeg putovanja, lakše ćete isplanirati nekoliko noćenja ili putovanja preko vikenda bliže svom domu. Istraživanje Hrvatske idealno je i ako imate užurban raspored i nemate puno vremena za putovanje, a svakako je savršeno za putovanje za koje se odlučite posve nenadano i za koje je potrebno malo ili nimalo planiranja.

5. Govorite jezik i lako se snalazite

Koliko ste puta otputovali u inozemstvo gdje su vam jezične barijere predstavljale problem u pokušaju da doživite nezaboravan odmor? U Hrvatskoj, budući da ste lokalac, znate da neće biti neugodnih situacija kada pokušate pročitati jelovnik, naručiti jelo ili se prijaviti u svoj smještaj. Ne morate se brinuti zbog kulturnih barijera ili lošeg prijevoda, a zbog manje stresa u takvim situacijama, odmor će vam biti ugodniji i opušteniji. Osim toga, jedna od prednosti Hrvatske kao odredišta za odmor je i što ćete se lako snaći bez obzira na to kamo odete. Već znate kako funkcionira regionalni i javni prijevoz, koje se aplikacije taksija koriste...

6. Uštedjet ćete novac

Boravak u Hrvatskoj tijekom ovogodišnjeg odmora znači da možete uštedjeti podosta novca koji bi se u protivnom potrošio na međunarodna putovanja i vize. Zasigurno je mnogo pristupačnije jednostavno odlučiti uskočiti u automobil i odvesti se do odredišta, umjesto da rezervirate skupe letove mjesecima ili čak godinu dana unaprijed. Zahvaljujući kraćim udaljenostima, lokalnim cijenama (s mogućim popustima zbog pandemijske situacije) ili pak znamenitostima i prirodnim atrakcijama kojima se uopće ne naplaćuje ulaz, vaš se novčanik neće oporavljati mjesecima.

7. Podržavate hrvatsko gospodarstvo

Ljetovanjem u Hrvatskoj ove godine neposredno pomažete hrvatskom gospodarstvu da se brže oporavi nakon pandemije uzrokovane koronavirusom, s obzirom na to da je pandemija prouzročila mnoge, ne samo zdravstvene, već i gospodarske probleme. Konzumiranje hrane, recimo, koja se uzgaja lokalno, može pomoći u smanjenju ugljikova otiska. Uvozna hrana stvara mnogo veći otisak ugljika u odnosu na lokalno uzgojenu i svježu hranu. Što više jedete lokalnu hranu – bilo s tržnice, iz lokalne trgovine ili lokalnog restorana – više pomažete smanjivanju svog lošeg utjecaja na okoliš, pomažući u isto vrijeme i lokalnim poduzetnicima, zasigurno jako pogođenima ovom nenadanom gospodarskom krizom.

Na koncu, iz Green Saila podsjećaju da bi odgovorno i održivo putovanje trebao bi biti izbor putovanja bez obzira na izabrano odredište, lokalna putovanja nude više ekološki prihvatljivih izbora zbog kraćih udaljenosti i više vremena za istraživanje odredišta na način koji ne šteti samom okolišu. Zaključuju kako svaka naša sadašnja odluka utječe na okruženje i odražava se na generacije koje dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 04:02