StoryEditorOCM
ŽivotREAGIRALI I TALIJANI

Hrvati opet masovno hrle u Trst, ovo je razlog, pogledajte video! I Kineskinja u dućanu već priča hrvatski...

Piše M. K. P.
26. kolovoza 2024. - 07:00
Za namirnice koje je novinarka kupila, račun ju je, ustvrdila je, došao 16 eura povoljnije nego u Hrvatskoj. Za iste proizvodeScreenshot/instagram/

Više i ptice na grani znaju da smo među najskupljim zemljama u Europi i s jako niskim plaćama. Kao sol na ranu i za podsjetnik na tu surovu stvarnost, na Instagram profilu objavljen je video gdje hrvatska novinarka šeta ulicama Trsta (Italija) i uspoređuje cijene namirnica u Italiji i Hrvatskoj.

U videu se jasno vidi koliko su cijene u Trstu povoljnije nego kod nas. 

- Za razliku od Hrvatske, gdje je na svakom uglu pekara, u Trstu druga priča, pogotovo u dijelu oko autobusnog i željezničkog kolodvora. Ovdje je na gotovo svakom uglu kineski dućan - obznanjuje novinarka i dolazi do kineskog dućana.

- Koliko košta ova haljina? - pita prodavačicu.

- 33 centa, piše vam - odgovara Kineskinja na hrvatskom jeziku.

U nastavku videa novinarka kazuje kako je prosječna plaća u Italiji 1700 eura, a prosječna mirovina 1100 eura. Primanja su bolja, ali Talijani se svejedno žale na cijene u trgovinama, kaže u videu. A Hrvati im zato opet dolaze sve češće.

image
Screenshot/instagram/

Novinarka je u košaru stavila šest artikala, poput riže, pasate, tvrdog sira, tjestenine, maslinovog ulja i tune. Sve skupa je koštalo 35 eura i 86 centi, što je, za identične proizvode, ispalo 16 eura jeftinije nego u Hrvatskoj. 

Video je izazvao značajnu pažnju, jer ilustrira ekonomske razlike među zemljama koje su zemljopisno jako blizu i lavinu komentara. Pogledajte neke od komentara i video u cjelosti.

- Ovaj video je čista provokacija. U košaricu su stavljeni proizvodi koji su i u Italiji dosta skupi. Ja živim u Italiji 34 godine, ali sad idem često u Hrvatsku kupovati meso u pola cijene; Plaća je 1100 eura. Vozači kamiona imaju fiksnu oko 1600 eura, a povećava im se na 2300 eura kada idu izvan Italije... - komentiraju tamošnji stanovnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 18:15