StoryEditorOCM
ŽivotNižu se reakcije

HRT uputio ispriku zbog Meštrovićevog ‘nespretnog komentara‘, o svemu se oglasio i otac Mije Negovetić: Izjava je neprimjerena, ali nije zlonamjerna

28. srpnja 2020. - 18:18

U jutrošnjem izdanju emisije "Dobro jutro, Hrvatska", voditelj Davor Meštrović seksistički je komentirao spot za pjesmu "Pusti" maloljetne riječke pjevačice Mije Negovetić (17) rekavši: "Uživajmo u Mijinim hlačicama". Time je Meštar uzburkao duhove na društvenim mrežama gdje je njegova izjava oštro osuđena, a reagirala je i glumica i scenaristica Jelena Veljača tražeći od HRT-a ispriku.

– Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmjeren prema MALOLJETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prostoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da je apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput HRT-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod egidom da HRT treba imati i razvojnu, didaktičnu ulogu. Gospodin Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo birati vokabular, ali očito ne shvaća da je mladu, prije svega talentiranu, djevojku sveo na seksualni objekt i time dao legitimitet svakom muškarcu da učini isto, danas-sutra, na ulici, u eteru, u školi, u bilo kojem javnom prostoru. I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmjeren prema maloljetnoj djevojci – napisala je Veljača, dodavši još kako ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena, što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema njima, pa tako i obiteljsko nasilje.

– Također, s obzirom na to da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohodio istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju tko vodi i tko pohodi te edukacije, propisane zakonom – istaknula je Veljača.

Mijin tata Igor Negovetić rekao nam je kako ne osuđuje postupanje Davora Meštrovića nazvavši riječ "osuda" u ovom slučaju teškom.

– Moje generalno mišljenje, kao roditelja Mije Negovetić, jest da je izjava HRT-ova voditelja neprimjerena, ali smatram da nije zlonamjerna i da postoje puno veći problemi u svijetu od Mijinih hlačica. Kao roditelji, s obzirom na to da je Mia maloljetna, apsolutno stojimo iza svake njezine garderobe, pa i one na spotu ili "Dori", oko koje se isto jako puno komentiralo. Smatram da su žene općenito ljepši spol i da im godi kada dobiju kompliment, netko će ga nazvati seksistički. Isto tako mislim da žene, pogotovo u glazbenoj industriji, jako igraju i na tu kartu i da je, nažalost, na taj način bit glazbe stavljena u drugi plan. Omjer bi trebao biti malo bolji, u korist glazbe. Dotičnom gospodinu bih prihvatio ispriku jer smatram da na javnoj televiziji treba dodatno paziti što se govori – kazao je Igor Negovetić.

Zasad još nije poznato hoće li voditelj koji je u jednoj od najdugovječnijih emisija državne televizije od njezinih samih početaka snositi bilo kakve sankcije zbog svojih riječi.

HRT uputio ispriku

Poštovani,

slijedom niza komentara na društvenim mrežama i novinarskih upita o izjavi voditelja emisije "Dobro jutro Hrvatska" Davora Meštrovića, koji je nespretno komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice Mije Negovetić u sklopu njezina nastupa u toj emisiji, i Davor Meštrović i uredništvo Hrvatske televizije se ovim putem ispričavaju svima koje je ta njegova rečenica mogla povrijediti, a ponajprije mladoj Miji Negovetić i njezinoj obitelji.

Tim više što u njegovim riječima nije bilo nikakve zle namjere - a emisija "Dobro jutro Hrvatska" i inače već godinama promiče pozitivne vrijednosti i predstavlja projekte u kojima se upozorava upravo na različite oblike diskriminacije, te promiče rodnu ravnopravnost. Ovo upozorenje je shvaćeno vrlo ozbiljno kako se slične situacije ne bi ponavljale - poručuju s HRT-a. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 02:17