StoryEditorOCM
Život‘One nisu stale‘

Hrabre Splićanke iz udruge Caspera: ‘Žene bez obzira na dijagnozu mogu nastaviti sa životom... Oboljeli se srame, stvari se guraju pod tapet‘

Piše Ana Franić
15. lipnja 2021. - 23:00

"One nisu stale" naziv je kampanje koju je pokrenula Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma "Caspera".

Maja Bojić Drinovac, Marina Zečić, Ivana Frapporti, Sonja Grgat, Branka Štrbac, Marija Barbarić i Nikica Hamer Vidmar su One koje su nastavile živjeti unatoč bolesti, a svojim svjedočanstvima žele ohrabriti i druge žene koje se suoče s bolesti. 

- Svojim pričama i životnim iskustvom žene koje su imale dijagnozu ili se sada bore žele pokazati kako to nije razlog da bi stale. Uz sama svjedočanstva kampanja se još sastoji od predavanja i radionica, a najveći naglasak je na tome da idemo dalje, objasnila je Frapporti. 

image
Aleksandra Kuzmanić, Sonja Grgat, Ivana Frapporti, Irena Grković- Zakarija, Gorana Jerković, Zlata Benzia Glavinović
 
Duje Klarić/Cropix

Sonja Grgat, predsjednica udruge "Caspera" je istaknula kako ovom kampanjom žele osvijestiti društvo kako postoje žene koje imaju karcinom, ali one bez obzira na dijagnozu i dalje postoje i djeluju. 

- Važno nam je da žene u Splitu znaju da mogu bez obzira na dijagnozu nastaviti sa životom u onom obliku koji im odgovara i da je sve u redu. Želimo što više pričati o karcinomu kao takvom jer kod nas još uvijek vlada stigma o oboljelima. Nerijetko se događa da se oboljeli srame bolesti, ne žele o tome pričati i stavljaju stvari pod tapet. Mi im želimo dati priliku da dođu, razgovaraju i ohrabre sve one buduće koje će nažalost biti bolesne, kazala je Grgat. 

image
Duje Klarić/Cropix

Drugi dio kampanje tiče se prevencije o kojoj će govoriti doc. dr. sc. Irena Zakarija-Grković i dermatologinja dr. Dubravka Vuković

- Svi znaju o važnosti dojenja za zdravlje djece, ali jako malo ljudi razmišlja o dojenju kao načinu preventive brojnih bolesti kod žena, uključujući rak jajnika i rak dojki, pojasnila je Zakarija-Grković.

Koliko benefita donose vježbanje znaju učiteljica joge Zlata Benzia Glavinović i doc. dr. sc. Marija Ban s Klinike za onkologiju i radioterapiju splitskog KBC-a.

- Kroz vježbanje želim na trenutak ženama pomoći da se odmaknu od svakodnevice i da koliko mogu sve te probleme ostave sa strane te da se prepuste sebi, kazala je Benzia Glavinović. 

Gorana Jerković, magistra psihologije s Odjela dječje hematoonkologije KBC-a Split je istaknula kako je psihosocijalna podrška važna jer bolest sama za sebe nosi maha, bilo na fizičkom i psihičkom planu, ali i što se tiče svakodnevnog života. 

- U jednom momentu život se potpuno okrene naglavačke i u roku od 24 sata kada vam netko priopći dijagnozu ne znate što vas čeka, koji je put na koji morate krenuti te kako ćete se s tim nositi vi, obitelj, djeca i prijatelji. Oboljelima od malignih bolesti treba maksimalno pomoći da pronađu svoj put i novu kvalitetu život u obliku i kojem to mogu, objasnila je Jurković. 

image
Duje Klarić/Cropix

Za uživanje u prirodi odnosno planinarski izlet zadužena je Aleksandra Kuzmanić, voditeljica Radne skupine za osobe s invaliditetom pri Komisiji za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza. 

- Očekujem da nakon ovog izleta, na jesen i zimu, nastavimo s našim druženjima. Osnovni cilj je da ti izleti budu inkluzivni da nema razdvajanja na osobe koje su preboljele ovo ili ono nego da idemo kao žene, prijateljice i kolegice i da uživamo u prirodi, za kraj je kazala Kuzmanić. 

Sve dodatne informacije o radionicama i predavanjima možete pronaći na njihovoj web-stranici (www.caspera-split.com) i društvenim mrežama. 

Raspored radionica i predavanja 


18. lipnja u 19 sati – Pripremno predavanje za planinarski izlet (Aleksandra Kuzmanić)

23. lipnja u 17 sati – Akcija pregleda madeža (Dubravka Vuković)

26. lipnja u 6.30 sati – planinarski izlet (Aleksandra Kuzmanić)

1. srpnja u 18 sati – prevencija limfedema (Ana Poljičanin)

9. srpnja u 18 sati – Radionica vježbi za limfedem (Ivana Klarić Kukuz)

11. srpnja u 19 sati – Online psihološko predavanje/radionica (Nikica Hamer Vidmar)

24. srpnja u 7 sati – radionica nordijskog hodanja (Josipa Grančić)

1. kolovoza – završni panel 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 16:34