StoryEditor
ŽivotDugo se mučio

Gotovo mjesec dana kasnije, otkriven uzrok smrti princa Philipa

Piše PSD
5. svibnja 2021. - 08:58
Adrian Dennis/AFP

Suprug kraljice Elizabete princ Philip preminuo je mirno u dvorcu Windsor 9. travnja, a njegovu je smrt potvrdio Sir Huw Thomas, voditelj kraljevskog medicinskog domaćinstva. Sada je objavljen službeni smrtni list koji je otkrio da je 99-godišnjak umro od starosti, prenosi Hello magazin.

Starost kao uzrok smrti prihvaćena je u Engleskoj i Walesu za pacijente starije od 80 godina, a liječnik koji je potpisao Philipov smrtni list osobno se brinuo za pokojnika tijekom duljeg razdoblja i primijetio je postupni pad općeg zdravstvenog stanja čime je prema propisima uzrok upao u tu kategoriju.

U dokumentu se njegovo puno ime navodi kao: "Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Philip, vojvoda od Edinburgha koji je prije bio poznat kao princ Philippos od Grčke i Danske, otprije poznat kao Philip Mountbatten." Njegovo prvo zanimanje navedeno je kao "mornarički časnik", dok je drugo "suprug Njezinog Veličanstva kraljice Elizabete II, Suverene."

Princ Philip preminuo je prije gotovo mjesec dana, a Buckinghamska palača objavila je tužnu vijest izjavom koja je glasila: "Njezino veličanstvo kraljica s dubokom tugom obavještava o smrti svog voljenog supruga, njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Philipa, vojvode Edinburgha. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo umrlo je mirno jutros u dvorcu Windsor. Kraljevska obitelj pridružila se ljudima širom svijeta oplakujući njegov gubitak. Daljnje najave bit će objavljene u dogledno vrijeme."

Smrt vojvode od Edinburgha registrirao je 13. travnja, četiri dana nakon njegove smrti, njegov privatni tajnik, brigadir Archie Miller-Bakewell, koji je prisustvovao sprovodu s kraljevskim okrugom Windsor i Maidenhead. Njegov se sprovod odvio osam dana kasnije, a prisustvovalo je samo 30 ljudi, među kojima je bio i njegov unuk princ Harry, koji je iz Los Angelesa doletio bez supruge Meghan Markle, koja je u visokoj trudnoći i liječnici su joj savjetovali da ne putuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 08:53