StoryEditorOCM
ŽivotSKUP SPORT

Gledat će odbojku s pogledom na Eiffel, ali zapinjalo je i na ulaznicama i smještaju: ‘Zanemarivo, sitno brojimo‘

Piše D.Z.R.
25. srpnja 2024. - 11:24

Olimpijske igre 2024. u Europi! Još prije dvije godine obitelj je odlučila da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da tu priliku ne propustimo i da odemo u Pariz.

Suprug je, kao iskusni obožavatelj i gledatelj Igara, sve pomno pratio i prošle godine poslao nam link službene stranice za kupnju karata. Registrirali smo se i čekali "izvlačenje". U toj su fazi, naime, registrirane osobe diljem svijeta nakon ždrijeba dobivale termin za kupnju, s ograničenim vremenom i brojem karata koje smiju uzeti.

Imali smo okvirni popis koje bismo sportove i u kojim terminima htjeli gledati. Nismo previše izbirljivi, volimo sport, cijenimo olimpijski duh, pa su nam na popisu bile i mnogima manje atraktivne discipline...

Mene su u (lanjskom) svibnju izvukli prvu, dobila sam termin za kupnju, uzbuđeno ušla na stranicu, i šokirala se prilično.

Jeftinije karte nisu tada ni bile u ponudi. Mogla sam, primjerice, birati između plivanja za 690 eura i atletike za gotovo 1000. Po osobi, naravno.

Naravno da nam je to bilo previše i da nisam kliknula na ulaznice za ta dva sporta. No uspjela sam uhvatiti relativno povoljne karte za veslanje, tenis, streličarstvo...

image
Loic Venance/Afp

Nakon toga čekali smo da ostali članovi obitelji dobiju svoj termin za kupnju, no nismo se usrećili. Njima je ponuđeno ono što je ostalo od moje i ostalih grupa prije njihove, tako da oni nisu kupili ništa.

Odbojka na pijesku s pogledom na ‘Eiffela‘

Čekali smo sljedeću turu. Dočekali smo je u studenome, a uspjeh kupnje bio je osrednji. Gužva je bila znatno veća nego prethodni put, dugo sam čekala da uđem na stranicu. I tako u par sekundi izgubila šansu za gledanje plivačkog finala po pristojnoj cijeni (dok sam birala mjesto u gledalištu, karte su nestale...). Zadovoljila se se, stoga, s plivačkim kvalifikacijama, kupili smo i karte za vaterpolo, te za odbojku na pijesku.

I premašili predviđeni budžet, pa ulaznice više nismo ni gledali, taj dio priče smo zaključili.

Znam da ih u prodaji ima još i da bismo, da nismo požurili, možda uspjeli "uloviti" i više povoljnijih karata. No o tome ne razmišljam. Nismo, logično, mogli znati kojim će se tempom karte kupovati, igrali smo na sigurno.

Nakon toga krenuli smo u potragu za smještajem. S obzirom na ograničeni budžet, ni to nam nije išlo glatko. Nakon nekoliko neuspjeha na Booking.comu (jer su francuski domaćini, očito, ispipavali tržište i nisu prihvaćali naše rezervacije), priču smo zaključili na Airbnbu. Za 1300 eura (osam noći za nas četvero), malo izvan Pariza, ali blizu stanice RER-a. I blizu Lidla, što bi nam, s obzirom na sve ostale troškove, možda također moglo biti bitno.

image

Mjere osiguranja na zavidnoj su razini 

Mauro Pimentel/Afp

S prijevozom je sve išlo jednostavno i brzo – easyJet redovito leti iz Splita do "Charles de Gaullea", a cijena je povoljna.

I sada nestrpljivo brojimo dane i noći. U petak ćemo na TV-u gledati otvaranje uz Seinu, u subotu ujutro letimo. Spremni smo na gužvu, redove, stroge mjere osiguranja, rana ustajanja da stignemo na vrijeme na veslanje i na Roland Garros...

Sve je to zanemarivo u usporedbi s guštom gledanja Olimpijskih igara uživo. I da, najviše se radujemo odbojci na pijesku, s "Eiffelom" u pozadini...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:27