StoryEditor
Živothomoseksualci traže od državnog zavoda za statistiku da izmijeni upitnike

Gay i biseksualci o popisu stanovništva: I mi smo obitelj!

Piše PSD.
11. siječnja 2011. - 20:47
Marko Jurčić  poručuje da heteroseksualnost nikako ne može biti primarni kriterij za definiciju obitelji jer se time podcjenjuju homoseksualne obitelji u Republici Hrvatskoj, ali i postojeći zakoni

Gay i biseksualne udruge uputile su otvoreno pismo Državnom zavodu za statistiku, a u povodu skorog popisa stanovništva. Pismo “I mi smo obitelj!” potpisuje Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost.

Ovim putem vas želimo upozoriti na povredu zakona koja je vidljiva iz Upitnika za kućanstvo i stan, a koji u popisu osoba ne prepoznaje članove istospolne zajednice kao članove obitelji. Iako upitnik postavlja pitanje o imenu bračnog/izvanbračnog druga-družice – izostavlja pitanje o imenu istospolnog druga-družice, i ono što je još gore - u definiciji pojma „uže obitelji“ ne prepoznaje istospolnog druga-družicu.

Time se grubo prekršio članak 21. Zakona o istospolnim zajednicama koji zabranjuje svaku diskriminaciju, izravnu i neizravnu na osnovi istospolne zajednice kao i činjenice homoseksualne orijentacije. Zbog toga tražimo da hitno izmijenite Upitnik za kućanstvo i stan (P2) na način da se onim lezbijkama, gayevima i biseksualnim osobama koji žive u istospolnoj zajednici, prema zakonu, prizna njihovo činjenično stanje u kojemu se nalaze: a to je da zajedno sa svojim partnerima/cama žive i rade u ovoj zemlji, plaćaju poreze, odgajaju djecu, te na kraju krajeva čine obitelj.

Heteroseksualnost nikako ne može biti primarni kriterij za definiciju obitelji. Time ne samo da se omalovažavaju homoseksualne obitelji u RH već se i krše zakoni RH. Centar za LGBT ravnopravnost ovim putem pozdravlja odluku Državnog zavoda za statistiku da u popis stanovništva koje živi na teritoriju Republike Hrvatske uvrsti i pitanje o životu u istospolnoj zajednici.

58375

Time se popis usuglasio sa zakonskim standardima RH koji Zakonom o istospolnim zajednicama prepoznaju oblik istospolne zajednice još od 2003. godine. Budući da će se taj podatak prvi put prikupljati u Republici Hrvatskoj, a zbog osjetljivosti samog pitanja koje se postavlja u i dalje homofobičnom društvu, ovim putem apeliramo na Državni zavod za statistiku da prilikom obuke anketara koji će provoditi popis stanovništva svakako uvrsti i dio edukacije namijenjene senzibilizaciji anketara prema LGBT osobama kako bi se izbjegao bilo koji oblik homofobije prilikom anketiranja. Držimo da jedan od uvjeta koji anketar/ka mora zadovoljiti jest i senzibiliziranost prema LGBT osobama.

Stožer će raspravljati o otvorenom pismu

U Državnom zavodu za statistiku jučer su zaprimili otvoreno pismo Centra za LGBT ravnopravnost, a o njemu će se raspravljati u stožeru popisa stanovništva - poručila je Maja Pekeč iz Odjela za odnose s javnošću Državnog zavoda. - Jedino što u ovom trenutku mogu reći jest činjenica da smo metodološki potpuno usklađeni sa zahtjevima koje propisuje EU. Riječ je o Uredbi 763/2008 Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o popisima stanovništva i stanova, te njezinoj nadopuni u obliku Uredbe 1201/2009 – kazala nam je Maja Pekeč.M. G.Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 11:34