StoryEditorOCM
Životkućni odgoj

Fotografija tinejdžera koji nije prepustio sjedalo baki izazvala burnu polemiku: ‘Evo zašto više ne ustajem nikome‘

Piše mozaik sd
26. listopada 2023. - 14:14

Globalne promjene u društvu i ekonomiji, dolazak generacija Z, X i Y, a još i više regionalne promjene u društvenom uređenju i vrijednostima, ratu i poraću, privatizaciji i tabloidizaciji utjecale su i na promjenu bontona. Toliko da se često čini kao i da ga nema, da je sve dopušteno.

Da ipak postoji svijest o tome što se priliči, a što ne, svjedoči i slučaj iz beogradskog autobusa koji je izazvao raspravu na društvenim mrežama.

Nedavna fotografija tinejdžera kako sjedi na sjedalu, pored starije bake koja je bila prisiljena pronaći svoje mjesto na stepenici autobusa, izazvala je cijeli niz uvreda na račun dječaka, ali ovaj put, kako mnogi tvrde, neopravdanih.

Prvobitno objavljena na Instagram stranici "Serbialive - Beograd", fotografija bake koja sjedi na stepenicama javnog prijevoza, iako pored nje na sjedalu sjedi tinejdžer s mobitelom u ruci, izazvala je bijes građana na svim društvenim mrežama. No, netko tko je uživo svjedočio cijeloj situaciji objasnio je kako ovaj put tinejdžer doista nije kriv, piše Blic.

 Istina je voda duboka

"Lice Srbije. Baka sjedi na podu. Mladić koji je valjda umorniji od nje", stoji u originalnom opisu fotografije.

Fotografija na kojoj se vidi kako mladić sjedi u javnom prijevozu i gleda u svoj telefon, dok do njega gotovo na podu sjedi starija baka s torbom u rukama brzo je dospjela u ruke najglasnijih korisnika Twittera i ovaj put. No, na sreću momka iz priče, objasnili su o čemu se radi.

Naime, nakon što su ga napali da je nekulturan, stiglo je objašnjenje cijele situacije s fotografije.

"Niste pratili cijeli događaj. Originalna objava je izbrisana jer su i drugi prisutni rekli istinu, a to je da je on ponudio baki da sjedne, ali je ona odbila i potom sjela tamo gdje ju je gospođa fotografirala", objasnila je djevojka koja je svjedočila događaju.

 Ipak, fotografija je zasigurno ponovno pokrenula objašnjenja tko se kome suprotstavlja, zašto se i kada ne suprotstavlja.

 Iskustva korisnika

"Uvijek ću se zauzimati za starije i trudnice, ali ljudi moraju shvatiti da se nitko nije dužan zauzeti za tebe, ne mora značiti ako si mlad da si zdrav", "Kućni odgoj. Bude ti neugodno ako ne ustaneš", "Kako djed nikad ne pravi probleme, uvijek baka", bili su neki od komentara.

A onda je jedna žena objasnila zašto više nikome ne prepušta mjesto.

"Cijeli život sam se zalagala za starije, trudnice i majke s malom djecom. Onda se dogodilo da sam do osmog mjeseca trudnoće, dok sam se vozila autobusom, cijelo vrijeme stajala jer apsolutno nikoga nije bilo briga što sam bila trudna. Još me drži taj bijes, tako da sada ne ustajem nikome", objasnila je ona, piše Blic.

Reakcije na situaciju iz beogradskoga autobusa, kakve se događaju i u hrvatskim prometalima, pokazuju situaciju s kućnim odgojem i bontonom, ali i karakter pojedine osobe. Baš kao što pokazuju i društveni moment u kojem odrastamo i živimo u kojem za bonton često nema slobodno sjedalo.

image

Naravno ni mladima nije zabranjeno sjedenje, uostalom i oni se mogu osjećati loše

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:30