StoryEditorOCM
Životu organizaciji Bobisa i ‘Slobodne‘

Evo zašto su sirnice sestara Zaninović odnijele pobjedu u kulinarskom natjecanju. Tajna je jednostavna i s njom će ova slastica biti oku ugodna

Piše Vlado Ozretić
7. travnja 2022. - 13:46

Proljeće je, a na pjatima sve puca. Od zdravlja. A u pećnicama – isto zdravlje. Ne baš za tijelo, koliko za dušu. Jer tko može odoljeti dobrim sirnicama? Nitko! I zato nam na novom kulinarskom natjecanju u organizaciji Slobodne Dalmacije i Bobisa nije bilo baš lako odlučiti čije su sirnice najbolje. Naime, kad je ova tradicionalna uskrsna slastica u pitanju, nije lako naći savršeni recept kako bi ispale besprijekorne. No odmah ćemo reći – bez dva sastojka, ljubavi i volje, ne vrijedi vam otvarati posudu s brašnom.

A upravo je brašno, kao i sve ostale namirnice potrebne za spravljanje sirnice, osigurao Tommy, dok je kulinarsko bojno polje bila svima poznata kuhinja udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, dugogodišnjih partnera Slobodne Dalmacije. U toj su areni drugi put slavile sestre Ana i Lucija Zaninović. Prvi put to su bile fritule, a sada su i njihove sirnice proglašene najboljima. U konkurenciji timu Zaninović bili su i ekipe koje su činile m. sc. nutricionizma Iva Tokić Sedlar i olimpijska judašica Barbara Matić, modna kreatorica Anamarija Asanović i pjevačica Ana Opačak, te glumica Andrea Mladinić i spisateljica i umjetnica Tisja Kljaković Braić.

Natjecanje su nadgledali Tereza Alabanda, voditeljica razvoja slastica u Bobisu, i Petar Vlak, chef instruktor na akademiji ŠKMER.

image
Saša Burić/Cropix

– Eto, sada smo na dva od dva. Pitanje je hoćete li nas opet zvati – odmah su sestre proslavile pobjedu, koju su u ćakuli prije proglašenja i najavile.

– Evo, probaj i reci da neće biti prva – dale su autoru teksta komad sirnice na kušanje dok je skupljao "početne izjave".

– Znale smo da ćemo pobijediti.

– Zvat ćemo vas, kako ne. Ali možda da vas podijelimo – dometnuli smo.

– A neću tako. Tako bi i ti mogao dobiti. Ne pristajemo na takve dealove – odmah je Lucija stavila veto na eventualne buduće transfere.

– Recept je star i prenosi se s generacije na generaciju. Imamo svoj set začina, a za ovaj Uskrs planiramo napraviti najmanje šest sirnica. Znam ih napraviti dosta, pa ih upakirati u celofan i darivati – kazala je Ana, kojoj eksperimentiranje u kuhinji nije strano. No kad su u pitanju fritule i sirnice, to se pokazalo, tradicija je ipak u prednosti. Što se na kraju vidjelo i na rezultatu.

– Od srca čestitam svim sudionicama. Pokazale su zavidne vještine i natjecateljski duh. Sve su sirnice izuzetno ukusne i na kraju su odlučile nijanse. Konkretno, estetika i prozračnost tijesta. Sirnica sestara Zaninović bila je najljepša jer su je neposredno prije pečenja premazale jajetom, pa su je tek onda zarezale škarama i posule šećerom. Druge su se zabunile i malo su poremetile raspored – kazala je Alabanda.

– Imate li meda? – upitala je Iva Petra Vlaka.

– Meda? – zapitali smo se. Ali Iva je znala što radi…

– Da, iako se inače ne koristi, trebao nam je da malo smanjimo gorčinu naranče – kazala je Iva.

Njoj i Barbari ovo je prvi put da sudjeluju u kulinarskom natjecanju Slobodne Dalmacije i Bobisa.

– Od Ive smo uzele recept. Doduše, nismo zadovoljne izgledom, ali zato je okus vrhunski. To je najbitnije – kazala je Barbara. I jednoj i drugoj sirnice i njihova priprema nisu strane.

– Uvijek pokušavam tražiti zdravije, nutritivno bogatije varijante. Ali kad su blagdani, tradicija je broj jedan i to ne treba mijenjati – kazala je Iva.

– Ista stvar kod mene. U koroni sam se uhvatila zdravih recepata, nutritivno bogatijih, a za blagdane ide, naravno, tradicija. Prošlog sam Uskrsa prvi put napravila sirnicu, vizualno nije bila baš nešto, ali bila sam zadovoljna okusom – dometnula je Barbara.

I baš kao Ivi i Barbari, i modnoj dizajnerici Anamariji Asanović ovo je prvo "kužinavanje" sa Slobodnom Dalmacijom i Bobisom. Kako priznaje, guštala je biti u timu s Anom Opačak.

image


 

Saša Burić/Cropix

– Volim naučiti nešto novo, družiti se i jesti. Što više treba. A sirnice radim od Uskrsa do Uskrsa. Receptura je od moje bake, a zabavnije je raditi ovako u velikoj kuhinji.

– Mi smo već pobijedile jer imamo prekrasne sirnice. Svaka ima nešto posebno – dometnula je Ana, otkrivajući kako je tajni sastojak njihovih sirnica – dvije mrve ljubavi.

– Jer sve u ljubavi je bolje udvoje – nadodala je za kraj.

Dok su se sirnice pekle, svi su stali ispred pećnice i samo gledali. Slično kao što se gledala predstava "U malu je uša đava" prema istoimenoj knjizi Tisje Kljaković Braić. U predstavi glumi njezina prijateljica Andrea Mladinić, te su se njih dvije opet odazvale pozivu "Slobodne" i Bobisa. Od fritula do sirnica.

– Recept je našla Andrea na internetu, ali… – počela je Tisja.

– To je recept koji moja baka već ima u svojoj zbirci, pa se, eto, našao i na internetu. Doduše, ne znam kako… Zadnji put nismo pobijedile, ali sada smo došle na revanš sestrama Zaninović – kazala je Andrea.

Zadnji put su pripremale fritule i razgovaralo se o predstavi koja je tek trebala zaživjeti. U međuvremenu je predstava "U malu je uša đava" ugledala svjetlo dana i, kako same priznaju, nisu očekivale takav uspjeh.

A da se vratimo malo u kuhinju ŠKMER-a – nije sve ostalo na "rađi" sirnica, nego su i pokupljeni neki korisni savjeti.

image
Saša Burić/Cropix

– Uzele smo recept za kruh. Bolje mi je da ga sama napravim – kazala je Andrea.

Jer dok se čekalo da se sirnice dignu, Petar Vlak poslužio je šunku koju su u ŠKMER-u pripremili dan prije, uz pravi proljetni jelovnik – doručak/marendu šampiona. Radile su se fritaje s jajima, mladim lukom, tartufatom, cherry rajčicama… No sve okupljene oduševio je Petrov kruh. Odmah su se počeli vaditi mobiteli, krenuo se dijeliti recept.

A kad su sirnice izvađene, zamirisalo je sve ono što valja u životu. Blagdani, toplina, tradicija, ljubav…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 05:31