StoryEditor
ŽivotVETERINARKE SAVJETUJU

Evo što napraviti ako su mačka ili pas progutali otrov. Donosimo i vodič koja hrana, biljke, ali i ljudski lijekovi mogu biti kobni za vašeg ljubimca

Piše R. N.
11. svibnja 2020. - 21:01
Luka Gerlanc/Hanza Media

Što poduzeti ako nam se pas ili mačka otruju? Koja je prva pomoć? Koliko su otrovi pogubni?

Na sva ta pitanja odgovaraju veterinarke Lea Kreszinger i Valentina Šilić koje su nam poslale vodič koji može poslužiti vlasnicima ljubimaca, ali i njihovim kolegama veterinarima.

- Nažalost, često svjedočimo slučajevima trovanja životinja u svojoj okolini. Ponekad su to zlonamjerna trovanja, no ponekad je trovanje uzrokovano nepodobnom namirnicom, biljkom ili lijekom koji je životinja konzumirala. Vlasnici se najviše boje trovanja organofosfatima (pužomor) i rodenticidima. Otrov može djelovati odmah, odnosno nekoliko sati nakon toga, ali i nakon nekoliko dana (kumulativno djelovanje). Mačke često stradavaju i radi konzumacije otrovanog miša ili ptice. Kod manjih su životinja toksične doze puno niže, dekontaminacija probavnog sustava se teže provodi, a često i posljedice fatalnije - navode veterinarke.

Otrovana životinja zahtijeva medicinsku pomoć veterinara. Do trenutka prijema kod veterinara vlasnik treba obratiti pozornost slini li životinja, povraća li, ima li rane oko usta ili u ustima, ima li poteškoća sa disanjem, slabije održava ravnotežu. Ako životinja leži i povraća potrebno je nagnuti glavu potrebno je utopliti je i osigurati joj mračnu i tihu prostoriju. Ako se otrov nalazi na koži ili dlaci, operite područje blagim sapunom i vodom. Nikako ne sušiti fenom jer toplina može pojačati resorpciju otrova kroz kožu. Potrebno je poticati životinju na uzimanje vode. Životinja Vas može nehotično može ozlijediti jer je prestrašena, a često su prisutni i neurološki simptomi, objašnjavaju Kreszinger i Šilić.

image
SHUTTERSTOCK

- Terapija se ponekad sastoji od specifičnog protuotrova, ukoliko je otrov poznat. Primjenjuje se i potporna terapija: infuzije, sredstva protiv povraćanja, te zaštita želuca i jetre. Terapija je često dugotrajna, a prognoze su nezahvalne. Ukoliko je riječ o otrovu koji se apsorbira kroz kožu ili oči obavezno je kupanje i/ili pranje očiju, a po potrebi i brijanje dlake na mjestu kontaminacije. Ako je riječ o otrovu koji je unijet u organizam putem probavnog sustava daje se aktivni ugljen u dozi 1-3 g/kg svakih 4-8 sati. Postupak se ponavlja nekoliko uzastopnih dana. Ako od unosa otrova nije prošlo dulje od dva sata i životinja je pri svijesti možemo izazvati i povraćanje davanjem slane otopine. U pola šalice vode otopite 3 žličice kuhinjske soli, životinji dajte da popije - kažu hrvatske veterinarke.

O kakvim se otrovima radi?

- Česta su trovanja otrovom za štakore i miševe, rodenticidnim preparatima koji su antikoagulansi i kumarinski derivati. To su otrovi s kumulativnim djelovanjem pa od njihova unosa do kliničke slike trovanja može proći i nekoliko dana. Uzrokuju opsežna krvarenja zbog poremećaja u zgrušavanju krvi i oštećenja kapilarnog endotela. Vlasnici obično primijete da ljubimac više spava, slab je, sluznice su blijede, može se javiti krvarenje iz nosa ili usta, ili krv u urinu i stolici. Česta su opsežna unutarnja krvarenja koja, nažalost, nisu vidljiva vlasnicima, a ugrožavaju život ljubimca. Dijagnoza se postavlja temeljem anamneze, kliničke slike i krvnih nalaza. Liječi se specifičnim antidotom, vitaminom K, a u slučaju obilnih krvarenja potrebna je transfuzija kako bi se nadomjestila izgubljena krv.

Terapija antidotom traje i do nekoliko tjedana jer se otrov sporo izlučuje iz organizma.
Česti su otrovi i organofosfati, u koje se ubrajaju i moluskicidi, pužomori, koji djeluju na živčani sustav. Pužomori dolaze u tri oblika, o čemu ovisi i njihova minimalna toksična doza. Udisanjem otrova nastaju iritacije sluznice gornjeg probavnog i respiratornog sustava, u težim slučajevima i pluća. Ako se uzmu kroz usta, dolazi do iritacije sluznice želuca i crijeva, u težim slučajevima i do oštećenja jetre i bubrega. Simptomi se javljaju unutar nekoliko sati od izlaganja otrovu - pretjerano slinjenje, suzenje, sužavanje zjenice oka, mučnina, povraćanje, proljev, nekontrolirano mokrenje, tremori (drhtanje), nekontrolirane kretnje i depresija živčanog sustava sve do kome.

Odmah treba početi dekontaminaciju organizma, odnosno primjenu antidota. Nažalost, životinje najčešće ugibaju vrlo brzo ili za nekoliko dana zbog ireverzibilnog oštećenja probavnog sustava i/ili akutnog zatajenja bubrega. Mačke su posebno osjetljive na organofosfate i kod njih je toksična doza puno manja. Iako antidot postoji, vrlo često se ne uspije dati pravodobno - kažu Lea i Valentina.

Opasni su i ljiljani, avokado...

Veterinarke Lea Kreszinger i Valentina Šilić navode i sve druge namirnice i tvari koje mogu biti otrovne za vaše ljubimce.

HRANA

Probleme mogu uzrokovati i alkoholna pića, čokolada (naročito za kuhanje, tamna), kava (mljevena, u zrnu, prekrivena čokoladom), luk i češnjak, masna hrana, sol, dizano tijesto, grožđice, orašasti plodovi, avokado te pljesniva ili pokvarena hrana.

OTROVNE BILJKE

Najpoznatije otrovne biljke su ljiljani, kojih zna biti u blagdanskim aranžmanima, a mogu biti smrtonosni za mačke. Mnoge vrste ljiljana mogu izazvati akutno zatajenje bubrega kod mačaka. Božićna zvijezda nije toksična kao ljiljan, no ako je ljubimac proguta, može uzrokovati iritacije u ustima i želucu te izazvati povraćanje ili mučninu. Gutanje imele najčešće uzrokuje gastrointestinalne probleme, a i crna joha može uzrokovati povraćanje, mučninu, proljev i letargiju. Držite li drvce u vodi, ona može sadržavati gnojiva koja, ako ih ljubimac proguta, mogu uzrokovati želučane smetnje. Ustajala voda pogodna je za razmnožavanje bakterija, što može dovesti do povraćanja i proljeva.

DEZINFICIJENSI

Nakon potresa u Zagrebu mnogi vlasnici pasa, a posebice mačaka javljali su se radi lizanja alkoholnih dezinficijensa koji su se prosuli tijekom potresa i uzrokovali trovanja manjih životinja te opsežne ozljede sluznice usta.
Baterije sadrže korozivne agense. Ako ih ljubimac proguta, mogu izazvati oštećenja u ustima, na jeziku i probavnom traktu. Postoji rizik da će ljubimac popiti mirise za osvježenje prostora ako stoje u posudici ili polizati ako se proliju. Već i izloženost nekim mirisima može uzrokovati iritacije u ustima, na koži ili očima. Suhe smjese mogu iritirati dišni sustav i sluznicu očiju.

LJUDSKI LIJEKOVI

Držite lijekove izvan dohvata kućnih ljubimaca, po mogućnosti u zatvorenim ormarićima. Jedna tableta ibuprofena (200 mg) može uzrokovati čir na želucu kod psa od četiri kilograma. Nerijetko vlasnici kućnih ljubimaca pokušavaju liječiti svoje životinje bez savjeta veterinara i posežu za lijekovima iz “kućne apoteke”. Nikada ne dajte svom ljubimcu nikakve lijekove osim prema uputi veterinara. Mnogi lijekovi za ljude mogu biti smrtonosni kad se neprimjereno koriste kod životinja.

Primjerice, tableta paracetamola od 500 mg može biti opasna za mačku od 3 kg.
Antifriz ima slatkast okus. Nažalost, već vrlo male količine mogu biti smrtonosne. Jedna žličica antifriza može ubiti mačku, manje od četiri žličice opasne su za psa od 5 kg. Zato temeljito očistite mjesto ako vam se antifriz prolije, držite ga u dobro zatvorenim spremnicima i pohranite u siguran ormar. Benzin, naftu i antifriz treba čuvati na mjestima nedostupnim kućnim ljubimcima, navode Lea Kreszinger i Valentina Šilić

Simptomi i lijek

Evo što o namjernom trovanju životinja kaže udruga Prijatelji životinja: 

- Simptomi trovanja su: drhtanje, slinjenje, povraćanje (u ovom slučaju je i poželjno), crvenilo i suzenje očiju, mekana stolica, proljev, grčenje mišića, dezorijeniranost, teturanje, nesvjestica i na kraju smrt. Životinje se naočigled muče i umiru u jakim bolovima.

Ako je pas pri svijesti, može mu se kao prva pomoć dati aktivni ugljen koji se može kupiti u svakoj ljekarni, ili otopina soli (tri žličice soli rastopite u pola čaše tople vode – može mu se dati i pomoću šprice), kako bi se izazvalo povraćanje. Ako je pas u polusvijesti ili nesvijesti, ne smije mu se izazivati povraćanje jer se može ugušiti. Nakon pokušaja izazivanja povraćanja životinju hitno treba odvesti veterinaru.

Bilo bi dobro da skrbnici pasa sa sobom u šetnju nose aktivni ugljen koji se odmah daje životinjama u slučaju trovanja. Da se spriječi moguće trovanje, najbolje je mačke ne puštati iz kuće, a psa voditi na uzici tijekom šetnje, te mu nipošto ne dopustiti da pojede nešto s tla, travnjaka ili iz grmlja - navode Prijatelji životinja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 00:24