StoryEditorOCM
Život‘PLJUNUTI ĆAĆA‘

Evo od kojeg roditelja djeca nasljeđuju oblik nosa i kvalitetu zubi, a od koga inteligenciju, plodnost i pretilost

Piše MOZAIK SD
30. srpnja 2023. - 13:29

Genetika zna biti zaigrana, no postoje zakonitosti kojer malokad "omanu" - na primjer, oni koji određuju izgled djeteta, njegovu inteligenciju, čak i spol, piše  Blic.rs

Naime, djeca većinom nasljeđuju oblik nosa, područje oko usana, veličinu jagodičnih kostiju, kuteve očiju i oblik brade. To su ključna područja koja su istaknuta prilikom prepoznavanja i uočavanja lica i najviše zaslužna za usklik koji često čujemo: "Preslikani ćaća!" ili "Pljunuti/a mater!".

image
/Shutterstock

Majčini geni su obično 50 posto djetetovog DNK, a očevi geni čine ostalih pedeset. No, muški geni su agresivniji od ženskih, zato su istaknutiji. K tomu, moramo imati na umu biološku činjenicu da tijelo trudnice indetificira fetus kao - strano tijelo. Da bi žensko tijelo, uvjetno rečeno, "spasilo bebu", mora se "pomiriti" sa agresivnim očevim genima - ponekad po cijenu vlastite genske slike. Prva kći uvijek više nalikuje ocu nego majci, dok - suprotivo uvriježenom mišljenju - spol bebe ovisi isključivo o muškarcu. Naime, ako muškarac u obitelji ima više sestara, dobit će kćeri - i obrnuto. Kvalitet zubi, pak, također ovisi o kakvoći - očevih zubi. I tu su geni izričiti.

image
/Shutterstock

Što se tiče inteligencije, kćeri će inteligenciju povući od oba roditelja, dok će sinovi biti inteligentni na majku. Međutim, samo do 40 posto se majčine inteligencije nasljeđuje, ostatak se definira i gradi tijekom života. Stariji spermatozoidi mogu nadalje "skriviti" mentalne bolesti ploda (djeteta) jer im je kvaliteta lošija. Mutirani geni mogu prouzročiti autizam, hiperaktivnost, bipolarni poremećaj... Također, srčane bolesti također izaziva očev gen - kod muške djece. Otac prenosi i neplodnost (ukoliko je dijete uopće začeto, izvantjelesnom oplodnjom).

image
/Shutterstock

Pretilost, pak, ovisi isključivo o majci; ako je majka pretila, bit će i djeca, i obrnuto. Visinu, međutim, više određuju očevi negoli majčini geni. Boja očiju nevezana je uz majku/oca, valja znati da je smeđa uglavnom dominantna (kao i, primjerice, kovrčava kosa), ali ipak ne uvijek. Jamice na obrazima nasljeđuju se - zajamčeno, piše Žena.Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:55