StoryEditorOCM
ŽivotIZVANREDNO

Evo najzanimljivijih znanstvenih otkrića u 2022. - od najstarijih fosila dinosaura, preko uskrsnuća organa, do novih vrsta zmija

Piše MOZAIK SD
6. siječnja 2023. - 17:55

Svake godine znanstvenici iz cijelog svijeta provode istraživanja koja doprinose dobrobiti čovječanstva. Paleontolozi i arheolozi rekonstruiraju prošlost, astronomi pokušavaju riješiti galaktičke misterije, dok geolozi i biolozi otkrivaju kako funkcionira naš planet i život na njemu.

S druge strane, tu su njihovi kolege koji se bave medicinom, proučavanjem ljudskog tijela i raznih vrsta bolesti i uzročnika bolesti koji nam predstavljaju opasnost, piše National Geographic.

Otkrića koja proizlaze iz njihovih istraživanja i eksperimentiranja često su neočekivana i izvanredna, a ovo su neka od najznačajnijih iz 2022. godine:

1. Spektakularni fosili otkrivaju pretpovijesnu džunglu

U McGrath Flatu životinjski i biljni ostaci toliko su dobro očuvani da se na nekim fosilima mogu vidjeti čak i substanične strukture. Najveća iznenađenja otkrivena su u goetitu, vrsti stijene bogate željezom koja obično ne sadrži značajne fosile.

"Zbog izuzetne očuvanosti, u mogućnosti smo proučavati drevne ekosustave kao nikada prije", rekao je tada paleontolog Matthew McCurry iz Istraživačkog instituta Australskog muzeja u Sydneyu i koautor studije.

2. Uskrsnuće umirućih organa

Po prvi put u povijesti medicine, znanstvenici sa Sveučilišta Yale uspjeli su očuvati funkciju organa - poput mozga, srca, jetre i bubrega - kod svinja, jedan sat nakon što su životinje uginule. Iako je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, ovo bi istraživanje moglo pomoći liječnicima da produže vremenski okvir za transplantaciju ljudskih organa.

No, profesor Nenad Šestan poziva na oprez: "Možemo reći da srce kuca, ali u kojoj mjeri kuca kao zdravo srce - to će zahtijevati dodatna istraživanja."

3. Vulkan Hunga-Hapai eruptira iznenađujućim intenzitetom

Sredinom siječnja, podvodni vulkan u Kraljevini Tonga, poznat i kao Hunga-Hapei, izazvao je erupciju kakva nije viđena desetljećima. Naime, eksplozija koja se mogla čuti na udaljenosti većoj od 800 km, izazvala je visoke valove tsunamija koji su se obrušili na obližnje obale.

Istraživanja su pokazala da je erupcija oslobodila energiju između 4 i 18 megatona TNT-a i stvorila krater širok 9,5 km.

4. Otkrivena najmanja vrsta kopnenog puža na svijetu

Dok su tragali za fosilima u jugoistočnoj Aziji, znanstvenici su otkrili dvije nove vrste minijaturnih kopnenih puževa - od kojih je jedan najmanji ikad zabilježen. Njegovo znanstveno ime je Angustopila psammion, a pronađeno je da živi na zidovima vijetnamskih špilja.

Još jedan puž je iskopan u vapnenačkom klancu u Laosu. Analize su pokazale da su šiljasti dijelovi imali izbočine iz njegovog izmeta, pa otuda i naziv Angustopila coprologos.

5. Everglades uzvraća udarac

Burmanski pitoni već desetljećima uništavaju ekosustav Everglades na Floridi u Sjedinjenim Državama, a razlog tome leži u činjenici da ove invazivne životinje nemaju prirodnih neprijatelja. Ili su barem tako mislili znanstvenici.

Po prvi put, biolozi su primijetili autohtonu vrstu crvenog risa kako upada u gnijezdo pitona i jede njegova jaja. Kasnije, kada se divlja mačka vratila i zatekla zmiju kako joj čuva gnijezdo, napala je i njega. Istraživači vjeruju da je ovaj sukob prvi korak prema ponovnom uspostavljanju ekološke ravnoteže.

6. Novi svemirski teleskop James Webb šalje slike iz dubokog svemira

U prvoj polovici 2022. svemirski teleskop James Webb opremljen najsuvremenijom opremom lansiran je na odredište s kojeg će snimati detaljne slike svemira. No, početkom srpnja polako su počele stizati i do nas i otkrivati ​​nam do sada "najdublji pogled" na kozmos.

7. Prastari zub i priča o tajanstvenom rođaku

Svi potvrđeni ostaci Denisovana - misterioznog rođaka neandertalaca - mogli bi lako stati u kutiju za ručak jer broje samo nekoliko zuba, kostiju, fragment lubanje i djelomično čeljusnu kost. A donedavno su svi dolazili samo iz dva lokaliteta, onog u Sibiru i Tibetu. Sve dok u svibnju znanstvenici nisu objavili da su otkrili njegov zub u špilji u Laosu - tisućama kilometara od svih ostalih Denisovanovih nalaza.

8. Ogromna slatkovodna raža iz Mekonga ruši sve rekorde

Od 2005. godine istraživač National Geographica Zeb Hogan traga za najvećom ribom na svijetu. Sredinom svibnja tim koji vodi u Kambodži primio je neobičan poziv od lokalnog ribara po imenu Mul Tun. Objasnio mu je da je lovio ribu na rijeci Mekong kada je slučajno ulovio divovsku slatkovodnu ražu - "daleko veću" od bilo koje koju je ikada prije vidio. Po dolasku na mjesto događaja istraživači su otkrili da je ova ženka raže dugačka 3,93 metra i teška 180 kilograma.

9. Mikroplastika otkrivena u našoj krvi

Mirkoplastika je do sada bila otkrivana visoko na Mount Everestu i u oceanima, a tada je prvi put otkrivena u krvi i plućima ljudi. Naime, u krvi davatelja promjera manjeg od mikrometra te u plućima pacijenata tijekom operativnih zahvata veličine do dva milimetra. Još nije jasno kako, pa čak i mogu li ovi komadi plastike naštetiti našem zdravlju, ali "da, trebali bismo biti zabrinuti", prema Dicku Wetaku.

10. Najstariji fosil dinosaura u Africi

U kolovozu je istraživački tim kojeg je financiralo Društvo National Geographic otkrio izvanredan fosil u formaciji Pebble u Zimbabveu - najstarijeg poznatog dinosaura u Africi. Ovo drevno biće nazvano je Mbiresaurus Raathi, a analiza je pokazala da je živjelo prije oko 230 milijuna godina.

Iako je Mbiresaurus jedan od najranijih poznatih predaka sauropoda - skupine koja uključuje legendarne dugovrate divove poput brontosaura - on sam po sebi nije bio div. Stručnjaci procjenjuju da je životinja bila manja od 60 centimetara u boku.

11. Otkrivene tri nove vrste zmija na grobljima

Biolog Alejandro Arteaga i njegovi kolege putovali su prašumama Ekvadora u studenom 2021. u potrazi za žabama. Zaustavili su se u gradiću, gdje ih je dočekala i nahranila žena od koje su saznali da je na mjesnom groblju vidjela neobične zmije.

Istraživači su zaintrigirani pričom odlučili pretražiti područje, a trud koji su uložili konačno se isplatio jer su otkrili nove vrste tzv. zemljane zmije iz roda Atractus, piše National Geographic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 22:48