StoryEditorOCM
ŽivotSHAKESPEARE PO NAŠU

Evo kako su mali splitski glumci zaključili da je - prije ljubav bila gluplja...

Piše PSD.
27. listopada 2015. - 14:17

ašto se zaljubljujemo? A zašto odljubljujemo? Što je uopće ljubav? I kako nas ona definira kao osobe? - neka su od pitanja koja je u 16. stoljeću sebi postavio Shakespeare, pišući fantastičnu komediju “San ljetne noći”.

A tim istim pitanjima ovih se dana intenzivno bave i klinci iz Glumačkog studija PlayDrama dok pod budnim okom i u režiji glumice Anastasije Jankovske pripremaju spomenuti komad.

U ekipi 27 mladih i nadobudnih glumaca, u dobi od 10 do 15 godina, vlada veliko uzbuđenje jer premijera samo što nije.

Zapravo, u njihovu slučaju, budući da imaju četiri ravnopravne podjele uloga, bit će čak četiri premijere u Gradskom kazalištu lutaka (31. listopada te 2., 3. i 4. studenog), a mi smo za vas provjerili kako teku pripreme i što uopće ova djeca misle o pitanjima koja su preokupirala i slavnog dramatičara.

Kakav vam se čini Shakespeare kao pisac?

Bartul Mušura (14): On je za svoje vrijeme bio jako kreativan, a njegov “San ljetne noći” može se čitati i kao komedija i kao drama. Meni se najviše sviđaju komične scene, posebno one s glumačkom družinom.

Zaljubljeni pisac

Zara Grubešić (13): Mislim da je Shakespeare bio zaljubljen dok je pisao dramu, ali osjeti se tu i tuge i depresije, pogotovo u Heleninu ludovanju kada ne zna kako doprijeti do Demetrija.

Što mislite o Heleni? Je li ona malo previše “zaljubljena” kada kaže: “Mogu li biti tvoj španijel? Udaraj me nogom...”

Dora Blaić (14):
Helena je očito malo ludasta i previše tuguje zbog neuzvraćene ljubavi. Ja nikada ne bih u stvarnom životu mogla reći nešto poput: “Mogu li biti tvoj španijel?”


Zašto?


Lucija:
Sada mi je cilj postati doktorica jer su u Hrvatskoj doktori više na cijeni nego glumci ili pjevači. Ali, gluma i pjevanje će uvijek biti moji hobiji.

Predstava završava happy endom. Mislite li da u životu možemo biti sretni i ako nismo sretno zaljubljeni?


Sara Žižić (15):
Mnogi ljudi smatraju da je ljubav nešto najljepše i najvažnije u životu, ali nismo svi te sreće. Nećemo svi uspjeti u tome. Ona se dogodi ili ne. Ali to ne znači da svejedno ne možemo uživati u životu.

Bartul Mušura (14):
Imam rodicu koja je stara otprilike 35 godina i još uvijek nema momka, ali ona je sretna i uživa u životu, zna da je u budućnosti čeka još bezbroj lijepih stvari koje je mogu usrećiti.

Ana Ugrina (14):
Budimo realni, što je uopće ljubav? To je naš odnos s jednom osobom. Koga briga za tu osobu!

Ako nam je s njom super, onda odlično, ali ako nam ne ide, onda nam ta osoba i ne bi trebala biti bitna.

Franko Jakovčević (14):
Da je Ana zaljubljena, bila bi je briga za tu osobu? Inače, mislim da ljubav nije jedna osoba, nego i obitelj i prijatelji.

Trebamo li svi težiti sreći ili je u redu biti i nesretan?


Bartul Mušura (14):
Važno je biti sretan jer samo se jednom živi. Život će proletjeti, zato svaki dan trebamo nastojati biti sretni jer nikad ne znamo kad nam je zadnji dan. Čak ako smo i tužni, te osjećaje je najbolje zadržati u sebi, da druge ne brinemo, a mi se trebamo pokušati opustiti i ne zamarati se sitnim problemima.

Ana Maleš (11):
Ponekad je u redu biti i nesretan, jer ako smo sretni, znači da imamo sve pa nas to neće motivirati da djelujemo. Nesreća može biti poticaj da se trudimo ostvariti ciljeve.

SINIŠA JOVIĆ, FOTO: NIKOLA VILIĆ/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:50