StoryEditor
ŽivotVesele i pozitivne

Dvije hrabre Splićanke unatoč svojem teškom stanju uživaju u hobiju koji ih veže i oduševljavaju pratitelje: Dora i Antonia imaju priču koja inspirira

19. svibnja 2020. - 19:30
Privatni album

Baš kao i mnoge priče o velikim prijateljstvima, ova je počela u srednjoj školi. Dora i Antonia upoznale su se i "skompale" na temelju zajedničkih interesa, hobija, zaluđenosti. Znate kako to ide, dvije tinejdžerice koje veže ista ljubav prema glazbi, isti smisao za humor.

No ove dvije Splićanke povezuje još nešto. Nažalost, i Dora i Antonia rođene su sa cerebralnom paralizom, koja je kod jedne od njih poprimila toliko težak oblik da djevojka ne može govoriti, a pomicati može samo jednim prstom. S prijateljicom komunicira preko poruka, a njeno ju stanje ne sprječava ni da ustraje u onome što najviše voli.

Pisanju pjesama.

Naime, Dora Lovrić (18) i Antonia Rajčić (22) uživaju u glazbi kao malo tko. Ako je većini to razbibriga, potez kojim pune prazninu i tišinu, kod njih je dvije to, kažu nam, životni poziv. A njihov Instagram profil na kojemu svoje radove objavljuju - projekt u koji su unijele svaki dijelić sebe.

Čak i kad je teško, a to često je. S njenim stanjem, otkriva nam Dora, vježbe su svakodnevne, a trud i napor koji u njih ulaže velik.

- Ne hodam, ne mogu samostalno sjediti. Kralježnica mi je iskrivljena, teško se koristim rukama, mogu nešto lijevom. Iako svakodnevno vježbam, jer jedino tako mogu usporiti pogoršanje svoga stanja, nalazim vremena za zabavu. Idem na Hajduka. Izlazim s prijateljicama, putujem ..., otkriva nam vesela Dora koja je proputovala s roditeljima čitavu Hrvatsku, dio Slovenije, Italije i Francuske.

Svoju je Tonku, kako od milja zove prijateljicu, upoznala u Centru za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" gdje upravo završava smjer za pomoćnog tehničara za unos teksta. Njena nešto starija "polovica", jer toliko su nerazdvojne, završila je isti smjer.

- Tonka ima cerebralnu paralizu poput mene, ali teža oštećenja... Ne sjedi, ima iskrivljenu kralježnicu. Tonka ne može govoriti, ali to je nije sprječilo da nauči engleski i španjolski jezik! Komuniciramo lako preko poruka, ali kad smo zajedno imamo svoj jezik. Dovoljno je da se pogledamo da znamo što ona druga misli...

Ljubav prema glazbi ovih dviju djevojaka sa zaraznim optimizmom nije stala na pisanju poezije koju dijele sa svojih nešto preko tisuću pratitelja na Instagramu. Svaki koncert u gradu je "njihov" - Dora naročito uživa u Jolinim nastupima, dok se Antonijini idoli, nažalost, nalaze nešto dalje. Naime, njen najdraži bend je One Direction, a danas uživa naročito u samostalnom radu bivšeg člana, Nialla Horana.

A kako su došle na ideju o pokretanju Instagram profila s autorskim pjesmama?

- Pa... Sve je počelo od moje šale. Da vam budem iskrena, nisam mislila da će me ona shvatiti ozbiljno. Više manje ja pišem pjesme pa smo odlučile pokrenuti zajedničku stranicu, piše nam Antonia.

Drago im je oboma da jesu. Jer njihov hobi dao im je novu snagu i želju za pisanjem, za druženjem i smijehom. Dora je članica glazbene radionice udruge Srce, a uz to trenira i boćanje uz pomoć asistenta u Klubu invalida sv. Duje u Splitu.

Pred njima je još puno projekata, puno druženja i smijeha. Splićanke Dora i Antonia imaju optimizma i veselja napretek, a uz to imaju i - jedna drugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 09:23