StoryEditor
ŽivotOsvajaju svijet

Dva prijatelja iz Dalmacije pokrenula biznis s popularnim alkoholnim pićem, nisu ni sanjali o ovakvom uspjehu: 'Tajna je u četiri sastojka, okus je poput mirisa bure...'

4. studenog 2019. - 17:33

Kad su dvojica prijatelja iz Austrije Mario Matošević i Marcus Weischoff lani iz Zadra najavila da će njihov džin “Dubrovnik Republic” osvojiti svijet – nisu se nimalo šalili.

Zadarski džin dobio je prestižnu nagradu na svjetskom natjecanju džinova World Gin Awards 2019. za najbolji džin iz Hrvatske u zahtjevnoj kategoriji taste winners – London Dry Gin!

Osim toga, “Dubrovnik Republic” ove godine s puno optimizma putuje u daleku Kaliforniju, u Ameriku, na natjecanje Craft Distillers Spirits Competition. Zadarski džin jedinstvene recepture odabran je kao službeni džin natjecanja Grand Gourmet 2019. koje se upravo održava u Makarskoj. To je posebno priznanje za “Dubrovnik Republic Gin” jer na natjecanje dolazi Mario Hofferer, dvostruki svjetski prvak u koktelima i nositelj titule “International Barkeeper” za 2017./2018. pri International Bartenders Association, uz to i peterostruki austrijski državni prvak.

Lani je pak “Dubrovnik Republic Gin”, koji se “kuha” u zadarskoj destileriji kao dalmatinski craft džin, osvojio zlatnu medalju na 4. međunarodnom ocjenjivanju kvalitete jakih alkoholnih pića ISCRO 2018., koje je u Zagrebu organizirala Gospodarsko-interesna udruga proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH), pa se poduzetnička priča iz Zadra već u samom startu može ocijeniti – iznimno uspješnom.

Što je to posebno u zadarskom džinu što u tako kratkom vremenu osvaja istančana nepca svjetskih ocjenjivača i ljubitelja džina?

U čemu je tajna

- “Tajna” je u četiri sastojka. Kao temelj tradicionalnog, londonskog stila, za suhi džin koristimo borovicu vrhunske kvalitete. A borovica iz Zadra među najboljima je u svijetu, što je potvrđeno još 1937. godine. Uzgaja se na padinama planine Velebit, savršen je spoj sunca, vjetra i hladnih noći, što čini miris naše borovice doista jedinstvenim.

Drugi sastojak je dubrovačka ljuta naranča s Elafitskog otočja u dubrovačkom arhipelagu, koja našem džinu dodaju jadransku svježinu. Treći originalni sastojak je – motar, koji je na pučini bio glavni izvor vitamina C na jedrenjacima Dubrovačke Republike koji su putovali na brojne trgovačke i diplomatske misije. Motar unosi Jadran u naš džin - ima okus poput mirisa bure.

Četvrti bitan sastojak je smilje, ljekovito bilje i sastojak parfema, koje je koristilo dubrovačko plemstvo u kremama i losionima za zavodljive mirise, a nalazi ga se i u najstarijoj ljekarni u Europi otvorenoj 1317. godine u Dubrovniku.

Smilje obavija ostale sastojke baš kao što jugo grli dalmatinske noći. Uz to je važna i stonska sol koje dodajemo džinu samo nekoliko zrna - ali kada i zašto ostaje naša tajna, te voda s izvora rijeke Une koju su još stari Rimljani otkrili, a dopire iz dubine od 286 metara odakle teče tjednima kroz geološke formacije prema površini, te naš džin “smiruje” na moćnih 47 posto alkohola – poručuju njegovi tvorci Marcus i Mario.

Za njihov dalmatinski džin iz Zadra sigurno će se još čuti.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 12:33