StoryEditor
ŽivotNAJNOVIJA UGOSTITELJSKA PONUDA

DUBROVAČKA NOVOST ‘Body sushi’ je ukusniji od običnog

Piše PSD.
19. srpnja 2011. - 13:54
Ako ste već kušali najpoznatije japansko jelo sushi, sigurno je da u Hrvatskoj još niste probali “body sushi“.

Riječ je o posebnom posluživanju sushija i sashimija na golom ženskom tijelu koje se naziva “nyotaimori” (nyo − žena, tai − tijelo, mori − pomoć, poslužiti pun tanjur, raspored), a priredio ga je stonski ugostitelj Pero Šare.

Izdanak obitelji Šare, kojoj je bavljenje ugostiteljstvom obiteljska tradicija, u Dubrovniku je prije nekoliko mjeseci osmislio posve novu ugostiteljsku ponudu “sushi & oyster bar”, koja je gastronomski zanimljiva čak i Japancima: poslužuje se japanski sushi pripravljen isključivo od jadranskih sastojaka. 

Jadranska kozica, hobotnica, orhan, u svijetu najcjenjenija jadranska tuna te jednako poznata stonska kamenica samo su neki od sastojaka dubrovačko-japanskog sushija koji je kao “body sushi“ posebno poslužen na dubrovačkom jedrenjaku “Karaka” pred povijesnom jezgrom.

Model za vrlo smjelo serviranje sushija bila je Ana Marija Gurdulić, organizatorica “The Best Modela Hrvatske”, koja je hrabro pristala prezentirati tzv. body sushi. Posluživanje sushija i sashimija na golom tijelu od davnina je prihvaćeno u Japanu. Prakticira se već stoljećima, a sve je počelo kao umjetnost gejši.

Kamenice, istina, nisu sastavni dio standardnog sushija, no u kuhinji Pera Šare u dubrovačkom “Karmenu” lagano pohane kamenice našle su se u rolicama sushija koje, vjerovali ili ne, i Japanci oduševljeno degustiraju.

− Japanci kupuju cijenjenu mediteransku tunu na vagone i od nje prave vrhunski sushi. Prepoznali smo njihov stil i malo ga dalmatinizirali − šali se Pero Šare svrstavajući sushi iz svoje radionice u “dalmatinski stil“. 

Zanimljivost je da je sushi-majstor Sinjanin kojega su podučavali učitelji sushija i druga gastronomska elita. U gastronomskom smislu, kamenica je kraljica dalmatinskog sushija.

PAULINA PEKO Snimio Siniša SUNARA/ CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2022 15:19