StoryEditor
ŽivotU NJIHOVOM RAJU

Dragica i Miroslav su prije 20 godina napustili Split i sagradili kućicu u Broćancu: posjetili smo ih u preraskošnom vrtu od preko tisuću kvadrata

19. rujna 2020. - 13:05
Paun Paunović/Cropix

Najsretniji smo kad nam se ljudi sami jave i žele nam predstaviti svoje mjesto pod suncem. Tako nismo mogli odoljeti pozivu Dragice Markov. koja nam je rekla: "Dođite vidjeti kakav je moj vrt, dođite kad hoćete, jer je predivan u svako doba godine!"

Tko se ne bi odazvao u ovo doba kad je ljeto gotovo na izmaku, a boje u vrtu se polako mijenjaju iz najzelenijih u crvenkaste, žute...

image
Stogodišnji ćup od gline, u kojemu je Dragičina baka nekad držala maslo
Paun Paunović/Cropix


Tako nekako je i bilo kad smo stigli kod Markovih, Dragice i Miroslava u Broćancu kraj Konjskog. S vrata već vidimo cvijeće, cvijeće i cvijeće... Ne znaš na što bi prije obratio pažnju i za koje bi pitao kako se zove, kako tako cvjeta, kako oblikuju buksuse, što je ovo i što je ono.

Ovdje se sve ljubi

Toliko je kod Markovih zelenila, da se mala prizemnica i ne vidi iz daleka. Među cvijećem razgranale su se stazice, a između njih kao mali cvjetni otoci u kojima je sve pomiješano i nijedan cvijet ne smeta drugome. Tu su, dakle, i oborene one tvrdnje da se ne ljubi svako cvijeće.

image
Paun Paunović/Cropix


Ovdje se sve ljubi, vjerojatno potpomognuto dobrom energijom domaćice i vrijednih ruku, njezinih i suprugovih.

Na oko tisuću kvadrata vrta većinu je zauzelo cvijeće, u stražnjem dijelu se šepure kauli, verzot, ima još i poma, petrusimula... sve što treba malom dvočlanom domaćinstvu.

Ali pažnju nam ipak preuzimaju biljke iz prednjeg dijela vrta, još uvijek raskošni đirani, lavande, tuje, borići, lozice, palmice, limun pun plodova, kumkvat na kojem se ima još što za pobrati... pa biserak koji je stigao s Marjana i dobro se primio u Broćancu...

image
Paun Paunović/Cropix


Dalije su se toliko digle u visinu, gotovo do ramena nam sežu, i imaju cvjetove u onim najljepšim bojama. Između svega još se šepure 24 grma hortenzija, boja cvjetova im se promijenila, ali još su lijepe i raskošne.

Mirta za domaću rakiju

Tamo uz kuću stoji maginja, planika... mirta, za koju gazda Miroslav veli da je tu samo za domaću rakiju. Ima tu još cvijeća koje Markovi poslije koriste za neke specijalitete, spominju nam akant, kažu da je jestiv. Nismo probali, osim na odlasku, ružolju ili rakiju od ružinih latica, isto od ruža iz njihova vrta.

– Ovo je naš mali raj – pričaju nam Dragica i Miroslav, koji u Broćancu žive već dvadeset godina.

image
Miroslav i Dragica Markov
Paun Paunović/Cropix


Ništa im ne fali, prvi susjedi su dovoljno daleko i dovoljno blizu, povremeno odu u spizu, onu koja im ne raste iza kuće, petkom stiže riba za stanovnike Broćanca, a pekar Markovima donosi svako jutro svježi kruh i frišku Slobodnu Dalmaciju.

Slučajno do parcele

Tada započinje njihov mirni dan, oko 7 ujutro uz prvu jutarnju kavu i našu novinu. Ne žale što su ostavili Split, uostalom nije im ni daleko. Stan im je na splitskom Spinutu, ali gradski život prestao im je biti privlačan u vrijeme kad su odlazili u mirovinu.

Dragica je radila u prodaji u Jugovinilu, a Miroslav kao elektroničar u elektroničkom centru u Lori. Nisu usamljeni, kažu, stalno im dolaze prijatelji i zapravo vode pristojan društveni život.

A sve je počelo sasvim slučajno kad su nekih davnih godina išli u berbu kupina, put ih je doveo do Broćanca, sreli poznanika i onako, više iz vica krenula priča o parcelama, prodaji, kupovini...

image
Paun Paunović/Cropix


I tako su se Markovi uz punu košaru kupina u Split vratili i sa "stisnutom rukom" i dogovorom o kupovini jedne lijepe zelene parcele.

Zlatne ruke Miroslava Markova brzo su napravile malu vikendicu, koja je eto već dvadeset godina njihov stalni dom. I stalno radi nešto oko kuće, kaže nam od jutra do mraka ima posla, ali sve je to veliko zadovoljstvo.

image
Trpezarija u starom stilu
Paun Paunović/Cropix


Toliko su zaljubljeni i sretni u svojem vrtu da su, eto, i poželjeli pokazati kako su sami izgradili svoj raj kad su otišli u mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 07:15