StoryEditor
Životod žarulje do klime

Donosimo pregled najvećih kućanskih potrošača i savjete kako značajno uštedjeti na računima

Piše Linda Perić
23. studenog 2016. - 11:13

Najava o mogućem smanjenju računa za struju, što bi se postiglo spuštanjem PDV-a s 25 na 13 posto, razveselila je dalmatinska kućanstva koja su najveći potrošači električne energije jer alternative uglavnom nemaju.

Uz to, postoje i načini za dodatno umanjenje svote na uplatnicama, a to je, prije svega, značajnije uključivanje kućanskih aparata u nižoj tarifi - zimi je to desetosatno razdoblje od 21 do 7 sati, a ljeti od 22 do 8 sati. Ne mili se, naravno, svima kuhati ili peglati do ponoći, no perilica rublja ili posuđa svoje može "odraditi" u razdoblju jeftinije struje.

Uštede može donijeti pravi izbor kućanskog uređaja, manjeg aparata, pa čak i žarulje. One klasične sa žarnom niti su ukinute, uskoro će i halogene, tako da vam na raspolaganju ostaje eventualno štedna ili LED žarulja.

Donosimo podatke o tomu kolika je godišnja potrošnja određenog kućanskog uređaja, i to u kućanstvu u kojem živi tročlana ili četveročlana obitelj. Za precizan izračun zaslužan je je Nenad Kurtović, naš stručnjak za energetsko tarifiranje. Kad vidite koliko vam kuna godišnje "ode" na klimu, za daljinskim ćete lakše posezati u nižoj tarifi...

1) LED ŽARULJA: godišnje 23 kune

Definitivno jesu najskuplje, prosječna cijena jedne LED žarulje iznosi 40 kuna, što nije možda za svačiji džep, no treba znati da one, kako barem na ambalažama piše, traju do 30.000 sati ili približno 20 godina. Snaga ove žarulje koristi se u punom kapacitetu za cijelo vrijeme njezina rada. Treba znati i da jedna LED žarulja od 10 vati daje približno isti intenzitet svjetla kao klasična žarulja od 100 vati. Bilo kako bilo, svjetlost iz spomenute žarulje godišnje nas košta 23 kune.

2) ŠTEDNJAK S KERAMIČKOM PLOČOM: 751 kuna

Većina nas (koji se boje plina) danas kuha na staklokeramičkoj ploči koja je vrijeme kuhanja definitivno skratila u odnosu na obični električni štednjak. Klasična grijaća ploča snage 1,2 kilovata za sat rada utroši približno jedan kilovatsat energije što je za četvrtinu više od one staklokeramičke. Indukcijska ploča garantira i veće uštede, ali je i značajno skuplja. U svakom slučaju, kuhanje na keramičkoj ploči, ali sat vremena dnevno u nižoj tarifi, godišnje vas iziđe 751 kunu.

3) BOJLER U KUPAONICI: 1204 kune

Bojler je uređaj koji troši najviše energije u kućanstvu i zato treba biti racionalan pri njegovoj upotrebi. Onaj zapremnine 100 litara ima u prosjeku gubitke u mirovanju od dva kilovatsata tijekom jednog dana. To znači da je, ako je bio uključen cijeli dan, jedan sat trošio energiju samo da bi održao zadanu temperaturu. Bojler stoga treba paliti po potrebi, bolje rečeno, potrebama članova kućanstva, s tim da će se uštede postići ako uređaj "starta" s radom u nižoj tarifi. Upozoravamo kako ćete za samo jedan sat rada u višoj i jedan sat rada bojlera u nižoj tarifi godišnje plaćati 1204 kune.4) HLADNJAK SA ZAMRZIVAČEM: 220 kuna

Za kombinirani hladnjak najvažnija su dva pravila - kupiti veličinu prilagođenu potrebama domaćinstva i stupanj temperature prilagođavati godišnjem dobu. Premda je riječ o uređaju sa zanemarivom potrošnjom struje (220 kuna godišnje), uštede je i ovdje moguće ostvariti - pravilnim i brzim zatvaranjem vrata hladnjaka, a pogotovo zamrzivača.

5) KLIMATIZACIJSKI UREĐAJ (ZA GRIJANJE I HLAĐENJE): 2000 kuna!

Grijanje i hlađenje čine trećinu godišnjeg računa za struju. "Termo potrošači" su, dakle, oni koji stvaraju veliku potrošnju, zimi zagrijavaju prostor tako da se mogu skinuti u kratki rukav, dok im je ljeti u stanu kao u "ledenici". Upravo za takve, ekstremne slučajeve treba napomenuti kako klimatizacijski uređaj, ako ima inverter, koristi 40 posto manje energije, odnosno učinak uređaja za istu količinu energije je znatno poboljšan. Za osam sati korištenja klime na dan, tijekom osam mjeseci, potrošit ćete više od 2000 kuna.

6) PERILICA 308 kuna SUŠILICA RUBLJA 308 KUNA

Premda kod nas (još) nije zabranjeno sušiti rublje na vanjskim dijelovima zgrade kao, primjerice, u Parizu, velik broj modernih, mladih obitelji danas se odlučuje na kupnju sušilice. Premda će povoljnije proći pri kupnji kombiniranog uređaja (perilica plus sušilica), energetski stručnjak Nenad Kurtović napominje kako ih je bolje kupovati odvojeno jer se time ostvaruju uštede u potrošnji struje. Kombinirani uređaji, u pravilu, imaju duže programe, a ponekad sušilicu nije potrebno ni paliti. Sušilica, osim toga, troši 50 posto više struje ili, preračunato u kune, 308 kuna, a perilica 206 kuna godišnje, i to za četiri pranja, odnosno sušenja, tjedno.

7) PERILICA POSUĐA: 300 kuna

Perilica posuđa u prosjeku troši oko 0,5 kilovatsati na sat što je, primjera radi, gotovo dvostruko manje od sušilice rublja. Ako bude radila po jedan sat u nižoj i jedan sat u višoj tarifi, ali na dnevnoj bazi, potrošit će vam 300 kuna struje. Uštede se, naravno, mogu postići ako birate kraće, tzv. economic programe pranja ako je uopće ne palite u višoj tarifi...

8) USISAVAČ 90, GLAČALO 120, A SUŠILO ZA KOSU 170 KUNA

Vjerojatno niste znali da dvosatni rad sušila za kosu troši dvaput više struje negoli onaj usisavača za prašinu u istom vremenskom intervalu. Zanimljivo je i da stariji modeli usisavača troše čak i manje od modernih s obzirom na to da imaju veću snagu, pa se s njime brže obavi posao, odnosno vrijeme njihova korištenja je kraće. Na tržištu Europske unije unatrag nekoliko godina je jasno regulirana snaga novih usisavača. Bilo kako bilo, dva sata glačanja tjedno koštat će vas 120 kuna na koncu godine, usisavanja 90 kuna, a sušenja kose 170 kuna.

9) OSOBNO RAČUNALO: 330 KUNA GODIŠNJE

Od manjih uređaja koje koristimo u kući najviše nam struje uvjerljivo troši osobno računalo, pogotovo ukoliko vam klinac u tinejdžerskoj dobi zaželi "predimenzionirani" kompjutor koji podržava najnovije igre, no zahtijeva i veću snagu procesora. Snaga osobnog računala kod gledanja videa iznosi 0,25 kilovata, dok je manja kod surfanja internetom (0,1 kilovat). U svakom slučaju, ako vam je računalo uključeno šest sati dnevno (od toga jedan sat u nižoj tarifi), godišnje ćete platiti 330 kuna struje.

#REžIJE#KUćANSKI APARATI

Izdvojeno