StoryEditor
Životpoštujte propise

Dobro je znati što vas očekuje na inozemnim cestama, barem što se tiče zimske opreme i eventualnih novčanih kazni

Piše Zdravko Juričko
30. prosinca 2017. - 08:23

Upotreba zimske opreme na vozilima u europskim državama razlikuje se od države do države, a s obzirom da nakon božićnih blagdana kreće sezona skijanja i odlazak na uglavnom inozemna skijališta, dobro je znati s kakvim gumama i opremom se može uputiti preko granice.

U većini zemalja obveza uporabe zimske opreme određena je datumski, dok je kod drugih ta obveza na snazi u vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na cestama, dakle kada je na kolniku svjež ili ugaženi snijeg ili poledica.

S obzirom na to da će mnogi ljubitelji skijanja pohrliti na skijališta odmah nakon Božića, pa će i Novu godinu dočekati na snježnim stazama, nije naodmet pojasniti što ih čeka izvan granica Lijepe naše. Za Hrvate udarni je tjedan od 6. do 13. siječnja 2018., te će sedam dugo iščekivanih dana provesti na skijaškim padinama različitih europskih skijališta.

Za one koji odlaze u udarnom „hrvatskom“ terminu još ima vremena da se dobro pripreme i upoznaju s propisima koji ih očekuju na inozemnim cestama i autocestama, barem što se tiče zimske opreme i eventualnih novčanih kazni ako ne poštuju zakonske odredbe tih država.

Omiljene skijaške destinacije Hrvata uglavnom su Slovenija, Austrija, Italija, Francuska i Švicarska, te nama Dalmatincima one u Bosni i Hercegovini. Stoga ćemo započeti upravo s propisima u Bosni i Hercegovini, gdje bez obzira na vremenske uvjete, u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja sva motora vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima kada je na kolniku ugažen ili zaleđen snijeg.

Zimska oprema za osobna vozila su četiri zimske gume s oznakom iMS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice profila 4 mm, ili četiri ljetne gume s jednakom dubinom utora i s lancima za snijeg. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 konvertibilnih maraka, a ako se prouzroči nesreća zbog neodgovarajuće opreme, kazne su od 50 do 200 KM.

Kod naših prvih zapadnih susjeda, u Sloveniji, vremensko razdoblje za uporabu zimske opreme traje od 15. studenoga do 15. ožujka, bez obzira na vremenske uvjete, ali i prije i poslije tog datuma ako tada na cestama vladaju zimski uvjeti. Zimsku opremu čine četiri zimske gume, s oznakom M+S ili obilježene snježnom pahuljicom.

Ili četiri ljetne gume s lancima za snijeg u prtljažniku. Vozač koji nema propisnu opremu kažnjava se sa 40 do 300 eura, a ako zbog neodgovarajuće opreme napravi zastoj u prometu, kazna je 500 eura. Za neočišćeni snijeg koji pada s auta u vožnji plaća se novčana kazna od 200 eura.

U Italiji svaka regija sama odlučuje kad i kakvu zimsku opremu zahtijeva od vozača na cestama na njihovom području. Većina regija na području sjeverne i srednje Italije odlučila se za datumski određenu uporabu zimske opreme, koja uključuje ili 4 zimske gume ili pak 4 ljetne i lance za snijeg dodatno u opremi.

U pokrajini Aosta zimska oprema zakonski je obvezna već od 15. listopada. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura na cestama u naseljima, te 80 eura izvan naselja, dok policija može i zabraniti daljnju vožnju.

U Austriji zimska oprema obvezna je u razdoblju od 1. studenoga do 15. travnja za vozila do 3,5 tone u vrijeme zimskih uvjeta na cesti. U zimsku opremu spadaju zimske gume s minimalnom dubinom profila 4 mm, odnosno ljetni pneumatici s istom dubinom, te lancima za snijeg za pogonske kotače. Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura, a ako prouzročite zastoj prometa bez zimske opreme, ona može doseći i 5000 eura. Stoga, pamet u glavu!

U Njemačkoj zimska oprema nije datumski određena, već je obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje (snijeg na kolniku, ugažen snijeg, snježna „bljuzga“ i poledica). U zimskim uvjetima vožnje vozila moraju biti opremljena sa četiri zimske gume (najmanja dubina utora 1,6 mm, iako se savjetuje 4 mm), s oznakom M+S ili simbolom snježne pahuljice. Vozila s pogonom na sva četiri kotača nisu iznimka.

Uporaba ljetnih guma i lanaca za snijeg u vrijeme zimskih voznih uvjeta nije odgovarajuća zimska oprema. Lanci su obvezni kod ekstremnih zimskih razmjera, i kad to zahtijeva postavljena odgovarajuća prometna signalizacija. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ometanja prometa najmanje 80 eura.

U Francuskoj je uporaba zimske opreme obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje, odnosno kada je prometnim znakom označena njezina obvezna uporaba, primjerice lanaca za snijeg. Zimska oprema su zimske gume s minimalno 3,5 mm dubokim profilom, odnosno lanci za snijeg.

Na planinskim je cestama posebice obvezna uporaba lanaca za snijeg i za vozila opremljena zimskim gumama. Kazna za vožnju bez zimske opreme je 135 eura.

U našem bližem okruženju, doduše prema istoku su Crna Gora, Makedonija i Srbija. U Crnoj Gori zimska je oprema obvezna u razdoblju od 15. 11. do 1. 4., bez obzira na vremenske uvjete.

Pod obveznom zimskom opremom motornih i priključnih vozila podrazumijevaju se lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače, pneumatici minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim kotačima moraju biti zimski ili pneumatici s oznakama MS,M+S ili M&S.

Kazne za nepotpunu zimsku opremu idu od 60 do 150 eura, za neuporabu zimske opreme (npr. lanaca za vrijeme snijega) kazna je od 80 do 300 eura. Vozači koji ne posjeduju zimsku opremu isključuju se iz prometa. U Makedoniji je zimska oprema obvezna između 15. studenoga i 15. ožujka.

Zimska oprema motornih vozila do 3,5 t (osim vozila s pogonom na sva četiri kotača) podrazumijeva: četiri zimska pneumatika s najmanje 4 mm profila, ili četiri ljetna pneumatika s najmanje 4 mm profila i lanci za snijeg na pogonskim kotačima.

Zimska oprema vozila s pogonom na sva četiri kotača: četiri zimska pneumatika s najmanje 6 mm profila, ili četiri ljetna pneumatika s najmanje 6 mm profila + lanci za snijeg na pogonskim kotačima. Kazna za neodgovarajuću opremu je 15 eura.

U Srbiji u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako je na kolniku snijeg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima ne smije biti manja od 4 mm. Ako su vremenski uvjeti tijekom zimske sezone takvi da nema snijega i leda na kolniku, zimski pneumatici nisu obvezni.

Izvan navedenog razdoblja, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. U navedenom razdoblju, izvan naselja, obvezno je (u prtljažniku) imati lance ili druge uređaje za povećanje trakcije. Kazna za neuporabu zimske opreme je 3000 dinara.

Zimska oprema

Zimsku opremu u većini zemalja čine četiri zimske gume, ali ima nekih gdje su dovoljne i ljetne gume s lancima za snijeg u prtljažniku. Već pri temperaturi zraka nižoj od plus sedam stupnjeva Celzija ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Najbolje je već od mjeseca studenoga, staviti na automobil sve četiri zimske gume, od istog proizvođača (marke), istog modela i istih dimenzija koje propisuje proizvođač vozila.

Minimalna dubina profila na zimskim gumama kreće se od 3 do 4 mm, a ljetnih od 4 do 6 mm. Gume s čavlima dopuštene su u Estoniji, Finskoj, Latviji, Norveškoj i Švedskoj, kao i u planinskim krajevima, kada je to posebnim znakom određeno u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Austriji.

Bez vremenskog roka

Uporaba zimske opreme (četiri zimske gume) u Švicarskoj nije vremenski određena, obvezna je jedino u vrijeme zimskih uvjeta (snijeg na kolniku ili poledica) ili kad je prometnim znakom označeno.

Ako je istaknut znak s lancima za snijeg, onda to vrijedi za sva vozila osim onih s pogonom na sva četiri kotača. U slučaju prometne nesreće u zimskim uvjetima lako se krivnja pripiše vozilima bez odgovarajuće zimske opreme. U Mađarskoj zimska oprema također nije vremenski određena.

No, u vrijeme obilnih snježnih oborina ili velike količine snijega na kolniku obvezna je uporaba lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. U takvim slučajevima uporaba lanaca za snijeg zahtijeva se već pri prelasku državne granice.

#AUTO-MOTO#ZIMSKA OPREMA

Izdvojeno

09. srpanj 2020 01:00